Бивш шеф на ЕК: САЩ и Британия подслушват ЕС от години

  • 25 октомври 2013 16:47

  • 1054
  • 0
Бивш шеф на ЕК: САЩ и Британия подслушват ЕС от години
©

Тайните американски и британски служби са подслушвали ръководители на Европейския съюз от години, каза бившият председател на Европейската комисия Романо Проди, предаде РИА Новости.

Италианският политик, който ръководеше органа на изпълнителната власт на ЕС от 1998 до 2004 г., разказва пред римски вестник: Подобни практики обикновено се оправдаваха с борбата срещу тероризма. Въпреки официалното становище на Вашингтон и Лондон, тероризмът в мнозинството от случаите нямаше нищо общо. Той допълни, че докато е бил лидер на ЕК всичките му разговори са били подслушвани.

Проди посочи за случай отпреди десетина години. По време на посещение в Ерусалим той е получил обаждане от ръководител на италиански енергиен концерн. Бизнесменът е излязъл нарочно от стаята, за да не бъде чут разговора. Ставало е дума за италиански интереси в разработване на петролни залежи. Самият Проди обаче е бил учуден след като прочел всички подробности около разговора си в популярен на Ботуша вестник, който се позовавал на американски източници.

Проди се обърнал към техническите служби на Брюксел и специалистите са обяснили, че неговият глас е бил включен в базата данни на англо-американската система Echelon, която записва автоматично разговорите. "Този, а и други епизоди, са насели щети на много държави, но не и на Америка и Обединеното кралство. Имаше протести от страна на Брюксел, но всичко си остана по същото ниво", посочи той.

Според Проди практиката на следеното е продължила и по-късно, като само средствата са станали по-съвършени. Той призова за пълна промяна в правилата, които да осигурят неприкосновеността на хората.

Днес по повод подслушването американският посланик в Испания Джеймс Костос бе привикан от външното министерство в Мадрид.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1054 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини