71-годишният бай Колю изпрал над 1,3 млн. лв.

  • 07 октомври 2013 11:06

  • 5411
  • 1
71-годишният бай Колю изпрал над 1,3 млн. лв.
©

И 71-годишният земеделец бай Колю Милков получи обвинения по аферата “Недосегаемите”. Възрастният мъж ще отговаря за пране на пари.

Според Окръжната прокуратура във Велико Търново бай Колю от село Полски Сеновец, община Полски Тръмбеш, е извършвал финансови операции и други сделки със средства, за които се знае или предполага, че са придобити чрез престъпление.

Наказанието, което го грози, е от 1 до 5 години затвор и от 3000 до 5000 лева глоба. Възрастният мъж е баща на 48-годишния бизнесмен от старата столица Младен Милков, който пък е обвинен в източване на 3 млн.лв. ДДС от държавната хазна в съучастие с данъчни служители.

Разследващите са намерили връзка между данъчните престъпления и авоарите и имотите на пенсионера. Възрастният мъж изпрал 1 379 000 лв. Заради това преди броени дни Колю Милков, който е смятан за съдружник на сина си, попадна на мушката на обвинението. Заключението на разследващите за него е, че “изпрал” 1 379 000 лв. престъпни пари.

Сагата около фамилията се вихри вече 3 години и става все по-заплетена. На 17 февруари 2010 г. във Велико Търново бе проведена акция “Недосегаемите”. С белезници бяха оковани Младен Милков и съпругата му Анелия.

В ареста се озоваха и данъчните служители Ценка Георгиева, Валентина Елкениева и Николай Николов. Още същия ден петимата бяха обвинени в участие в организирана престъпна група и присвояване на над 3 млн. лв. ДДС. Две седмици след задържането бизнесдамата Анелия Милкова се обеси в килията на следствения арест с шнура на анцуга си. За почернените близки и до днес смъртта на Милкова е обвита в мистерия и не вярват, че е посегнала на живота си.

По случая имаше разследване за склоняване към самоубийство срещу неизвестен извършител, но на 16 август 2012 г. то бе прекратено. Веднага след това близките заведоха дело срещу държавата в Европейския съд за правата на човека, защото са убедени, че е била убита в килията. При претърсванията по време на акцията в дома на Колю Милков в Полски Сеновец пък бяха открити две пушки-помпи, трета с нарезна цев и 62 патрона. Незабавно му бе повдигнато обвинение за незаконно притежание на оръжие.

Главоболията на възрастния мъж обаче не свършиха с това. Наложен бе запор на негови имоти и авоари за близо 12 млн.лв. Това стана по искане на Комисията за конфискуване на имущество, придобито по престъпен начин.

Блокирани бяха земи, магазини, складове, коли и земеделска техника за милиони, собственост на бай Колю. Според адвокати на фамилията Милкови заради невъзможността да си плаща кредитите семейството вече е ощетено с над 1 млн. лв. от запорите.

В началото на септември Младен Милков попита прокуратурата защо 3 години и половина е разследван, без да му бъде предявено обвинение. Веднага след това работата по случая му се ускори. Тримата следователи по делото вече са разпитали над 3000 души и са събрали купища документи.

Бяха повдигнати обвинения на още трима данъчни служители, както и на две чиновнички от фирмата на Младен Милков. Майката и дъщерята Полина и Мария Тръневи работят в счетоводството на фирмата на Милков “Спринк” ЕООД. Те ще отговарят за участие в организирана престъпна група и за данъчни престъпления.

След като получили обвинения, Тръневи наели за защитници адвокатите от София Станислава Каракушева и Петър Спасов. С постановление от 25 септември обаче тримата следователи по делото предприели процедура по отстраняване на Каракушева и Спасов, както и на Менко Менков, който пък от 3 години е адвокат на Младен Милков.

Мотивите са, че тримата юристи са от една и съща адвокатска кантора. Защитниците незабавно обжалваха постановлението пред Окръжната прокуратура във Велико Търново. “Настоявам това постановление да бъде отменено като незаконосъобразно и грубо нарушаващо правото на защита на Младен Милков. В случая му е отнето правото на личен избор на защитник. Нито преди да поема защитата му, нито след това съм бил адвокат на други обвиняеми и не съм давал съвети на никой от останалите обвиняеми по това дело. Адвокат Петър Спасов пък от 4 години не работи в кантората ми", коментира пред “Труд” Менко Менков.

По делото има и друг любопитен момент, който ще излезе на дневен ред при предявяването на обвинението на Младен Милков. Това ще стане, защото адвокат Менков ще настоява да бъдат показани иззетите при обиските в офиса и дома на бизнесмена 270 хил. лв. Още преди година юристът поиска парите да бъдат върнати на клиента му, но това неслучайно не се случва. Прокуратурата оставила парите за съхранение в трезор в клон на Първа инвестиционна банка в болярския град. За зла участ на 5 юли 2011 г. чевръсти апаши опразниха няколко от касетките с ценности. Касите били отключени, авоарите взети и след това отново заключени. Сред обраните сейфове е и този на държавното обвинение.

Пачките в касата били увити с лентички с надпис “Окръжна прокуратура”, но това не изплашило банковите обирджии. “Интересно сега какво веществено доказателство ще покаже прокуратурата, след като парите са откраднати и това е обществено известно”, разсъждава адвокат Менков. Говорителят на Окръжната прокуратура във Велико Търново Катерина Лещакова потвърди, че по делото има привлечени нови обвиняеми лица. “Засега обаче наблюдаващият прокурор отказва да дава информация по хода на делото. Когато имаме какво да съобщим, ще ви информираме”, заяви Лещакова

Последвайте канала на

Novini.bg
5411 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.10.08 | 09:19

1
Бай Кольо,МИНКОВ,Менков,адвокати,защитници сега цялото защитно войнство ще пищи.ще реве, и осъди горката дъжава.АМА имало крадене,пране на милиони,товав БГ НЕ ВАЖИ.ЩЕ ВИДИТЕ,ЧЕ НИКОЙ НЯМА ДА БЪДЕ ОСЪДЕН.Клети граждани,клети пенсионери,клети безработни.Един ще кара лъскав джиб,а другите ще духат супата.

Добави коментар

Водещи новини