Клисарова: Стартира проект за дуално обучение

  • 12 януари 2014 10:18

  • 1952
  • 9
Клисарова: Стартира проект за дуално обучение
© Булфото

"Ако искаме да намалим младежката безработица и да осигурим по-добра реализация на младите хора на трудовия пазар, трябва да въведем дуалната система", заяви министърът на образованието и науката Анелия КлисароваАнелия Клисарова Проф. д-р Анелия Клисарова  е родена на 13 декември1961 г. във Варна. Завършва медицина във Варна в предаването „Брюксел 1" по България он еър.

Според нея цялото общество трябва да се включи във въвеждането на системата, за да стане тя реалност. Министър Клисарова се позова на социологически данни, според които 88% от учениците предпочитат да завършват средното си образование с професионална квалификация. „Учениците искат да работят и да получават практически умения. Задължително е да засилим практиката, а това може да стане само в условията на труд", подчерта г-жа Клисарова.

За ролята на бизнеса министърът изтъкна, че той не само ще участва в плащането на образованието, но ще бъде включен в учебните планове и програми по практика. „Задали сме проучване за нуждите в различните райони на страната. Важно е и с какви умения иска бизнесът да завършат учениците – както в средното, така и във висшето образование, кои са практическите знания и умения, които са необходими, за да започне младият човек бързо работа", каза министър Клисарова.

Министърът на образованието и науката обясни, че ще се стартира с няколко пилотни проекта, които се планират за 2015г - 2016г. и ще бъдат включени по оперативни програми. „В следващи бюджети, когато имаме известен опит, ще разчетем до каква степен ще участва бизнесът и до каква степен държавата", отбеляза г-жа Клисарова. Тя обърна внимание, че има различен опит в страните, прилагащи дуалната система. Тя даде пример с Германия, където бизнесът плаща около 50% в обучението, а в Швейцария - 70%. В скандинавските страни от друга страна има пул, в който бизнесът събира средства и ги дава за професионално образование. Друг момент е начинът на участие на бизнеса по отношение на наставниците, които обучават.

Министър Клисарова изтъкна, че много често на младежи от професионалните гимназии, които са свързани с бизнеса, се дават и допълнителни стипендии за висше образование. „Много важен е и социалният момент. Родители спират децата си, защото нямат възможност да плащат за образованието. Ако направим така, че детето в условия на работна среда получава съответното възнаграждение и същевременно изучава общообразователните предмети и професионалната квалификация, аз съм убедена, че родителите ще бъдат мотивирани да пратят детето си на училище", категорична беше министър Клисарова. Според нея така ще се минимизира социалният фактор като причина за отпадане на учениците от училище от една страна, а от друга – ще се върнат в системата вече отпаднали ученици.

Министър Клисарова изтъкна, че в момента специалисти работят по необходимите промени в законодателството, за да може дуалната система да заработи на практика. Промените ще бъдат обсъдени в рамките на Обществения съвет към министерството и ще бъдат публикувани в интернет.

По отношение на стратегията за учене през целия живот министърът отбеляза, че една от целите й е преквалификацията, която е много необходима особено при новите технологии.

Последвайте канала на

1952 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2014.03.14 | 12:00

9
Клисарова ще проучва до пенсия, след нея ще дойде друг министър и той да проучва. Забравете за реформи

2014.03.14 | 11:59

8
Германия има недостиг на ученици за дуално обучение и търси кандидати в други държави.Защо?
А

2014.01.20 | 23:58

5
Това ще е едно от малкото неща който са добре дошли за България. Ама като знам какви прасета сте ще минат 10 години в планиране и още 5 за въвеждане.

2014.03.14 | 11:59

7
Вашите деца дуалната система ли абсолвираха?

2014.03.14 | 11:59

6
Дуалната система е подходяща само за студенти.Това България го познава и се нарича задочно обучение(работа по специалнастта,която се изучава във ВУЗ.

2014.01.19 | 15:13

4
Махнете си лапите от българските ученици.

2014.01.19 | 11:15

3
Само приказки. Нищо не се случва

2014.01.19 | 11:15

2
Това ще се случи догодина - XA-XA-XA

2014.01.19 | 11:15

1
Оставка! Сложете някой компетентен министър, а не тази лелка да ни губи години в проучвания

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини