Шефът на националната полиция сменен заради протестите

  • 24 ноември 2013 09:06

  • 4250
  • 2
Шефът на националната полиция сменен заради протестите
©

Шефът на националната полиция Ангел Антонов е сменен заради търсенето на по-подходящ ръководител на работата по охраната на протестите и за справянето с битовата престъпност, пише в. Труд.

Официалните мотиви за рокадата ще бъдат обявени в понеделник, когато се очаква да бъде огласено името на новия полицай №1. Почти сигурно е, че заповедта за назначение ще бъде връчена на комисар Тодор Гребенаров, който от средата на август т.г. ръководи областната дирекция на МВР в Пловдив. Ангел Антонов не е нито уволнен, нито пенсиониран, а ще премине на друга длъжност, побързаха да уточнят още в петък от МВР. Възможно е дори да остане заместник-директор на полицията, отговарящ за работата по икономическата престъпност и финансовата дейност в главната дирекция. Запознати от ведомството твърдят, че оценките на вътрешния министър Цветлин Йовчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров за Антонов не били лоши, но от няколко месеца общото мнение било, че постът трябва да се повери на още по-добър професионалист.

Главен комисар Антонов ръководеше Главна дирекция "Криминална полиция" и след сливането с "Охранителна полиция" от юли м.г. стана шеф на националната структура. В проекта за изцяло нов Закон за МВР, който вече е в парламента, отново се залага на децентрализация на полицията и повторното разделяне на "Криминална" и "Охранителна". Идеята за поредното преструктуриране - четвърто от 2006 г. насам, била да се издигнат шефове, всеки от който поема отговорност, без да чака заповед от министъра или главния секретар. Смята се, че този модел е точно обратният на централизацията, възприета по времето на Цветан Цветанов в МВР, откогато е и израстването в кариерата на Ангел Антонов.

Злите езици твърдят, че директорът на националната полиция трябвало да бъде махнат още след февруарските протести заради неадекватните действия на униформените при сблъсъците с демонстранти. Антонов обаче оцеля и тогава, и при служебното правителство. На същия главен комисар се падна и тежката задача да организира полицията при провеждането на изборите през май, а само месец по-късно - на охраната на гражданските протести и демонстрации в София, които продължават вече над 160 дни. Остава тайна дали смяната на Антонов има връзка с неадекватните полицейски блокади от 12 ноември насам по улиците в центъра на столицата. За проверките на лични карти и записването на данни, за посещенията по адреси на ранобудните студенти и прочие мерки, за които МВР ден след ден остава в режим на обяснения.

Втората голяма причина за смяната на Антонов е растящата от няколко години битова престъпност и несполучливите опити на полицията да се преструктурира така, че да противодейства. И досега в страната има по един полицай на три села, а в районните управления продължават да връщат хора, които искат да се жалват, за да не се влоши статистиката. Отделно от това все по-малко пострадали съобщават на полицията, защото смятат, че случаят ще се възприеме или като маловажен, или че ченгетата никога няма да хванат злосторника.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4250 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Айде бе! До кога да чакаме?

2013.12.03 | 22:26

2
Да се възстановяват колкото маже по-бързо позициите на престъпността, разклатени при ГЕРБ! Какво се маете? Я от колко време сте на власт. Ние защо ви спонсорирахме изборите? До кага да чакаме? Бързо!

2013.11.25 | 14:39

1
ШУТ на гербаджийските тикви отвсякъде !Много бавно дейсвате ! Има още многоза махане ! БРАВО на ВОЛЕН !

Добави коментар

Водещи новини