Природозащитници спасиха рядък сокол

  • 13 септември 2013 18:04

  • 1638
  • 1
Природозащитници спасиха рядък сокол
©

Природозащитници постигнаха още един успех в опазването на вид, който е на ръба на изчезването от българската природа, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). За първи път у нас през 2013 г. червеноноги ветрушки успешно са отгледали своите малки в изкуствени къщички, поставени от доброволци на БДЗП.

Червеноногата ветрушка е дребен сокол, чиято популация у нас рязко намаля в последните десетина години. През 2012 г. на природозащитниците са известни едва 3 двойки, пише "Списание Осем".

Това показва, че популацията е достигнала критично нисък праг. По тази причина видът е включен в Червената книга на България в категория „Критично застрашен" и влиза в световния Червен списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN).

Дейностите по опазването на този застрашен сокол в България продължават и през следващата година. Поставянето на изкуствени гнездилки е подходящ метод за стабилизиране на популацията, помага и на други видове. Голяма част от къщичките се заемат от черношипата ветрушка (керкенез), а понякога стават дом на доста интересни птици като горската ушата сова и синявицата.

БДЗП отдавна работи по опазването на вида. Една от основните мерки е поставянето в подходящи местообитания на изкуствени гнездилки, за да бъде привлечена ветрушката. До сега в страната са поставени 522 къщички на 103 подходящи места. През 2013 г. установените двойки у нас са вече 5, четири от тях са се настанили в изкуствени гнездилки, поставени от БДЗП. В началото на юли от тях успешно отлетяха 8 млади птици.

Всички гнездящи двойки са локализирани в Югоизточна България (Сливенска област) където миналата есен са поставени 50 изкуствени гнездилки по проект, финансиран от програма „Mтeл ЕКО грант". По време на редовния мониторинг доброволците на БДЗП са събрали данни и за поведението и хранителната база на червеноногата ветрушка. Тя е прелетен вид, който прекарва зимните месеци в Африка.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1638 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.11.25 | 14:25

1
Ако светът все още оцелява, то е благодарение на тези хора ! Браво !

Добави коментар

Водещи новини