Две в едно: Гласуват вота на недоверие и освобождаването на Миков

  • 02 октомври 2013 06:56

  • 1513
  • 2
Две в едно: Гласуват вота на недоверие и освобождаването на Миков
©

Днес парламентът ще гласува вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. Вотът беше внесен от ГЕРБ на 19 септември т.г. и е за "провала на правителството в областта на инвестиционното проектиране". След това се предлага депутатите да обсъдят искането на ГЕРБ за предсрочно освобождаване на председателя на 42-то Народно събрание Михаил Миков.

По внесения на 19 септември първи вот на недоверие не са проведени редовни дебати, поради невъзможност на ръководството на парламента и управляващото мнозинство да открие пленарния ден на 25 и 26 септември т. г., заявяват от ГЕРБ.

Видно от регистрацията и гласуванията по парламентарни групи, на 26 септември т.г. са проведени две регистрации - първата е в 09.02 ч., като на нея са регистрирани общо 110 народни представители, от които 75 от Коалиция за България и 35 от ДПС. На повторната регистрация в 09.35 ч. са регистрирани 86 народни представители, от които 59 от Коалиция за България и 27 от ДПС, посочват от ГЕРБ като се позовават на официалната разпечатка, качена на сайта на Народното събрание. И при двете регистрации не е на лице необходимият кворум от 121 народни представители, поради което всичко извършено в пленарната зала е в противоречие на член 48, ал. 1 и 2 от правилника на парламента, се казва в позицията.

Заради решението си да преброи чрез квесторите присъстващите депутати, от ГЕРБ поискаха и оставката на Михаил Миков. Според опозицията председателят на парламента нарушил грубо Правилника за дейността на Народното събрание, тъй като преброяването се извършва чрез електронната система и ако тя не работи се използват парламентарните секретари, а не квесторите.

ГЕРБ обаче не разполага с необходимото мнозинство, за да прокара решението си. За вота на недоверие са необходими 121 гласа, докато за освобождаването на Михаил Миков обикновено мнозинство. Депутатите от Атака все още не са обявили решението си дали подкрепят Михаил Миков, но той се радва на  подкрепата на БСП и ДПС.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
1513 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.10.02 | 10:52

2
МИКОВ ДА ИЗЛЕЗЕ В ЗАСУЖЕН ОТДИХ.

2013.10.02 | 10:52

1
Турската Курва Волен пак се Осра и изложи България в Брюксел сега обаче се връща да подкрепи Братята от ДПСи БСП в неравната битка - Плюя върху теб боклук Продажен Селски

Добави коментар

Водещи новини