Протестите уплашили до смърт управляващите, смята Андрей Райчев

  • 25 ноември 2013 15:49

  • 5628
  • 14
Протестите уплашили до смърт управляващите, смята Андрей Райчев
©

Протестите са провал от гледна точка на политическите си цели, но не и на гражданските, смята социологът Андрей Райчев, според когото гражданите са постигнали огромно завоевание - "да уплашат до смърт" управляващите. Райчев коментира българския политически живот през ноември на дискусия, организирана в Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски".

Според социолога Кънчо Стойчев ако не се случи нещо катастрофално, следващите парламентарни избори ще бъдат следващата есен. По думите му сега комунистите не само нямат намерение да си отидат, а искат да останат колкото е възможно по-дълго и Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г си е отишъл не по морални съображения, а по политически.

Социологът Първан Симеонов свърза отслабването на протестите през септември и октомври с липсата на динамика около Реформаторския блок. По думите протестите в страната могат да станат част от пейзажа и да бъдат рутинни.

Прогнозата на социолога проф. Петър-Емил Митев е за тежка междунационалистическа война, при която лидерът на Атака има един много силен коз - може да събори кабинета. По думите му Сидеров е в много особена ситуация - от една страна националистическата вълна, която се е надигнала, е в негова полза, но в същото време тя е и в полза на неговите конкуренти. Проф. Митрев отбеляза, че през ноември у нас се наблюдава втори пик на протестите и начало на нов отлив, като месецът завършва в полза на правителството.

"Окупацията на студентите не получи необходимата подкрепа и те се изтеглят от аудиториите, а двата големи митинга на БСП и ДПС, и на ГЕРБ илюстрираха социологическите проучвания и доказаха, че българският етнически модел продължава да работи", каза проф. Митев, цитиран от БТА. Според него фактът че бившият американски посланик у нас Джеймс Пардю е посетил "ранобудните" студенти е знак, че САЩ подкрепят протеста им. Митев отбеляза още, че митингът на КНСБ е бил различен, защото не е искал оставка, а е настоял правителството да работи и да свърши определени неща в социалната сфера.

Според социолога Борис Попиванов февруари ще бъде неспокоен, "защото всички ще са получили високи сметки за ток и парно и ще искат оставка", като най-вероятно парламентарни избори преди май няма да има. По думите му през ноември в страната се е утвърдила патова ситуация, при която всяко действие среща противодействие - на протестите отговарят контрапротести, на окупацията-контраокупация, на патрулите-контрапатрули, като враждуващите лагери не могат да извлекат повече от ситуацията и затова е необходимо да се прегрупират. ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака излизат печеливши през ноември, за разлика от Реформаторския блок, допълни Попиванов.

Последвайте канала на

5628 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2013.11.26 | 16:08

14
На комунистите дните са им преброени заприличаха на ислямистка партия почнаха да се извиняват на Турците. А кога Дпс-то ще се извини за 500 годишното робство?

2013.11.26 | 06:32

13
Разбира се ,че всички ще трперят...Вече има хоризинт,вече има дъно...Само партия Помак ще ни извади от тежката ситуация.Помаците са съхранили българското през вековете.Може имената да са турки ,но душите български!

2013.11.26 | 03:49

12
И ти Райчев , трябва да си уплашен до смърт ! И ти си в кюпа ,червено крадливо говедо ! И на теб ще потърсим сметка !
КАКА

2013.11.26 | 03:48

11
не ти ли идва да го счупиш от бой ...е така да го размажеш ....а съм добронамерена но...тези хора ме вадят от равновесие

2013.11.26 | 03:48

10
Райчев, вашето време свърши. Дайте път на младите, в противен случай ще си тръгнете посрамени, защото младите ще минат през вас, както се случва винаги, когато някой иска да спре бъдещето.

2013.11.26 | 03:48

9
ВРЕМЕТО НА СТАРИТЕ ПРОРОЦИ СВЪРШИ! НЕ ГИ СЛУШАЙТЕ, ТЕ НЯМА КАКВО ДА ВИ КАЖАТ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
Тоя Райчев!

2013.11.26 | 03:47

8
Не стига че е кьорав от лъжи, ами плаше другите" с това от което него лично го е страх"! Каква Кунева, какви 5 лева бе п......ал!

2013.11.26 | 03:47

7
кой беше тоя?
kulio

2013.11.26 | 03:47

6
Повдига ми се като го видя тоя и другия голфър Кънчо и незнам защо канят някакви зависими хора по телевизиите да морализират и да анализират
ПЕТРОВ

2013.11.26 | 03:47

5
ОМРЪЗНАХА НА ВСИЧКИ ТЕЗИ ДВАМАТА КРАДЦИ,А ДАВАТ АКЪЛ.

2013.11.26 | 03:47

4
социолог-врачка или по лошо

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини