Окончателно: Съдът остави лицензите на Лукойл

  • 10 август 2011 22:21

  • 1837
  • 1
Окончателно: Съдът остави лицензите на Лукойл
©

Върховният административен съд (ВАС) остави в сила определенията на Административен съд София – град за спиране на изпълнението на решенията на Агенция „Митници” за отнемане на лиценза на „Лукойл”. Двете определения са публикувани на интернет страницата на ВАС с днешна дата. Определенията на ВАС не подлежат на обжалване.

На 1 август 2011 година с определения по две дела Административен съд София – град спря предварителното изпълнение на Решение № 527/22.07.2011 г. и Решение № 528/22.07.2011 г. на директора на Агенция „Митници”, с които беше отнет лицензът на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД. Делата са образувани по жалба на "Лукойл". „Съдът е преценил, че са налице достатъчно доказателства, обуславящи извода, че предварителното изпълнение ще причини на жалбоподателя значителна или трудно поправима вреда по смисъла на чл. 166, ал. 2 АПК. Този извод съдът е направил, след като е съобразил обстоятелството, че жалбоподателят е лицензиран складодържател и по отношение на него е приложим режимът на отложено плащане на акциз. Съобразил е също така и обстоятелството, че са сключени договори с „Холдинг БДЖ” ЕАД и „Столичен транспорт” ЕАД, по силата на които жалбоподателят е доставчик на дизелово гориво. Представено е и писмо от „Бългериан Авиейшън Груп”, видно от което не съществуват алтернативни източници за доставка на авиационни горива”, се казва в мотивите на Административния съд София град.

На 2 август Агенция „Митници” депозира в Административен съд София – град две жалби срещу определения 4343 и 4344 на съда, с които е спряно предварителното изпълнение на решения 527 и 528 от 22.07.2011 г. на директора на Агенция „Митници” за прекратяване на лиценза за управление на данъчен склад на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД. Според Агенция „Митници” административният съд неправилно е приел, че „Лукойл Нефтохим Бургас” АД е доказал вида и размера на претендираните вреди, както и вероятността за тяхното настъпване. Административният съд е изградил тезата си върху представените от жалбоподателя договори за доставка на нефт и готова продукция и значителните вреди, които дружеството претендира, че ще претърпи като неустойка за неизпълнение на ангажиментите по договорите. При внимателния прочит на договорите, продавачът е „Лукойл България” ЕООД и „Лукойл Нефтохим Бургас” АД, което е друго дружество, не е страна по договорите. Агенция „Митници” смята, че е нарушен принципът на равенство на страните и не е предоставена равна процесуална възможност за защита

Последвайте канала на

Novini.bg
1837 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ГОСТ

2011.08.11 | 16:00

1
Какво да направи ВАС - нещо различно от това за което са сложени ли. СРАМ И ПОЗОР и то не за първи път.

Добави коментар

Водещи новини