Харесайте facebook страницата ни

Птиците у нас намаляват

За периода 2005 – 2013г. популацията на широко разпространените видове птици у нас е спаднала с 21%. Това обявиха представители на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), позовавайки се на резултатите от свое представително национално проучване на 59 вида птици.

Всяка година от БДЗП осъществяват проучването. За целта му са обходени около 3 хил. км земеделски земи, гори и населени места. От общо 59 вида птици, включени в изследването, пише inews.bg.

30% намаляват, 10 % са със стабилна популация и едва 7% бележат ръст.

В сравнение с 2005 г., през тази година специалистите отчитат, че щиглецът намалява със 66 %, пъдпъдъкът - с 64%, домашното врабче - с 50%, а градската лястовица - с 47%. Негативната тенденция е застигнала още обикновената кукувица, селската лястовица и сивата овесарка.

"Сред птиците, чиято популация се увеличава за деветгодишния период, са обикновеният пчелояд, голямото белогушо коприварче, еловият певец и горската чучулига", информира Николай Петков от БДЗП.

Стабилна е популацията на обикновената чинка и свраката. Основните заплахи за обикновените видове птици, които обитават земеделските земи, са засиленото използване на химикали и окрупняването на обработваемите площи, посочи още Петков.

В горите основен проблем е промяната на местообитанията - премахване на храсти и разораването на затревените площи, допълва БТА.

"В Източни Родопи и Сакар масово са разорани затревените площи и то в защитени зони от мрежата НАТУРА 2000, като целта е да се вземат парите от директните плащания за единица площ", заяви Едита Дифова от БДЗП.

По думите ѝ те се плащат всяка година и са предпочитани от ползвателите пред агроекологични мерки като косенето например, които обаче имат петгодишен срок.

Автор:
Борислава Замфирова
3
Коментари
Коментирай
3
12.12.2013 | 08:53

По вероятно Българите да изчезнат преди птиците.

Отговори
Рейтинг:
5
за
против
2

2 роб
12.12.2013 | 08:53

Това е само началото ...След тях сме и ние хората

Отговори
Рейтинг:
10
за
против
0

1 BravO
12.12.2013 | 08:53

И хайваните напускат тази кочина.Хaxaxax

Отговори
Рейтинг:
10
за
против
1

Добави Коментар
Екипът на Novini.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.

В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.