Слънчева плазма лети към Земята

  • 30 септември 2013 14:28

  • 3190
  • 0
Слънчева плазма лети към Земята
©

Гигантска "гъсеница" плазма, изхвърлена от Слънцето снощи, лети към Земята и в сряда вечерта може да предизвика магнитна буря с умерена сила на нашата планета.

Това съобщи директорът на Центъра за прогноза на космическото време към Института по земен магнетизъм, йоносфера и разпространение на радиовълните Сергей Гайдаш пред РИА Новости, пише inews.bg.

"Вчера в 20:00 часа по Гринуич (23:00 българско време) на Слънцето имаше уникално събитие – откъсване на грамадно влакно с размерите на половината слънчев диск. Това е колосално количество плазма, задържано от спираловидното магнитно поле. То е подобно на голяма гъсеница и съдържа няколкостотин милиона тона слънчево вещество. То е полетяло в междупланетното пространство и може да засегне Земята", казва Гайдаш.

Според учения само десет минути след откъсването на плазмата в околностите на Земята е започнало "протонно нарастване" – ръст на концентрацията на протони е засечено от всички служби, занимаващи се със спътникови системи и връзки, отбелязва изследователят.

"Облакът плазма ще засегне Земята със своя край. Очаква се умерена магнитна буря във втората половина на деня на 2 октомври, като индексът на смущения Kp може да се повдигне до 6", отбелязва Гайдаш.

Припомняме, че индексът Kp характеризира геомагнитната активност и е въведен през 1938 г. В скалата Kp има 10 нива – означенията от 0 до 3 съответстват на спокойна магнитосфера, ниво 4 – на смущения, а ниво от 5 до 9 – на магнитна буря от пети клас. Kp се изчислява от усреднените данни на 13 геомагнитни обсерватории.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3190 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини