Преброиха 34 вида птици в ботаническата градина в Балчик

  • 07 октомври 2013 12:17

  • 3337
  • 1
Преброиха 34 вида птици в ботаническата градина в Балчик
©

Експедиция на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) установи в Университетската ботаническа градина в Балчик близо 470 птици от 34 вида, съобщиха от неправителствената организация, цитирани от БТА.

Парковият комплекс, който е защитена местност, със своето местоположение и разнообразие от растителни видове е една от важните "спирки" в страната за почивка на хиляди пойни птици в периода на миграция. Мониторингът на Балчишкия бряг е част от програмата на Европейските дни на птиците, които ежегодно се организират в първите почивни дни на октомври. В инициативата тази година се включиха повече от 30 страни. Сред пойните пътешественици природолюбителите установиха в Ботаническата градина червеногуша мухоловка, сива мухоловка, елов певец, градинска червеноопашка и други видове, поясни доброволецът в БДЗП Цвета Нешева.

По думите й тръстиковият блатар, малкият и голям ястреб, соколът орко и други хищни птици също са сред обитателите на парка. Изненада за орнитологичното наблюдение е късната интензивна миграция на пчелояди. Според експерти многоцветната птица едва сега поема на път заради необичайното застудяване в началото на октомври. Резултатите от мониторинга са изпратени на Словашкото орнитологично дружество, което е международен координатор на Европейските дни на птиците през тази есен, казаха от БДЗП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3337 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.10.07 | 13:18

1
Експедиция до... ботаническа градина хаххахаха

Добави коментар

Водещи новини