Силистренско в снежен капан (снимки)

  • 26 януари 2014 13:10

  • 8717
  • 3
Силистренско в снежен капан (снимки)
© Булфото

Две денонощия вече над Силистренскос си не спира снеговалежът, придружен сълен вятър. 34 машини се опитват да разбият "тапите" от по над 1,5 метра по основните републикански пътища.

От зимния кризисен щаб съобщиха за закъсали автомобили, автобуси и тежкотоварни машини. Десетина села са без вода, поради спрелия ток. Без електричество са около 2000 абонати на "Енерго про". Почти в цялата област общинските кметове са решили три дни да не работят учебните заведения. По изходите от града патрули на КАТ спират автомобилите, които не са оборудвани за движение при зимни условия. В самия град улиците са трудно проходими дори за пешеходците. Лечебните заведения сa организирали извозването на хората на хемодиализа и родилките, за което им помагат екипите на "Гражданска защита".

Разполагащи с подходяща техника фирми оказват съдействие за почистване на снега в Силистренската община. Кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов и управителите на фирмите са разработили план за работата на техниката.

Поддържа се връзка с кметовете и кметските наместници в селата на общината. Няма бедстващи хора, не е съобщено за спешни случаи. Без електричество е село Ветрен. Със снежни преспи са затрупани подходите към няколко села.

Затворен е пътят между селата Сокол и Зафирово на Главинишката община на Силистренска област. Край село Босна, Ситовска община на Силистренска област, има аварирали автомобили и са изпратени машини за изтеглянето му. Изтеглен е и аварирал  автобус край село Богорово.

От областния кризисен щаб бе съобщено, че Силистренска област разполага и с две високопроходими тежки верижни машини/МТЛБ/,  които ще бъдат използвани при нужда.

Понеделник и вторник няма да бъдат учебни дни в и Алфатарската община на Силистренска област, съобщи кметът на  общината Йорданка Узунска. Алфатарската община е шестата от седемте общини в областта с решение за временно прекратяване на учебните занятия заради усложнената обстановка.

Сняг вали почти над цялата страна. Температурите са в интервала от - 13 С° до + 4 С°. Времето над страната е облачно. Пътищата са заснежени и заледени, но от Пътна полиция уверяват, че настилките се почистват и опесъчават.

Силен вятър духа в областите Силистра, Шумен, Добрич, Пловдив, Русе, Бургас, Плевен, слаб вятър - в областите Кюстендил, Видин, Разград, Хасково, София. Дъжд вали в областите Добрич, Бургас, и в района на Гоце Делчев. Сняг вали в областите Шумен, Смолян, Ловеч, Кюстендил, Благоевград, Враца, Русе, Сливен, София, Търговище, Кърджали , Стара Загора, Плевен, Перник, Ямбол, Пазарджик и в районите на Добрич, Тервел, Пловдив, Видин, Разград, Карнобат, Рижки проход, Айтоски проход, Руен.

Жълт код за потенциално опасно време е обявен днес за 15 области в България, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Предупредителният код за потенциално опасно време ще е в сила за областите Кърджали, Хасково, Ямбол, Стара Загора, Сливен, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Русе, Силистра, Добрич, Варна и Бургас. В тези области ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Ще вали сняг и ще има условия за виелици и навявания. По Черноморието валежите ще са от дъжд и сняг.

Пристанище "Варна" е затворено заради силен вятър, съобщиха от Ръководството на корабния трафик. Затворени за маневриране са и всички плавателни канали.

ГКПП "Дунав мост" продължава да бъде затворен за тежкотоварни камиони, пътуващи към Румъния. Забраната за преминаване на превозни средства бе въведена към 15:30 часа вчера, съобщиха от "Гранична полиция" в Русе. Причината е тежката метеорологична обстановка в Румъния. От 10:30 ч. днес вече се пропускат леки автомобили и автобуси. Създадена е организация, като тежкотоварните камиони изчакват на паркинги и в района на Дунав мост - по пътя Мартен-Русе, където има повече от 70 тира.

Републиканските пътища в област Русе са проходими при зимни условия, като работят 44 снегопочистващи машини. Въведено е временно ограничение за движение на тежкотоварни автомобили над 12 т с вериги по пътя Русе - Бяла. От областната управа информираха, че няма населени места без ток и вода в региона.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8717 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Добричлия

2014.01.29 | 19:43

3
Ние в град Добрич сме едни от най-подготвените за тежка зима от цялата страна. Такаче нямаме проблеми но другите области имат известни проблеми поради липсата на пари заради някой тъпи депутати които само си пълнят гушите с пари и точно на това ме е яд най-много
турчин

2014.01.29 | 19:43

1
Зимата пак ги хвана неподготвени като всяка година. Контролните органи да проверят с кого с кои фирми се включват договори за снегопочистване и имат ли капацитета и техника за почистване и поддържане . Това е голямата далавера. Фадроми сняг не почистват.

2014.01.29 | 19:43

2
Много ясно че парите за подръжка на пътищата в такива условия са отдавна излапани и и8888ани!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини