САЩ се цепят?

  • 10 октомври 2013 15:22

  • 2941
  • 6
САЩ се цепят?
©

В момента в Америка се случва нещо странно - твърдолинейни патриоти и шовинистки настроени консерватори толкова са се разочаровали от правителството си, толкова са отчаяни от петте години на управление на либерала Барак Обама  в Белия дом, и толкова са убедени, че правата им са потъпквани от левия градски елит, че искат да се отцепят от установения политически ред, коментира ДПА.

В Тексас можеш да чуеш местните да мечтаят както никога досега за отделяне от Съюза и създаване на тяхна собствена страна - Република Тексас. На други места не се говори толкова за създаване на нови държави, но пък има много планове за създаване на нови щати. Единадесет отдалечени окръга в щата Колорадо искат да създадат щат "Ново Колорадо", където завинаги да бъде гарантирано правото им да носят огнестрелно оръжие и консервативният им начин на живот, далеч от посегателствата на правителствените бюрократи в Денвър.
Подобни настроения са популярни и в най-северната част на Калифорния, където активисти водят кампания за отделяне от този щат, доминиран от урбанистичните икономики на Силициевата долина и Лос Анджелис, намиращи се на повече от 1000 км на юг. Окръжни управители в Модок и Сискию вече гласуваха за обединение с други населени места в северните части на щата и съседния Южен Орегон и създаването на 51-и американски щат, който да се казва Джефърсън. "Тази щат (Калифорния - б.ред.) уби добива на дървесина и улова на сьомга", заявява пред вестник "Юрика Таймс-Стандард" Робърт Смит. "През 70-те и 80-те години процъфтявахме. Превърнаха ни в страна от Третия свят. Няма причина реките да не са вече това, което бяха едно време, но те продължават да ни отнемат водите. Не ги е грижа как живеем ние тук на Север. Не ги е грижа дали гладуваме". Разбира се, има сериозни юридически пречки пред този план, който ще трябва да бъде одобрен от законодателния орган на Калифорния, както и от Конгреса на САЩ.

Последния път, когато е създаден нов щат след отделяне, е през 1863 г., при основаването на Западна Вирджиния, която не била съгласна с решението на своя щат майка Вирджиния да се присъедини към подкрепящата робството Конфедерация. Но щатските сепаратисти не ги спира липсата на скорошен прецедент.

Инициативата за 51-и щат в Колорадо е може би в най-напреднал стадий. Досега 11 селски окръга с общо население от над 350 000 души в северните райони на щата са подкрепили предложението на 5 ноември да се гласува за отделянето им. Водач на инициативата е 44-годишният Джефри Хеър. Той казва, че основните причини да се иска отделяне са намеренията на  либералното правителство да засили контрола върху огнестрелните оръжия и стимулирането на зелената енергия. "Причините са и в това, че тези райони години наред бяха пренебрегвани, а в някои случаи дори имаше неприкрито враждебно отношение към отдалечените райони на щата", заявява той за Ей Би Си Нюз.

Скот Стрелчик, който е привърженик на сепаратизма в Мериленд, гледа на разпадането на 50-те щата на Америка на по-малки образувания като на рецепта за връщане на мира и хармонията в американската политическа система. "Така ще имаме избор и всички тези най-различни хора ще получат възможност да живеят заедно в разбирателство, без да се карат, без постоянно брат да се кара с брата и съсед да се кара със съседа", заявява той пред "Гласа на Америка". "Това е, което исках в крайна сметка - просто правителството да ме остави на мира да си живея живота".

Но Стив Масурана, който е почетен професор по политология в Университета на Северно Колорадо, не се отнася с уважение към сепаратистите и нарича плановете им разрушителни". "Те нямат почти никакви шансове исканията им да се приемат, а и да се приемат, това ще е катастрофа", предрича той пред ДПА. Според Масурана относително малък брой хора подкрепят тези сепаратистки планове, които се пропагандират от някои местни официални лица, свързани с "Чаеното парти" и твърдолинейни републиканци. Колегите им във Вашингтон са основните двигатели в тежката битка около сегашното спиране на американското правителство и задаващия се дефолт. "Водят политика на гняв или на имитация на гняв. Необходима им е постоянна кампания, за да могат да продължат да набират
средства", казва той.

Поддръжниците на отделянето също освен това пренебрегват факта, че като цяло облагите, които получават сепаратистките окръзи от щата, са по-големи от това, което плащат като данъци. Те също така не вземат под внимание колко е сложно създаването на нови щатски правителства, правни системи и споразумения по въпроси като използването на водите, например, заяви Масурана. Но в крайна сметка самата поява на тези планове отразява нездравия политически климат в САЩ. Макар че американската демокрация винаги е била съпътствана от едно здравословно недоверие към правителството, още от Войната за независимост срещу британците, сега нещата са стигнали твърде далеч, казва той "Проблемите, които ги вълнуват, ще трябва да се решат с компромис, а не със създаването на 51-ви щат".
 

Последвайте канала на

БТА
2941 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Смърт на САЩ! Свобоба за България!

2013.10.17 | 13:55

6
Индианците които сега 200 години след създаването на САЩ живеят в лагери наречени резервати също надигат глава и ще стане страшно!
KGB

2013.10.17 | 09:07

5
Обама , завинаги един от нас :)
факт

2013.10.17 | 09:07

3
На САЩ им се случва точно това което стана със СССР. Държавата фалира и сега я чака разпад

2013.10.17 | 09:07

4
На всички агресивни империи съдбата е една и съща много фенове и много успехи в началото и после разпад и забрава след време ( някои се помнят ама не и с добро)!

2013.10.17 | 09:07

2
Мога само да приветствам САЩ да се разпаднат тяхната мама сбъркано еврейска!

2013.10.17 | 09:07

1
За сега е кьорфишек, но и това ще стане и то съвсем скоро.

Добави коментар

Водещи новини