Зимната обстановка в страната

  • 26 януари 2014 19:41

  • 4215
  • 2
Зимната обстановка в страната
© Булфото

Снеговалежът и вятърът усложниха пътната обстановка в североизточна България, съобщи БНР.

В Силистренска област е най-тежка зимната обстановка, въпреки това са проходими пътищата между големите населени места и главните пътни артерии. Движението на товарни автомобили е ограниченo. Възстановяват се аварии в електропреносната и ВиК мрежата.

В силистренските общини Тутракан, Главиница, Дулово, Ситово и Кайнарджа училищата затварят до сряда включително. В община Алфатар учениците няма да учат в понеделник и вторник.

Все още има непроходими участъци между по-малките села. В късния следобед беше възстановено електрозахранването във всички села на областта. В повечето райони на град Силистра кварталните улици не са почистени.  Граждани сигнализираха за труднопроходими участъци и липса на хляб в магазините.

В Разградско снеговалежът е със средна интензивност, пътищата са обработени, проходими при зимни условия. Видимостта е ограничена до 150 - 200 метра заради снега.

В Русенско снеговалежът е намалял. По пътя Русе - Бяла товарните автомобили трябва да се движат с вериги. Забранен за камиони над 10 тона е пътят за Силистра, останалите пътища в района са проходими.

В Старозагорска област вали сняг, навсякъде температурите са минусови, в Стара Загора духа силен вятър. Движението и през прохода Шипка, и през прохода на Републиката е без ограничения, забрана има само за тежкотоварни автомобили над 10 тона. От Областното пътно управление съобщиха, че ТИР-овете се отбиват за пренощуване на определени места, заради забраната за преминаване през Дунав мост.

АМ "Тракия" е обработена, пътната настилка е опесъчена, почистват се снегонавявания в отсечката край Чирпан и село Загоре.

Републиканските пътища в Сливенска област са заснежени, но проходими при зимни условия. Духа силен пулсиращ вятър. Няма подадени сигнали за бедстващи или останали без ток и вода население места в Сливенско.

Кметът на Варна Иван Портних обяви понеделник за неучебен ден поради влошената метеорологична обстановка. Детските градини и ясли в града ще работят.

В райони на община Бургас няма ток. Проблеми с електрозахранването има в селата Брястовец, Драганово и Миролюбово, както и в квартал "Сарафово" на областния град.
Пътищата в бургаска област са заледени, но обработени.

Лошите метеорологични условия оставиха без ток и селища в община Смолян. От два дни без ток са селата Попрелка, Кремене и Надарци.  Пътищата на територията на Смолянска област са почистени и движението се осъществява при зимни условия.

За два дни снежната покривка в курорта Пампорово достигна 40 см, а на връх „Снежанка" - 55 см. Лифтовите съоржения в курорта работят, а пистите се обработват поетапно. 25 см е снежната покривка във високите части на Ловешка област. Най-много е на Беклемето и в Чифлик, където през последното денонощие валежът е бил 13,5 литра на квадратен метър. В Борима дебелината на снажната покривка е 16 см, в Априлци и Рибларица - 15 см, а в Ловеч и Троян - 12 см. Най-малко тя е в Тетевен - 6 см.

Проходът Троян - Кърнаре остава отворен за движение, като е забранено преминаването на тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремаркет

Пътната полиция препоръчва да се пътува с подходящи гуми и да се шофира с повишено внимание и съобразена скорост.

Последвайте канала на

Весела Найденова
4215 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
тираджия

2014.01.27 | 06:16

2
лъжаааат,няма голям сняг!само плашат хората с глупости....5-6 см. сняг бедствие ли е. КАРАЙТЕ БЕЗ ПРИТЕСНЕНИЕ НО С МАЛКО ПОВЕЧЕ ВНИМАНИЕ!АЗ ОБИКОЛИХ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ БГ.

2014.01.27 | 06:16

1
Не я плачете Добруджа.Колкото повече сняг,толкова пари эа эемеделеца!

Добави коментар

Водещи новини