НОИ призна, че пенсионната система в България е пред фалит

  • 25 септември 2013 10:03

  • 9844
  • 18
НОИ призна, че пенсионната система в България е пред фалит
©

Последният доклад на НОИ от преди няколко дни не казва нищо ново за хората, които са наясно с дефектите на пенсионна система в България. Ценното в него е, че най-после и институцията, която е натоварена в България с отпускането и изплащането на пенсии, признава, че повече така не може и че даже сегашните нива на пенсии, вече са застрашени и не могат да бъдат финансирани.

Причините са няколко и могат да се разделят на фундаментални, които в дългосрочен план показват несъстоятелността на системата и структурни, които могат в краткосрочен план да я фалират бързо или да и дадат глътка въздух.

Основната фундаментална причина за крах на системата е застаряващото население, увеличаващия се брой пенсионери и намаляване на броя на работещите.

По официални данни на НОИ в момента средно един пенсионер, в България получава пенсия почти 21 години. Особеност на солидарните пенсионни системи е, че осигуровките, които се удържат от един работещ не се отделят за неговата пенсия, а отиват за пенсиите на тези, които са пенсионери в момента.

Този работещ трябва да разчита, че когато той се пенсионира, ще има достатъчно работещи, които да плащат и неговата пенсия. Като се има предвид, че и в момента 60% от парите за пенсии, не идват по линия на социалните осигуровки, а чрез бюджета се взимат от данъците (въпреки че, осигуровките по своята същност са вид данък) и от друга страна, България е 5-та в света по застаряващо население, то е безпощадно ясно, че пари за пенсии за днешните работещи няма да има, а и да е останало нещо, то едва ще стига за екзистенц-минимума.

Пенсионната система в България все повече заприличва на класическа финансова пирамида, при която първите печелят, защото все още има достатъчно хора, които да дават пари, а тези, които очакват да получат своя дял на един по-късен етап, са неприятно изненадани, защото в един момент свършват глупаците, които да вливат свеж ресурс в системата и за тях не остава нищо.

В ЕС, особено в по-старите държави членки, този проблем е отдавна известен, но там той засяга малка част от населението, защото там повечето хора имат допълнителни лични спестявания в застраховки „Живот“, пенсионни фондове и т.н. и държавната пенсия съставлява обикновено 25-30% от издръжката им, когато вече не работят.

Структурните проблеми са няколко – ранното пенсиониране, използване на пенсионната система за социални плащания и огромния брой работещи на бюджетна заплата, които не генерират БВП и не правят реални вноски за пенсии, но след това съставляват една не малка група от пенсионерите.

В доклада на НОИ се посочва, че средната възраст на пенсиониране в България през 2012г. е била 56,2 години, при пенсионна възраст за жените 60 години и 8 месеца и 63 години и 8 месеца за мъжете. За да се постигне такава средна стойност при възрастта на пенсиониране, означава, че има големи групи от хора, които ползват преференции. Много пъти е дискутирана темата, че има много служители на Министерство на отбраната и МВР, които реално работят в условията на трета категория труд, а се пенсионират на възрастта на кадрови войник или патрулиращ полицай. Така че, първа стъпка – драстично намаляване на групите, които право на ранно пенсиониране.

Има много пенсии или добавки към тях, които според някои специалисти трябва да излязат извън сферата на пенсионното дело и да минат към социалното подпомагане. Например вдовишки и сирашки пенсии и т.н. Тук влизат и инвалидните пенсии и прословутия проблем с ТЕЛК-комисиите, който е довел до увеличаване на инвалидните пенсии от 50 000 на 500 000 за последните 10 години.

Трябва да се погледне и много сериозно на проблема с работещите в бюджетната сфера, чиито пенсии се финансират от данъците на всички ( държавата просто взима пари от бюджета и ги превежда на НОИ).

В момента в България има над 700 000 души, които взимат заплати от бюджета и не генерират БВП ( т.е. те са обслужваща сфера) при около 2 200 000 работещи. Т.е. излиза, че само около 1 500 000 работещи в частни сектор издържат всички в държавата. В България заетите в публичния сектор са около 29% от всички заети, при средно 15% за държавите членки на ОИРС.

За сравнение заетите в публичния сектор във Франция са около 25%, в Гърция малко над 20%, а в Италия и Испания под 15%.

Какво излиза, че държавите от Южна Европа, които сме свикнали да отъждествяваме с голяма и мудна бюрокрация, всъщност са с много по-малко хора на издръжка от държавата от нас. Изводът се налага от само се бе си. Трябва да се съкратят около 50% от работещите за държавата и да се стимулират да започнат да работят в частния сектор и да създават БВП.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9844 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар

2015.01.26 | 19:58

18
Доста пари съм им внесъл и много се заблуждават някой мишоци ако си мислят че няма да си ги потърся. Направо да се готвят за апокаплипсис тия крадливи боклуци!

2015.01.26 | 19:58

17
Не ли по добре тогава сива икономика? Всеки месец им давам 600 лева данъци, осигуровки и т.н.т - КЪДЕ СА??? Че това е по лошо от всякаква незаконно измама!
Бачкатор

2015.01.26 | 19:57

15
Напротив колега! Всичко е законно и легитимно...за съжаление. Закона за социалното осигуряване е така създаден, че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО всеки месец при превеждането на ОМЗ да се удържа съответната сума за "социално осигуряване", което ще отиде във съответния фонд. После от този фонд някои чичковци си смучат паричките и ще си карат мерцедесите. А ние като остареем и АКО все пак доживеем до 65 г. и се пенсионираме...е тук бъдещето е много неясно!

2015.01.26 | 19:57

16
Не ли по добре тогава сива икономика? Всеки месец им давам 600 лева данъци, осигуровки и т.н.т - КЪДЕ СА??? Че това е по лошо от всякаква незаконно измама!

2014.03.11 | 22:57

14
КОЙ открадна пенсоинните фондове ?????????
onq s konq

2013.09.26 | 10:45

1
Тайна майна!
Радо

2014.03.11 | 22:56

13
Откриха топлата вода няма пари щото има голяма безработица и много голяма държавна администрация!

2014.01.04 | 09:08

12
Нищо де.. Продължавайте да вдигате пенсиите, продължавайте да увеличавате социалните плащания. Така след 20 г. публично ще екзекутирате последния останал заблуден българин да се пенсионира в България.

2014.01.04 | 09:08

11
Социалистите фалират бедните държави. Богатите държави сами си правят социализъм
4efo

2013.09.26 | 12:11

2
Да а Китай как се справя а?
Зорница

2014.01.04 | 09:08

10
Това се знае от преди 23г. и нито едно правителство не се захвана да промени законите и правилата.Късно е ,много е късно сега да се променя.Последиците са жестоки.Занимаваха се със собственото си благосъстояние а държавата изоставиха.По-малко чиновници ,повече часна инициатива,работа за работоспособните.Това е
Петя

2013.09.26 | 13:47

9
Заблудени са само беловласите българи които не искат да разберат че нещата в държавата трябва коренно да се променят.Другите искат да живеят тук ,да работят ,да учат но условията се променят мудно,на парче с много бавно темпо.Нямаме политици които да не мислят за роднините си и кръговете си които обслужват на наш гръб Ако мисленето беше насочено към държавата и хората щеше да сме в др.измерение всички.

2013.09.26 | 13:47

8
Кой ще ви плаща данъци на тая проста кочина. Храниш пенсионери, ман+галя и чиновници а те ти сер@т на главата после. Терминал 2 , в чужбина квартира ти дават и социални докато не си стъпиш на краката, после поемаш сам. Идваш в България от време на време да изчукаш някоя фолк певица(с кинтите които си изкарал за 1 семец) и на море и това е.
прочел

2013.09.26 | 13:25

5
Глупак! Ще изкара пари и ще чука фолк-певици....те умряли за вмирисани бачкатори като теб.....!!!!

Добави коментар

Водещи новини