Починалото в Пловдив дете не било прието в Спешното, заради запълнен капацитет

  • 23 ноември 2013 15:22

  • 4362
  • 7
Починалото в Пловдив дете не било прието в Спешното, заради запълнен капацитет
©

Бебето Иван Митев, което почина в сряда, не е било прието в Спешното отделение, заради запълнен капацитет.

Това става ясно след проверката, назначена от Изпълнителния директор на УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив. Комисията е установила, че на детето е оказана спешна помощ 3 пъти, като последният път то е доведено с фалшива самоличност.

Третото посещение е било след повече от 24 часа – период, за който не е установено дали роднините са следвали назначената терапия, близките не са съобщили, че Иван е роден със сифилис.

За първи път Иван е заведен от близките си в 13:10 ч., като няма данни детето да е било консултирано или насочено преди това от лекар в извънболничната помощ. По време на прегледа е установено, че състоянието на детето не налага хоспитализация и е назначена правилна терапия с "Вентолин" и антибиотик, както и наблюдение от общопрактикуващ лекар. Два часа по-късно - в 15:20 ч., детето отново е доведено в Спешно отделение. След прегледа се установява, че няма необходимост от приемане в болницата, което е потвърдено и от втори лекар. Изложеното категорично опровергава твърденията на роднините, че е отказвана спешна помощ.

До идването на детето на следващия ден в 23:30 часа, когато то е било доведено под друга самоличност, не става ясно дали са спазвани предписанията на лекарите, дали и как е прилагано изписаното лечение на детето и дали е било наблюдавано, както е препоръчвано от лекарите. По време на този преглед то е представено от роднините с името Ангел Михайлов, посочена е друга дата на раждане и друг адрес. Това е попречило на екипа да разбере, че бебето е било довеждано и предния ден, за да се проследи обективно състоянието му.

При това посещение роднините не са представили ЕГН на детето Ангел Михайлов, което опровергава тяхното твърдение, че са подменили самоличността на Иван с името на негов братовчед, заради изисквания на лекарите за наличие на ЕГН или удостоверение за раждане. Липсва предоставена информация от близките за предходни или вродени заболявания, които медицинския персонал да вземе предвид при консултацията.

При постъпването си на 19.11.2013г. в 23:30 часа в Спешно отделение Иван е бил в задоволително общо състояние, но с хрипове, затова му е приложено незабавно лечение: инхалация на място с "Вентолин" и инжекция с "Урбазон". Това са лекарства, които напълно съответстват на диагностично-лечебните алгоритми и се прилагат при подобни случаи. В листа на пациента е отбелязано, че е необходима хоспитализация и веднага е извикан консултант от Клиниката по педиатрия и генетични заболявания към болницата, който е подкрепил становището. За съжаление същата нощ капацитетът на Клиниката е бил запълнен, а на някои отделения дори завишен. Ето защо е осъществена връзка с МБАЛ "Свети Мина" – друга болница в града, която разполага с Клиника по педиатрия и детето е на насочено към нея. От електронната система и медицинската документация става ясно, че в 23:50 часа, когато детето е напуснало Спешното отделение, оплакванията му значително са се редуцирали вследствие на проведеното от медиците лечение.

По повод на обвиненията, че Иван не е приет в клиниката, защото нямал ЕГН, следва да се посочи, че липсата на единен граждански номер не е била причината детето да не бъде хоспитализирано. Липсата на ЕГН по една или друга причина не е пречка за хоспитализация на пациент, а в съответните документи вместо единен граждански номер се записват дата/месец/година на раждане.

Последвайте канала на

Весела Найденова
4362 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2015.06.12 | 15:41

7
1 живот по малко заради някой алчен дето само иска здравните вноски и не му пука за другото
to6o

2015.06.12 | 15:41

6
тези още малко ако им докараш мъртъв пациент ще го изкарат в отлично здраве и ще го изпишат...
стига

2015.06.12 | 15:41

5
Само неосигурени цигани с претенции лекуваме. Белите хора немогат да се вредят в болниците от тях.
що?

2015.06.12 | 15:41

4
Бе я си глейте работата.То за цигари и ракия нема пари-те за осигуровки искат.
ичко

2015.06.12 | 15:41

3
това ако беше станало в някоя арабска държава щеше да има обезглавени ама нали сме си финансов рай кервана си върви кучетата лаят а материяла все по слаб и слаб
-

2015.06.12 | 15:41

2
-Докторе сина ми умира! -Пълно е вътре, заминавайте си да не пукне тук, че ще изцапа... ПЪЛЕН ПОЗОР!
Димитров

2013.12.30 | 22:58

1
Ма*й*ка ти д*е*б*а и гн*у*с*на држава . По-добре да се ликвидира ! Срам , позор и смрт ............

Добави коментар

Водещи новини