Четин Казак: Трябва да намерим консенсус по избора на главен инспектор към ВСС

  • 19 декември 2013 09:10

  • 1032
  • 2
Четин Казак: Трябва да намерим консенсус по избора на главен инспектор към ВСС
©

Правната комисия в НС прие правила за издигане на кандидатури и подготовка за избор на главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет. Предстои днес те да бъдат гласувани в Народното събрание.

Председателят на правната комисия в НС Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно каза в интервю за БНР, че силно се надява да не се стигне до ситуацията на 27 декември, в края на работния ден, да няма нито една номинация за главен инспектор: Има три работни дни, но реално има около 10 дни, в които народни представители или евентуални кандидати биха могли да се подготвят и да кандидатстват. Дори и някой документ да не бъде внесен в срок ще има допълнителна възможност той да бъде представен, убеден е Казак.

Основното предизвикателство пред избора е наличието на квалифицирано мнозинство, призна Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно и обясни, че има спорове и съмнения около легитимността на Инспектората на ВСС: Доколкото знам при съдебни дела по дисциплинарни производства срещу магистрати е бил поставян въпросът пред Върховния административен съд относно представителната власт на сега изпълняващия длъжността главен инспектор. От тази гледна точка необходимостта час по-скоро тези спорове и неяснота да бъде отстранена е належаща, допълни той.

Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно каза, че силно се надява да постъпят сериозни кандидатури и да се намери вариант, при който основните парламентарни групи да подкрепят обща консенсусна кандидатура за главен инспектор: От пълноценното функциониране на този орган зависи до голяма степен цялостната оценка за състоянието на съдебната власт и цялостен контрол, който само Инспектората има правомощието да упражнява, завърши Казак.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1032 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.12.19 | 18:44

2
КАКЪВ КОНСЕНСУС, КАКВИ ИНСПЕКТОРИ,КАКВИ ПЕТ ЛЕВА ?! ИЗМИТАЙТЕ СА ГНУСНИ ПРЕДАТЕЛИ,ПРОСТО НЕ СТАВАТЕ!!
DGD

2013.12.19 | 18:44

1
КАЗАК ТИ ОТ КЪДЕ БЕШЕ ?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини