Миньори протестираха на пътен възел „Даскалово”

  • 11 декември 2013 14:57

  • 1948
  • 0
Миньори протестираха на пътен възел „Даскалово”
©

Около 200 пернишки миньори и енергетици протестираха на пътен възел „Даскалово” на магистрала „Люлин”. Недоволството събра работници от най-голямото въгледобивно предприятие в Перник „Мини - Открит въгледобив” и енергетици от местната „Топлофикация”. Малко преди 11.00 ч. за кратко протестиращите блокираха с жива верига движението по пътното съоръжени, съобщиха от мината.

Протестът е по повод евентуалното налагане на такса върху приходите на всички производители на електрическа енергия. Пернишките миньори и енергетици отправиха призив към президента Росен Плевнелиев да не налага вето на държавния бюджет и да не сезира Конституционния съд заради таксите върху възобновяемите енергийни източници.

Ние продаваме произведената от нас енергия по 90 лв. за мегават и в добиването й са ангажирани хиляди хора, поясни синдикалният лидер на КНСБ в мината Никола Спасов. По думите му ВЕИ-тата продават тока по 400-640 лв. за мегават, почти без да откриват работни места, като голяма част от собствениците на тези паркове изнасят свръхпечалбите в чужбина. Ако на нашите предприятия бъде въведена такава такса, ще фалираме, предупреди Спасов.

В „Мини - Открит въгледобив” в Перник работят 860 души, в „Топлофикация” са около 700, по данни на КНСБ. Недоволните миньори и енергетици ще пренесат протеста си и пред президентството, заяви още Спасов.

Последвайте канала на

1948 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини