България е третият най-голям енергиен прахосник в света

  • 26 септември 2013 06:17

  • 3012
  • 8
България е третият най-голям енергиен прахосник в света
© Булфото

България е сред най-големите енергийни прахосници в света, хората трудно плащат сметките си, а страната ни е на опашката по риск за енергийната си сигурност. Това показва Международният индекс за 2012 г., изготвен от Института за енергетиката на XXI век към Американската търговска камара. Индексът бе представен вчера от Центъра за изследване на демокрацията, отбелязва вестник "Сега".

България е класирана на незавидното 73-то място от 75 държави, включени в проучването. Зад нас в класацията са само Украйна и Узбекистан. Това ни нарежда в челната тройка на най-големите потребители на енергия в света и в силна зависимост от шоковите промени на цените на ресурсите. Противно на очакванията най-далеч от енергиен риск не са скандинавските държави, а Колумбия, Перу, Великобритания. Те са следвани от Мексико, а Норвегия "изпада" чак на пето място.

Проучването измерва сигурността по 28 индикатора като разходи за енергия, ефикасност на транспортния сектор, разнообразни източници на енергия и др. Анализът отбелязва, че най-голямата заплаха за националната сигурност на страната ни е бедността и особено енергийната бедност. Точно тя стана причина и за протестите от началото на годината, довели до падането на правителството. Преди двете намаления на цената на тока през тази година цените на дребно на енергията у нас са били с 31% под средното за всички останали държави от класацията. Въпреки това данните на Евростат за миналата година показват, че около 14.4% от средния доход на българските домакинства отива за покриване на енергийните им разходи. Когато този дял надхвърли 10%, се приема, че домакинството е енергийно бедно, разясни директорът на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов.

Докладът показва още, че България е уязвима при промяна на цените на горивата. Доходите на българите остават ниски, а конкурентността на бизнеса е слаба. Всичко това създава опасност от ценови шок в енергетиката, смятат анализаторите.

Все пак по някои показатели България се представя добре. Страната ни например е пестелива при енергийните разходи за транспорт. По този показател хабим с 42 на сто по-малко енергия от средното равнище на останалите държави. Но според Мартин Цанов от Центъра за изследване на демокрацията това далеч не се дължи на "зелено мислене". "Тук не става въпрос за постижения в областта на екологията, а просто за липса на пари и съответно по-малко използване на транспорта или на личните автомобили", обясни той.

Още данни, но за енергийната ефективност, дава и класацията на Световния енергиен съвет. Анализът поставя страната ни на 70-то място сред 129 държави в индекса за енергийна устойчивост. Отличниците по пестене на енергия са Швейцария, Дания и Швеция, а на опашката са Зимбабве, Бенин и Йемен. По критерия енергийна сигурност България заема 26-о място, по критерия достъп до енергия и нейната цена за населението страната е на 77-о място. България заема едва 108-ото място по производство на енергия от ВЕИ и от нисковъглеродни източници.

Последвайте канала на

3012 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2013.10.01 | 18:14

3
И понеже сме с риск за енергийната си сигурност (тъй като до няколко години АЕЦ Козлудуй излиза от експлатация), недейте да строите Белене, за да може после да внасяме ток, че сега сметките ни не са достатъчно високи. Слабоумен народ, слаба държава
AJ4A

2013.10.01 | 18:15

8
Не зная дали до няколко години Козлодуй ще излезе от експлоатация, ама е сигурно, че ако през следващите няколко години България продължи да бъде управлявана от неграмотните и мързеливите, от тези, които нищо не дават, но много получават, платежоспособното население ще е отдавна напуснало пределите на България и ток от Белене ще е необходим само на готованците, които обаче никога не са давали (дори за собствената си консумация), а само са получавали!!!!
o&k

2013.10.01 | 18:15

7
Тъпите американци като ни определят эа енергийно бедни,май иэобщо не броят кражбата на ток эа енергиен иэточник!
Мислещ

2013.10.01 | 18:14

6
Мантрата за ниската енергийна ефективност трябва да се изкорени веднъж завинаги. Енергийната ефективност се измерва чрез БВП и на фона на ниските заплати цените на енергията (която си купуваме на международни цени) излизат високо - само това отразява този показател и нищо друго. Енергийната ефективност прекарана през БВП по паритет на покупателната способност показва една адекватна енергийна ефективност, всичко е въпрос на интерпретация.
ъ

2013.10.01 | 18:14

5
По-добре да ни бяхте платили тока с тея пари дет сте хвърлили за това тъпо, никому ненужно изследване.
яне лъжловски

2013.10.01 | 18:14

4
излишекът да си го сабираме в кофи.....за зимата!аз имам една.

2013.10.01 | 18:14

2
... и понеже имаме проблеми с прахосването на енергия, да дадем 21 000 000 000 лева, за да сме по-успешни в прахосването.

2013.10.01 | 18:13

1
Чез,Вън от България!!!стига сте източвали държавата гадове корумпирани и крадливи.

Добави коментар

Водещи новини