Свидетели: Заледеният път удави студентите в Чая

  • 12 декември 2013 06:46

  • 4375
  • 4
Свидетели: Заледеният път удави студентите в Чая
©

Ден след ужасяващата смърт на четиримата пловдивски студенти в Университета по хранителни технологии, където са учили Стоян Генов, Илиян Митев, Деяна Георгиева и Силвия Андонова, обявиха ден на траур. Той ще бъде днес, когато ще са и погребенията на младежите. Студентите загинаха нелепо, след като във вторник на обяд се обърнаха с кола в река Чая. За нещастие паднали точно на място, където водата образува вир, и се удавили. Ако се бяха обърнали на плитко, никой нямаше да пострада, категорични са и разследващите, и свидетелите на драмата на пътя Бачково - Асеновград.

Заледеният път ли погуби Стоян, Илиян, Деяна и Силвия - експертите още разследват. Службите са категорични, че е имало хвърляна смес срещу заледяване, но хора, които са били на мястото на трагедията във вторник, твърдят обратното. Пясък са започнали да хвърлят едва след като станала белята. "Имаше 4 пръста пясък 3 часа след трагедията, не и когато децата са се хлъзнали", казва Веселин Тончев, съсед на едно от загиналите момчета, на когото другите от компанията се обадили за помощ. "Всъщност първо звъннаха на сина ми, който е приятел на шофьора на БМВ-то, Стоян", обясни мъжът. "Веднага тръгнахме, но когато стигнахме, вече беше късно", плачеше вчера Веселин. Синът му Иван разказа, че студентите били с четири коли и празнували в Смолян, пише "Стандарт".

Автомобилите не са пътували в колона а били на по няколко километра един след друг. Първата кола е минала през опасния завой, а втората е била на Стоян, който се обърнал. Трагедията видели колегите от третата, които пристигнали след около десетина минути на мястото. Първо били спрени от други шофьори, които сигнализирали, че има катастрофа. След това разбрали, че в реката са приятелите им. "Когато пристигнахме, видяхме, че трима души се опитват да извадят децата, а други 30 гледат", каза комшията Веселин. През това време дошли полиция и спасителният отряд от пожарната, които отцепили района. "Гледката била ужасяваща. Мъртвите тела на младежите били извадени и хвърлени като кучета край пътя едно върху друго. Дори не ги покриха и стояха така часове", коментираха още свидетели на инцидента. Хората са категорични, че след това започнали да минават камиони с пясък. Обясняват още, че мястото е изключително опасно и от години тук редовно стават катастрофи. За първи път обаче с жертви, затова властите явно нехаели. Решението било да се разшири пътят, да се сложи мантинела и висока ограда, за да не падат колите в пропастта. На това място е високо поне 3 м, а реката долу се събира във вир също поне 2-3 м дълбок. "БМВ-то не се виждаше и децата бяха под водата, където са се издавили.Иначе на колата й няма нищо.

После отвориха долу шлюзовете на бента, нивото на реката спадна и видяхме вече автомобила", обясни още Тончев и отново се разплака, тъй като със семейството на Стоян били приятели и дори правели планове да празнуват заедно Нова година.
Досъдебно производство е образувано във връзка с тежката катастрофа, съобщи началникът на Пътна полиция в Пловдив Радослав Начев. "Колегите от РУП Асеновград работя по случая", уточни Начев. Той каза също, че е разпоредено на всички районни управления да се проверяват наличието на пътни знаци, маркировка, необходимите предпазни огради и мантинели по трасетата. Според официалната позиция на ОД МВР Пловдив БМВ-то на студентите се е движило с несъобразена скорост при силен снеговалеж. Излязло вдясно от пътя и се обърнало по таван в коритото на река Чая.

ЖЕРТВИТЕ

Ухажвали Стоян от швейцарска банка

И четиримата студенти, които намериха смъртта си след черния 8 декември, са били отличници, съобщиха от Университета по хранителни технологии, където младежите учили в специалност икономика на хранителната промишленост. Стоян дори вече имал предложение за работа от една швейцарска банка. Радвал се, че го искат от толкова престижно място, но първо искал да завърши магистратура в Германия. Дори вече се бил ориентирал къде ще продължи следването и правел планове как, след като вземе немската диплома, ще ходи в Швейцария. Тази година и четиримата трябваше да са абсолвенти.

СПАСИТЕЛИТЕ


Трима скочили да ги спасяват

Първите, които се хвърлили в ледената река, за да спасяват децата, са шофьор и спътникът му от джип. Спуснали се с въже и опитали с лопата да счупят стъклата на колата, но под водата това било невъзможно. После на място пристигнали и колегите на четиримата студенти и едно от момчетата също се хвърлило да помага, но никой не бил в състояние да спаси хората в купето, които дори не се виждали. БМВ-то ковчег пък било почти непокътнато. Дори не му бил смачкан таванът.

Колата била подарък на Стоян от баща му за успехите му по време на следването. Баварецът е модел петица и бил много стабилен. Преди да тръгнат за Смолян, лично баща му и съседът Веселин Тончев сменили и четирите летни гуми с чисто нови зимни. 22-годишният Стоян Генов имал книжка от 4 г. и бил много внимателен шофьор. Не обичал високите скорости, на моменти чак бил страхлив. Приятелите му са убедени, че не е карал бързо. Освен това много се радвал на новото си БМВ и не го пришпорвал, за да го пази.

РОДИТЕЛИТЕ


Цял ден търсели Илиян из болниците

"Изпратих детето си да празнува, а той се връща в ковчег", плачеше вчера (сряда) майката на загиналия Илиян Митев. Двамата с баща му бяха при ректора на УХТ проф. Кольо Динков. Майката и бащата на момчето не бяха на себе си от ужасяващата новина, за която разбрали от медиите. Обясниха, че цяла нощ търсили сина си по болниците и никой - нито от полицията, нито от моргата, не им се обадил, за да им съобщи къде е детето им. Едва вчера сутринта разбрали, че Илиян и приятелите му са в Съдебна медицина в УМБАЛ "Свети Георги". Преди това ходили в болницата в Асеновград и обиколили всички останали лечебници под тепетата. Дори не ги пуснали в моргата да видят момчето си. Двамата чакаха другия си син, който работи в чужбина, да се прибере, за да изпрати завинаги по-малкия си брат.

Последвайте канала на

4375 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
MArk Burn

2014.05.20 | 18:40

4
Моите съболезнования. Не може да се вини държавата за всичко човек трябва да поема отговорност за собствените си действия

2014.05.20 | 18:40

3
Ужасно нещастите. Нека почиват в мир. Не снега и скоростта, а леда и тъпата ни държава уби тези деца. Дори след смъртта им са ги третирали като кучета.

2014.05.20 | 18:40

2
Бог да упокой тези невинни ангелчета.Много тъжно!+
Глупаци

2014.05.20 | 18:39

1
Спрете да оневинявате шофьора. Що за глупости?!

Добави коментар

Водещи новини