Бум на нелегални превозвачи

  • 06 октомври 2013 06:53

  • 2055
  • 1
Бум на нелегални превозвачи
© Булфото

Нелегални превозвачи масово извършват услуги на територията на страната и за чужбина. Това обяви пред "Труд" шефът на Сдружението на автобусните превозвачи Галя Топалова. Според нея никога досега проблемът не е бил в толкова големи мащаби, както в момента.

Нерегламентираните курсове се извършвали с микробуси с 8 плюс едно места. Тези превозни средства могат да се карат с любителска книжка и лесно минават държавните граници. Нелегалните превозвачи вече са добили много голяма популярност за хората от Кърджали, Силистра или Разград, които работят в чужбина. При тези микробуси няма лиценз за транспортна фирма, няма работно време, лекар, трудови договори за шофьорите, обясни Топалова, която е и управител на фирмите "Груп" и "Етап Адрес".

Въпреки че цената на превоза не е по-ниска от тази на автобусния билет - за пътуване от Холандия или Белгия родните гастарбайтери плащат 250-300 лева, те са предпочитани от нашенците зад граница, тъй като времето за пътуване е по-кратко.

Освен това курсът при тях не е от автогара до автогара, а вземат клиентите и багажът им от адреса им в България и ги возят до мястото, където живеят в чужбина. Така клиентите пестят пари за такси или градски транспорт, но нямат никакви права. По-важното е, че нямат застраховка и не дай Боже да стане катастрофа, казва Топалова. Според нея хората, които ползват услугите на нерегламентираните превозвачи, поемат огромен риск, тъй като в маршрутките за чужбина има само един водач. Той шофира без прекъсване повече от 20 часа и рискът да заспи на волана е огромен, обяснява шефката на автобусното сдружение. В редовните автобусни фирми за курс до Холандия или Великобритания в превозното средство има по четирима шофьори, които се редуват на волана на 4 часа и половина. На всеки 30 часа пътуване пък трябва да "почива" самият автобус.

Пътниците за нелегалните возила се набират с обяви в местните вестници на Кърджалийско и Разградско. Като пристигнат, те получават визитка с номера на шофьора и му се обаждат, когато трябва да се върнат в България.

Нелегални превозвачи са окупирали и почти изцяло автобусните превози от София за Видин, Монтана, Враца, Козлодуй, Дупница и Ботевград, оплакват се автобусните фирми. Те обирали пътниците пред софийската Централна гара и съседната до нея Централна автогара. Освен с микробуси по някои маршрути пътували и леки коли с по четирима пътници.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2055 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.10.07 | 07:53

1
нали имат винетка, гражданска, запалили са фаровете и са сложили колани? Почвайте да им правите свирки да изкарате още някой лев

Добави коментар

Водещи новини