Европари само за 30% от третия лъч на метрото

  • 18 декември 2013 07:00

  • 1153
  • 1
Европари само за 30% от третия лъч на метрото
© Булфото

Пари от новата оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” ще има само за 9 от общо 19 метростанции от третата линия на подземната железница. Това съобщи за „Монитор“ зам.-министърът на транспорта Петър Киров.

Въпросните 9 метроспирки са в централната част на София. „Засега намеренията ни са осигурим ресурс за централната част на третия лъч, който включва тежко тунелно прокопаване през центъра на София”, посочи още Киров.

По думите му, за него са нужни около 200 млн. евро при индикативна стойност на целия проект от 680 млн. евро. Това означава, че европейското финансиране ще бъде в рамките на 30%.
Общата дължина на третата линия на метрото е 16,5 км. Тя трябва да свърже бул. „Ботевградско шосе”, където е колелото на трамвай N22 и Софийския околовръстен път. Прогнозният пътникопоток е 162 000 пътници на ден.

Очаква се след като заработи третият лъч на столичното метро вредните газове да намалеят със 110 хил. тона годишно до 2020 г.
Трафикът би трябвало да се намали с 35%, а пътнотранспортните произшествия - с 25%.
Според зам.-транспортния министър третият лъч ще се прави на етапи. Централната част от третия лъч осъществява връзката между двете съществуващи метролинии. Двете крайни отсечки – на „Ботевградско шосе“ и към жк „Овча купел“, са наземни и тяхното проектиране се предвижда също да бъде направено на части. „След 2018 г., ако бъде освободен ресурс, реално ще има възможност да се изградят и те”, обясни още Киров. И заяви още, че е сигурен, че и Столична община работи по търсенето на възможности за финансиране на метрото.


„Голямото предизвикателство е да се намери ресурс за купуване на подвижен състав и изграждане на сигнализация”, заяви Петър Киров. Той поясни, че за влакове, които ще се движат само по третия лъч, са нужни 90 млн. евро. Предвиждаше се, че общината да предложи финансирането за метровлаковете да се осигури от програма „Околна среда” през следващия програмен период. По тяхна информация нужните средства са в размер на около 140 млн. евро.

Документите за избор на строител на третата линия от столичната подземна железница са готови. Планира се тръжната процедура да започне в началото на година. А очакванията са да завърши до 2018 г.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1153 1

Коментари 1

Добави коментар

2014.01.07 | 14:42

1
Смешник, за каква 2018 бълнуваш, тогава няма да има спомен от гнусното комуноидно правителство !!ОСТАВКА !!!!

Добави коментар

Водещи новини