Преподавател: Ботев би нарекъл вайканиците срещу окупацията "смешен плач"

  • 31 октомври 2013 08:17

  • 4066
  • 8
Преподавател: Ботев би нарекъл вайканиците срещу окупацията "смешен плач"
©

В моя университет има неидентифицирани обекти, които се опитват да подтикнат студентите към протестни действия. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия ректорът на Медицинския университет проф. Ваньо Митев по повод окупацията на университети с искания за оставка на кабинета "Орешарски", предсрочни избори и морал в политиката.

"Окупацията на университети е крайност. Най-добрият вариант е студентите да залеят улиците. Също така исканията им трябва да са конкретни. Така правят студентите на Запад. Във Франция не съм видял никой да окупира учебни заведения", добави той.

"Подкрепям това студентите да залеят Ларгото. Това е и моят призив, но в момента ситуацията не е такава поради процесите, които протичат в цялото ни общество. Хората са приучени да бъдат по-пасивни и да гледат какво се случва. Действително, окупацията прекъсва учебния процес, но студентите, които идват тук и се включват в окупацията, се учат на нещо важно – да не търпят ситуации, създадени от политическия елит, които изменят демократичната система", обясни докторантът по История Димитър Вълчев.

Преподавателят в Нов български университет Михаил Неделчев заяви, че окупация на университети е имало в много страни. "Бих казал, че ако ни наблюдава отнякъде Христо Ботев, ще каже, че всички тези вайканици срещу окупацията са смешен плач. В момента студентите не губят от учебния процес. Неформално те получават много важни уроци по гражданство. Студентите не искат технологични решения, искат да са личности. Те заслужават своята революция", заяви Неделчев.

Според преподавателя от Софийския университет доц. Атанас Семов "народ, който охулва студентите си, е неадекватен народ". "Безспорно е, че окупацията нарушава закона, но е безспорно и че властта нарушава законите всеки ден. На същото бях свидетел във Франция. Сорбоната беше окупирана през 2006 г., а отвън стояха БТР-и. Безспорно е, че днешното правителство е по-компетентно и по-демократично от предишното, но в политиката има грешки, които не се прощават, и те бяха направени от сегашната власт. Преходът ни е недъгав, защото го осъществяваха много нискоинтелигентни хора, а интелигенцията наблюдаваше безучастно. Не можем да оставим нещата така. Интелигенцията трябва да надгради порива на студентите. Изходът от ситуацията е Велико Народно събрание", категоричен бе той.

По думите на преподавателя от Софийския университет проф. Искра Баева студентите трябва да седнат на масата на преговорите. "Оставка няма да доведе до нов морал в политиката. И да има избори за Велико Народно събрание, връзката между олигархията и политиката трудно ще бъде скъсана", каза тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4066 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2013.10.31 | 18:22

8
Старите плъхове изпълзяват от под прашния шкаф !
тттт

2013.10.31 | 18:21

7
това било преподавател айде стига смешки седерас - продажна душа какво чакаш да ти каже

2013.10.31 | 18:21

6
Студентите дават възможност обществото най-после да реши кое е важно за него. И дава възможност управляващите най-после да направят избор, а не да излизат от задния вход: Стиска ли им да употребят репресии или не! СТУДЕНТСКАТА ОКУПАЦИЯ успява всяка минута! Не отсъпвайте!Нека те направят своя избор

2013.10.31 | 15:34

5
Каква е била представителността на Ботевата чета и каква част от българското население през 1876 г. е одобрявала нейните цели и методи?

2013.10.31 | 14:49

4
Константин Тодоров ,ти като си се подписал под новината прочете ли преди това какво си написал.Пропуснал си доста часове по БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

2013.10.31 | 14:49

3
Михаил Неделчев още от времето на СДС СИ БЕШЕ БОКЛУК И ТАКЪВ СИ ОСТАНА

2013.10.31 | 14:49

2
Не съм виждал и слушал по-голям празнодумец от Михаля
тиквата от банкя

2013.10.31 | 14:49

1
И ТИ ЛИ БЕ ПЕДАЛ ГЕРБАВ ИЗПЪЛЗЯ ОТ ПОМИЯТА ЗА ДА ДАВАШ АКЪЛ ДРЪТ ПЕДЕРУНГЕЛ МАР В ГЕЙ-БАРДАКА И ТИХО

Добави коментар

Водещи новини