Цветлин Йовчев: Бежанците трябва да знаят, че няма да могат да избягат от България

  • 07 ноември 2013 08:50

  • 4793
  • 30
Цветлин Йовчев: Бежанците трябва да знаят, че няма да могат да избягат от България
©

Тази сутрин бяха заловени лица, които боядисваха скулптурната композиция пред ул. "Позитано 20". При всички случаи това е един вандалски акт. Тези лица ще понесат наказания. Това каза в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия вътрешният министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола за арестуването на блогъра Асен Генов.

„В момента имаме перманентна криза от засиления миграционен натиск към нашата страна. В тази връзка МВР отделя допълнителни ресурси, но охраната на границата, както и управлението на ситуацията в бежанските центрове. Страната ни не беше достатъчно добре подготвена за тази ситуация“, призна Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола. „Докато не се изгради една единна система няма да се подобрят нещата“.
В студиото беше показан репортаж от бежански лагера във „Военна рампа“ в София, където сирийски бежанци признаха, че от бежанския лагер в Харманли, където условията са били ужасни, хората са отишли с помощта на служители там в София. Обещали са им по-добри условия и са им поискали пари. Те са дали 600 долара и 200 долара за транспорт. Те помолиха министър Йовчев да им осигури по-голяма стая, защото 17 човека живеят много трудно там.

„Взимат се необходимите мерки да се спре корупцията и прехвърлянето на хора в центровете. Един от най-сериозните проблеми е липсата на административен капацитет в Държавна агенция за бежанците, което води до проблема с нелегалното извозване на бежанци от Харманли към София“, отговори Йовчев. „Местата за настаняване са ограничени, трябва да се разшири капацитета ни. Настаняването трябва да става много по-бързо“.

Според министъра, бежанците които искат да продължат към други страни в Европа няма да могат да го направят. „Трябва да е ясно на всички бежанци, че няма да могат да избягат от България. След като се регистрират тук те ще бъдат върнати обратно. Това е една от политиките, която трябва да се проведе по линия на Европейския съюз (ЕС). Трябва да се изгради обща система съвместно с ЕС, за да се разпределят пропорционално във всички страни-членки“.

„Спешно трябва да ограничим нелегалното преминаване на границата ни. Мерките, които предприемаме са изграждането на защитна ограда, засилване на охраната по границата, осигуряваме допълнителни 1000 служители ще разположим още, които ще бъдат сменяни на ротационен принцип, защото има случаи на припаднали служители от умора. Има и случаи на хвърляне на деца през границата, ние не можем да ги хвърляме обратно“, коментира Йовчев. „Оценката на ЕС е, че ние се справяме много добре с охраната на границата на ЕС“.

По случая със задържания Салахедин Бин Аладин, Йовчев каза, че понеже бежанския поток се е засилил и той е бил пуснат с бележка на постоянен адрес, където е чакал статут. „Границата с Гърция не е външна за ЕС и затова нямаме толкова патрули и такова засилено видеонаблюдение. В момента, в който лицето се е било насочило, ние сме уведомили гръцките си колеги и те са го заловили. Според вътрешният министър това са съвместни действия. Той благодари на гръцката полиция за доброто взаимодействие“, заяви министърът на вътрешните работи.

„Нелегалните емигранти, които няма да получат статут, те ще бъдат принудително изведени извън територията на страната“, категоричен беше той. Средствата, които ще бъдат изразходени за това ще бъдат в пъти по-малко, отколкото ако останат тук в страната. Цената от 20 милиона за тази мярка е приблизителна. Много от хората са без документи и трябва да им бъдат закупени билети, да им бъдат издадени документи. Ако успеем да реализираме тази мярка, поне хората няма да са по улиците, а ще бъдат в общежития от закрит тип. Сега от Агенцията за бежанците ги пускат по-лесно с бележка, защото няма места за новите, които идват в страната ни“.

"В Телиш ще се изгражда бежански лагер. Наистина комуникацията ни с местните жители е лоша", заяви категорично той.

„Правителството има потенциал и може да издържи. Неговият мандат зависи от това какво се случва в парламента. Аз не чувам от протестиращите, след падането на правителството какво ще се случи след това. Несериозно е да се протестира за това кой е предложил Пеевски. Протестиращите трябва да има по-сериозни искания, като промяна в съдебната система, или изграждането на електронното правителство, например, завърши Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4793 30

Свързани новини

Коментари 30

Добави коментар

2015.04.23 | 08:42

30
Ааахахахаха, значи всичко живо влиза като у тях си, обаче излизането проблем! Ама заради гърците май? Ха ха ха ха. Не се притеснявайте драги емигранти, то и за нас е трудно да напуснем БГ, но не е невъзможно!
Радо

2015.04.23 | 08:40

29
То и повечето Българи са бежанци в собствената си държава с минимална заплата 300 лева и пенсия 140 лева къде да избягат?

2014.08.20 | 00:30

28
Министър Овчев, хахахахахаха, тъпите комунисти всички са овце и говеда и цървули.

2013.11.08 | 08:20

27
Бежанците трябва да знаят, че не могат да влязат в България, а не, че не могат да излязат. Малоумнициии...

2013.11.08 | 06:25

26
САМО ВОЛЕН ! САМО АТАКА ! САМО Планът СИДЕРОВ !!! Останалите са предатели и престъпници !

2013.11.08 | 06:25

25
Полицаи=Смотаняк

2013.11.08 | 01:38

24
със сигурност няма как да избягат защото другите държави имат граници не като нас да си влизаш както решиш

2013.11.08 | 01:38

23
Просто ги затваряте в общежитията и нито пари, нито топло, нито нищо - по 200 гр сух хляб, и ако поискат да връщат, услужливо им предлагате всички удобства да го направят по възможно най-бързия начин! Не им е тук мястото на тези хора!..Точно както на белите не им е мястото в Китай или Африка.

2013.11.07 | 22:04

22
Идиот ! Изгонете ги ! 99 % са влезли незаконно пресичащи границата ! Защо ги пуснахте , и защо не ги експулсирате ! Те идват от Турция ! Там война НЯМА !

2013.11.07 | 22:03

21
НЕ МОЖАХТЕ ДА ЗАЛОВИТЕ ЕДИН ПРЕСТЪПНИК. ДОБРЕ ЧЕ СА ГЪРЦИТЕ.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини