Къмпингуващите рушат дюните

  • 09 август 2011 21:24

  • 1219
  • 0
Къмпингуващите рушат дюните
© Булфото

Често къмпингуващите се разполагат върху дюните, което създава проблем в опазването им, каза кметът на Шабла Красимир Кръстев.

„Бих казал, че винаги е имало и ще има дюни. Те са в особен режим на опазване. Това, което сега в момента ни създава проблеми, е че много често тези, които къмпингуват ги избират за места за къмпинг”, посочи Кръстев.

Той каза още, че са водени разговори с РИОСВ – Варна за съвместни дейности за опазването на дюните в района. По думите му е много трудно, когато не си постоянно присъстващ, когато няма постоянен контрол – да няма хора, които без да познават в детайли закона – да не си качат колата върху някоя дюна дали заради по-хубавата гледка и по-доброто място. „Затова често се налага да влизаме в спор с тях и да ги убеждаваме. Поставяме табели, които много често се унищожават”, посочи той.

На въпрос дали има възможност за развитие на културен туризъм в Шабла – Кръстев посочи, че има такава възможност. „Работим по темата и сме направили един пълен преглед на това, какво ни е културно-историческото и природно наследство. Имаме изградена структура – образователен център, където всеки, който желае да получи информация за района може да получи пълна такава, включително и по интернет има и камери за наблюдение на езерата и на важни обекти и като надграждане на този проект, който бе финансиран от Норвежката страна и Норвежкият фонд за развитие сме подготвили друг, съвместно с шведски партньори за развитие на малка инфраструктура около езерата и около така наречения „Голям остров” на езерото Дуранкулак”, каза още кметът на Шабла.

Последвайте канала на

1219 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини