Политическите скандали на 2013 г.

  • 31 декември 2013 21:51

  • 2811
  • 6
Политическите скандали на 2013 г.
©

И тази година не липсваше напрежение в обществения и политически живот. Прекалено наситено от към скандали, оставки и разкрития изпращаме 2013 година, припомня inews.bg.

България смени три правителства, различни кръгове яхнаха вълната на протестите, подслушването стана нещо нормално, а имената на бившите управляващи излязоха на показ в чиновнически тефтер. Всичко това доведе до сътресения в политическия живот и поредица от оставки и компромати от страна на изявени политически фигури.

Първият грандиозен скандал, който ни разтърси през годината бе нападението над Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от, когато на Осмата национална конференция на ДПС той обяви, че се оттегля от лидерското място в партията и става почетен председател. По време на речтта му Доган бе нападнат от Октай Енимехмедов, който излезе на трибуната с насочен срещу него газов пистолет. Цялата зала се изправи на крака и изтръпна при зловещата гледка.

Енимехмедов блъсна Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от на земята, но не стреля срещу него. Така политикът остана невредим, а нападателят му е подсъдим за опит за предумишлено убийство.

Февруарските протести срещу монополите и високите цени на тока, които свалиха правителството на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г от власт са най-запомнящите се в историята на 2013 г. Всичко започна от Благоевград, когато група недоволни запалиха в знак на протест сметките си за ток. Вълната от тяхното недоволство се разпространи бързо, тъй като протестиращите срещнаха свои съмишленици в други градове от страната.

Разрастващите се бунтове бързо се преместиха в столицата и тя стана основен център на нестихващата гражданска позиция.

Ежедневно пред парламента и Министерския съвет се събираха десетки хиляди протестиращи да отстояват своите искания за по-добър живот в България, край на монополната политика и по-високи доходи. След като се стигна до полицейско насилие над протестиращите граждани, управляващото правителство на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г подаде оставка.

Месец след това президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното назначи служебен кабинет с министър-председател Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май, който имаше за задача да организира предсрочните парламентарни избори.

Не липсваха и скандали по време на предизборната кампания, когато една сутрин в края на април на електронните пощи на медиите бяха получени звукови файлове от разговор между бившия премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, градския прокурор Николай Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на.

В автентичния запис тримата обсъждат с обидни квалификации служители на прокуратурата, техните сексуални наклонности, незаконното подслушване в МВР, като най-много ругатни отнася главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в.

Последва и втори грандиозен скандал, когато ден преди изборите екипи на прокуратурата разкриха близо 500 000 фалшиви бюлетини в печатница в Костинброд, чийто собственик се оказа общински съветник от ГЕРБ. Скандалът не можа да провали провеждането на изборите, въпреки че гръмна в деня за размисъл.

Резултатите от парламентарните избори изпратиха едва четири партии в парламента - ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака.

Въпреки че получи най-много гласове на изборите, партията на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г не успя да събере достатъчно гласове, за да има самостоятелен мандат. Затова втората политическа сила БСП получи мандата и състави правителство с подкрепата на ДПС. Новият кабинет бе оглавен от министър-председателя Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

Номинацията за нов ръководител на ДАНС в лицето на депутата от ДПС Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на предизвика силна вълна от народно недоволство и площадите пред Народното събрание и Министерски съвет отново се напълниха с протестиращи, които искаха оставката на управляващите.

Въпреки че премиерът се съгласи с волята на народа и оттегли кандидатурата на Пеевски за ръководител на ДАНС, протестите не стихнаха. Недоволството на хората провокира различни политически формации и организации да яхнат протестната вълна и да провокират органите на реда.

На фона на мащабните протести в тълпата многократно изпъкваха граждани, които приличаха на провокатори, наети от други политически партии или кръгове с цел да нарушат законния протест на гражданите.

Опит за подобна провокация бе т.нар. нощ на белия автобус, когато протестиращите блокираха депутати от управляващото мнозинство в сградата на парламента до малките часове на нощта.

В нощта на 23 юли програмата на депутатите продължи до късно и се застъпи с програмата на протестиращите, които бяха завардили всички входове на Народното събрание, за да попречат на народните представители да излязат. В опит да се измъкнат от блокадата на протестиращите, народните представители бяха качени в автобус, който да ги изведе от нажежения район.

Опитът бе провален, когато към автобуса полетяха камъни и павета, а протестиращи легнаха пред превозното средство, за да му запречат пътя.

Депутатите се върнаха отново в сградата на Народното събрание, където останаха до рано сутринта, докато се изнесе тълпата от недоволстващи. Сред блокираните бяха министърът на труда и социалната политика Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва и министърът на финансите Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас.

След като управляващите успяха да издържат на ескалацията на напрежението и не спряха своята работа, протестите утихнаха.

Малко след това се развихри нов скандал, вследствие на който започнаха да изкачат имената на бившите управляващи от бележника на председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов. След като прокуратурата повдигна обвинение на Златанов за длъжностно престъпление тя изкара на яве тайния тефтер на новия си клиент, в който бе записана интерсна информация за висши политици и лидери на партии, чийто имена бяха изписани само с инициали – Ц.Ц., Б.Б., И.Ф.и т.н.

Конкретните политици заявиха, че не се разпознават в тези обозначения и нямат нищо общо с въпросния бележник.

Вследствие на скандала народният представител от ГЕРБ Искра ФидосоваИскра Фидосова Искра Фидосова Искренова е родена на 22. 08. 1971 г. в гр. Лом. Завършва гимназия в Монтана, после подаде оставка и напусна парламента и партията, а Народното събрание създаде специална комисия, която разследва скандалния случай.

Фокусът на общественото внимание бе прикован и с трите обвинения, които получи бившияТ министър на вътрешните работи и заместник-председател на ГЕРБ Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа за длъжностно присвояване на средства и за отказ да разпореди прилагането на СРС спрямо бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров.

Според обвинителния акт на прокуратурата Цветанов е извършил изключително тежки престъпления срещу съдебната система, след като е осуетил използването на СРС срещу Орлин Тодоров за събиране на веществени доказателства за извършени тежки престъпления.

През ноември нов скандал разтърси ДПС и управляващото мнозинство. Заместник-председателят на Народното събрание и на ДПС Христо БисеровХристо Бисеров Христо Дамянов Бисеров е роден в Хасково. Завършва "Право" в Софийския университет "Св. Климент изненадващо подаде оставка от двата поста с мотив по лични причини.

Прокуратурата обаче хвърли светлина по случая като оповести, че Бисеров е замесен в далавери за пране на пари и данъчни престъпления. Оказа се, че бившият зам.-шеф на парламента и доведения му син са разследвани за преводи на общо 315 000 долара и 130 000 евро от сметки в Швейцария към македонска банка, които след това отивали към офшорки.

Беше повдигнато и второ обвинение срещу Бисеров за невярно подаване на декларация пред Сметната палата през 2012 г.

Бисеров и доведеният му син бяха освободени срещу 25 хил. лева гаранция и със забрана да напускат страната.

Освен в политически план напрежение през 2013 г. не липсваше и в църквата. След смъртта на варненския и великопреславски митрополит Кирил, който се удави през юли в Черно море, варненската митрополия започна да се стяга за избор на нов духовен водач..

Непосредствено преди избора, един от двамата претенденти епископ Игнатий съобщи, че дядо Кирил не се е удавил в морето, а е бил убит. Причината за твърденията на Игнатий са самите опасения на Кирил още приживе, че искат да го премахнат, защото бил основния виновник, който възпрепятствал избора на пловдивския митрополит Николай за патриарх.

Според Игнатий тези, които тласкали дядо Николай към патриаршеството, стояли зад смъртта на Кирил. Това били олигарси, свързани с Държавна сигурност, които дори управлявали политиците.

Лидерът на КТ "Подкрепа" се намеси в скандала, като съобщи, че в църквата убиват бавно старозагорския митрополит Галактион с отрова. Синдикалистът също подкрепи тезата на Игнатий, че дядо Кирил е бил убит и дори даде показания в 5-то РУП във Варна.

На база всички тези твърдения Варненската окръжна прокуратура поиска втора съдебномедицинска експертиза за смъртта на дядо Кирил.

Скандалите в църквата не свършиха до тук. С изборите за нов митрополит в Светия синод постъпи жалба за купуване на гласове, което е опорочило избора и се наложи архиереите да касират вота. Жалбата бе придружена и с протести на граждани, които настояваха за касирането на изборите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2811 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
2014

2014.01.02 | 05:21

6
Волен Курво Турска - Проклет Бъди в името на Майка България и Апостола Васил Левски

2014.01.02 | 05:20

5
Какво постигна АТАКА през 2013г. ?То си е ясно като бял ден ! ТИКВАТА Бойко е сцепена ! От гъза му стърчи CURA на ВОЛЕН ! Изхвърлихме ЗАВИНАГИ ГЕРБ - аджиите от властта директно на боклука ! Превърнахме ГЕРБ в ГРОБ !Защитихме българите и България !
МОНАРХИСТ

2014.01.01 | 18:47

2
Да живее ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ ! Смърт на КОМУНИЗМА !

2014.01.02 | 04:04

4
Да живее независима България ! Долу царете , олигарсите, соросоидите , колонизаторите , бандитите и крадците ! Живот и здраве на всички трудови българи ! АТАКААА !
Волен курвето

2014.01.01 | 21:48

3
На всичко съм навит само не ме разслезвайте пари повече от Догана не искам Юруш умря - моля само не ме резслезвайте за Офшорки Париж Куба лапам каквото ми подадете

2014.01.01 | 18:46

1
Хм..не знаех, че и новинарски сайт има опорни точки, макар и по-интелигентно поднесени.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини