Колеги на загиналите вчера студенти, вадили телата им

  • 11 декември 2013 21:50

  • 6968
  • 10
Колеги на загиналите вчера студенти, вадили телата им
© Булфото

“Обичам те и силно те прегръщам!” Това казал 22-годишният Стоян Генов в последния телефонен разговор с майка си Мария, пише 24 часа.

Четвъртокурсникът от Университета по хранителни технологии в Пловдив се удави във вторник заедно с колегите си Илиян Митев, Диана Георгиева и Силвия Андонова. Беемвето, с което пътували младежите, излетяло от пътя Бачково-Асеновград и паднало от 4 м височина по таван в коритото на река Чая. Зад волана бил Стоян, когото приятелите наричали Тони. Той и спътниците му не са могли да се измъкнат от колата. Водата е била повече от 2 м. Всичките жертви са на 22 г. и са учели в една и съща група в специалността “Икономика на хранителната индустрия”. Във фаталния ден се връщали от Смолян, където вдигнали купон за студентския празник.“Вече завършвам. Не съм ходил с курса досега да празнувам. Ще ми се този път да отида”, споделил Стоян с родителите си. Те не се противопоставили, тъй като момчето било много отговорно и винаги карало внимателно. Бащата Васил Генов твърди, че автомобилът не е имал технически проблеми. Десетина дни по-рано сложили нови гуми, прегледали го и в сервиз. Семейството купило колата преди 3 г.

Бащата се занимава с бизнес предимно в чужбина. “Никога не ни е създавал неприятности. Беше изключително скромен”, плачат съсипаните от мъка родители. Младежът искал да продължи с магистратура в Германия. Бил приет и наблягал много на немския. В трагичния ден трябвало да държи изпит. Щял да учи и френски. “Всичко вървеше толкова добре. Това ли нещастие трябваше да ни сполети”, нарежда смазаната от скръб майка. Освен Стоян фамилията има още един син - 12-годишният Ивайло. Шестокласникът не можеше да повярва, че батко му го няма. Детето не сваляше поглед от таблета със снимките на брат му. Генови не за първи път преживяват подобна загуба Преди 11 г. чичото на Тони загинал при тежко пътно произшествие. Бил само на 27 години. Преди 20-ина дни пък руският съдружник на бащата Васил погребал сина си след самолетна катастрофа край Казан. В истински шок бяха и състудентите на Стоян, Диана, Илиян и Силвия. Повечето плачеха и не можеха да говорят.

По-голямата част от групата е празнувала заедно със загиналите в Смолян. Двете удавени момичета - Силвия и Диана, си имали сериозни приятели, но на 8 декември решили да бъдат само с колегите си. От родопския град тръгнали да се прибират с 4 коли. “Аз шофирах първата, Стоян караше втората, но бяхме по-напред и не видях какво се случва”, разказа Пламен Георгиев. Колегите му от задните автомобили му се обадили по телефона и той се върнал обратно. Тогава видял страшната гледка с беемвето в реката. Студентът Александър Ангелов, който шофирал третия автомобил спрял, защото един човек махал на пътя. “Каза ни, че БМВ е паднало във водата”, обясни Александър. Той, негов колега и шофьори от преминаващи автомобили първи стигнали до лобното място и се опитали да вадят жертвите. Линейката дошла след половин час, твърдят очевидците. В момента на трагедията
шосето не е било мокро, снегът завалял малко по-късно. Приятелите на загиналите студенти обаче са категорични, че мантинелата в участъка е била прекъсната. “Ако имаше преграждения, може би щяха да са живи”, смятат те.

Според разследващите най-вероятната причина за тежкия инцидент е несъобразена скорост по тясното шосе с опасни завои. По предварителни данни колата ковчег се е движела със 70 км/ч. “Такава трагедия не сме имали досега”, каза ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Кольо Динков. Ръководството изпрати съболезнователни писма на близките на четиримата младежи. Днешният ден е обявен за траурен във вуза, знамето му ще бъде свалено. Отменена е музикалната програма, която е трябвало да съпътства връчването на дипломите на 700 випускници в петък. Преди церемонията присъстващите ще почетат с минута мълчание паметта на младежите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6968 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2014.05.20 | 18:43

1
МММ да , толкова скромен и отговорен , че в деня на изпита си се напива , като мотика. Айде стига ни занимавахте с тия помияри. Каквото са търсили са си намерили.Тая Библия не е писана току - така. Да бяха си направили труд да почетат нещо от нея със сигурност биха се замислили , преди да правят всяко едно нещо в живота си.
tiradjia

2014.05.20 | 18:45

10
ti da ne si bibleisko chado ili popsko geiche...... MIR NA PRAHA IM

2014.05.20 | 18:45

9
Това може да съчини само злобната кучка Моника защото завижда на младите и у

2014.05.20 | 18:44

6
А ти си един прост човечец, завистлив и най- вече злобен. Начина ти на писане за починалите деца показва, колко си озлобен към сънародниците си.

2014.05.20 | 18:44

4
Не пожелавам дори и на теб злобни човече да се случи нещо подобно с теб, с твой роднини и близки.

2014.05.20 | 18:43

2
Тъп си като гъз.

2014.05.20 | 18:45

8
Често минавам от там.50 км.ч. е максималната разумна скорост на това място и то лятото.
TT

2014.05.20 | 18:45

7
dam.... IZKLUCHITELNO otgovoren.... s 70 po ostri zavoi v planinski uchastak na slizane.... na kachvane razbiram tuk tame 70 ama..... na slizane efekta se vijda
Анонимен

2014.05.20 | 18:44

5
Никъде не видях да казват, че са били пияни. Не че ти го пожелавам, но ако твой много близък го сполети същото друга песен ще пееш.... Бог да ги прости младежите! :(

2014.05.20 | 18:44

3
Татковци и майки, не давайте коли на децата си когато отиват да се напиват, независимо от повода!!!! Дори и да не си пиян повода да бъдеш провокиран като шофьор от останалите в колата или да се покажеш на останалите води до нещастни случаи. По-добре отделете време да ги закарате и приберете от купона.

Добави коментар

Водещи новини