Путин в обръщение към американците: ООН може да се разпадне

  • 12 септември 2013 16:33

  • 14194
  • 48
Путин в обръщение към американците: ООН може да се разпадне
© Getty Images/Guliver

В безпрецедентен ход в отношенията между Вашингтон и Москва, руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 написа лично обръщение към американския народ във вестник "Ню Йорк Таймс".

В него руският държавен глава отбелязва: "Правото на вето, което притежават членовете на Съвета за сигурност на ООН, е съвършена мъдрост, която е вписана в Хартата на ООН. При това със съгласието на Съединените щати. Ако влиятелни държави започнат да заобикалят постановленията на ООН и да предприемат военни действия по своя лична инициатива, тогава възниква реалната опасност Организацията на обединените нации да се разпадне."

Обръщението на Путин, което беше публикувано в късните часове на 12-ата годишнина от атентатите в Ню Йорк и Вашингтон на 11 септември 2001-ва, предизвика широка гама реакции сред американците. Особено внушителен беше коментарът на Робърт Менендес - председател на Комисията за външни отношения в Сената, който каза пред CNN, че изявлението на Путин го е накарало "да му се повръща".

"Събитията в Сирия ме предизвикват да се обърна директно към американския народ и политическите му лидери. Това е важно в този момент, в който нашите две общества не комуникират достатъчно помежду си." Така започва обръщението на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 към американския народ, което е дълго малко повече от 1000 думи. В него Путин отчита историческото вражество между двете държави по време на Студената война, както и съюзничеството им преди нея. Путин предупреждава, че евентуален военен удар по Сирия ще доведе до убийството на още много невинни хора, евентуалното разширяване на войната в други държави, както и потенциал за повече международен тероризъм.

Путин признава, че настоящата гражданска война няма общо с демокрацията, а е война "между правителството и опозицията в една държава с много религии. Въпреки това Ал Кайда и най-различни други екстремисти се борят срещу правителството. Конфликтът е подсилен от оръжие, снабдено от чужбина и е един от най-кървавите в света. Много от сражаващите се са наемници от нашите държави. Не съществува ли възможността те да се завърнат у нас с опита, който са набрали там?"

Путин е категоричен: "Русия не защитава сирийското правителство, а международните закони. Ние сме длъжни да ги спазваме, независимо дали те ни харесват, или не. Според международния закон силата е позволена само при самозащита или с разрешението на Съвета на сигурността. Всичко различно от това е забранено и ще се тълкува като агресия."

Путин отбелязва и най-обсъжданата тема в Америка: "Никой не оспорва, че са били използвани химически оръжия. Но е много вероятно те да са били използвани от опозицията, която се надява да провокира международната намеса на властните й закрилници. Сведения, че се готви подобен атентат срещу Израел, не могат да бъдат пренебрегнати."

"Много е тревожещо, че военната намеса в международни конфликти се е превърнала в обичайна за Америка," продължава Путин. "Не вярвам това да е в дългосрочния интерес на Вашингтон. Милиони по света са започнали да гледат на Америка не като на модел на демокрацията, а като държава, която разчита на физическата сила. Държава, която скалъпва международни коалиции с лозунга "Ако не сте с нас, сте против нас. Много държави искат да се сдобият с оръжия за масово унищожение, именно защото виждат, че не могат да разчитат на международните закони".

Путин не спира да критикува вчерашното изказване на американския му колега Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, който каза пред своя народ, че "Америка е различна и изключителна, защото ние предприемаме действия, когато виждаме как един диктатор избива деца с отровен газ". Руският президент заявява, че е много опасно, когато човек, независимо кой, се смята за изключение, независимо какво го мотивира.

Основните коментари в големите американски медии особено оспорват това изказване на Путин. Те тълкуват изявлението на руския президент като "моралистичен съвет" към американците, който няма право да прави. Също така има упреци, че тонът на руския президент не е бил в съответствие с предложенията му по-рано тази седмица за международен контрол над химичния арсенал на Дамаск.

Любопитно е съпътстващото изображение, което вестник "Ню Йорк Таймс" прилага към статията на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975. То е черна снимка на дясна ръка, върху чиято длан в по-светъл тон е изобразен силуетът на изстреляна бойна ракета. Черната ръка (на английски Black Hand, на сицилиански Manu nìura) е символ, ползван от сицилианските имигранти в големите американски градове като Ню Йорк, Филаделфия и Чикаго в края на 19-и и началото на 20-ти век. Символът на черната ръка се затвърждава като "подписа", с който мафиотските организации съобщават на своите жертви различни видове изнудване като рекетьорство, отвличане, палеж или убийство.

Обръщението на Путин идва в навечерието на двудневна среща между американския държавен секретар Джон Кери и руския му колега Сергей Лавров в Женева.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
14194 48

Свързани новини

Коментари 48

Добави коментар

2014.01.01 | 14:19

33
ПУТИН ДА СИ СЪБИРА СЪВЕТСКАТА ПРОСТИТИТКА ИСЛЯМИСТКА АСАД А СЪЩО И РУСОФИЛИСТИЦИТЕ ОТ ТУКА И ДА СИ ГИ ВОДИ В СИБИР.

2014.05.01 | 21:40

48
ЗАЩО,ако си българин отговори на един въпрос,ако толкова обичаш САЩ.Каквито и имперски амбиции да е имала царска РУСИЯ,ако не беше обявила война на ТУРЦИЯ през 1878-79г,какво щеше да стане с БЪЛГАРИЯ?Това,че няколко души мразите всички славянски страни,а възхвалявате американците,си е ваш проблем.Много ми се иска да зная каква песен щеше да пееш,ако точно твоето семейство беше затворено в резерват,когато всички индианци са били там.ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ У НАС Е ЗАПОЧНАЛО ОСВОБОЖДЕНИЕТО.А ДЕДИТЕ НА ОБАМА СА БИЛИ РОБИ И СА РАБОТИЛИ ПО ПОЛЯТА НА БЕЛИТЕ.

2014.01.01 | 14:23

42
Ти пич си простак, събирай си партакешите и марш в Америка. Там само за теб размитат и ще ти подадат един демократичен *курец*. А оня американец дето му се повръщало е от гадния бърбън с бира, дето го пият постоянно в кръчмите.
БЕЛИЯ ВОЖД

2014.01.01 | 14:22

41
Славяните и всички останали,тоест искам да кажа:вие които сте,негри,цигани араби,евреи и мелеси сте генетичен отпадък.А относно Путинова Русия ще кажа само едно,и то е че все още не е постигнала пълния си потенциал,но и това ще стане и тогава горко им на тахтабите чифути и компания.
Boss

2014.01.20 | 19:45

47
Властта в Кремъл (Русия) е изчистена от славяни, респективно руснаци - в нея няма руснаци - има евреи, хазари (персийски евреи) и ционисти - няма нито братушки, нито славяни ... Научи си урока - българите нито сме прости, нито неграмотни - не бъркай апатията ни с простотия ;)
Boss

2014.01.01 | 14:27

45
Дмитрий Медведев - Давид Ааронович Мендел - тоже евреин - за твое сведение и за твоята неграмотност - евреите управляват света ... заедно с ционистите ;)
Boss

2014.01.01 | 14:27

44
Путин Шаломович - евреин е и той - не си прави илюзии. Само евреи управляват държавите и света - други не се допускат съгласно Новия световен ред, създаден от ционистите. Та, къде, изобщо видя разликата?? П.П. Друга е бирата при Шаломович - неговата амбиция е да стане цар самодържавец на вся Русия - нищо, че няма и капка синя кръв - Кремъл може всичко ;)
гошо

2014.01.01 | 14:30

46
Мога да ти отговоря веднага що за човек си.Еничар.

2013.09.17 | 16:54

30
В случая Путин е прав. В последно време САЩ савсем взеха да наглеят и да се държат като световен шериф, без да се съобразяват с международните закони. Русия трудно може да се нарече демократична държава, а Путин демократ, но същото в пълна мярка важи и за САЩ. А най-смешно е, че за една година Русия за втори път изнася урок по демокрация на САЩ. Първият път беше със случя Доусън, а сега със Сирия.

2014.01.01 | 14:26

43
ТАКА Е!Путин е достоен противник на САЩ.Никой не иска война от обикновените хора.Но ме учудва,защо и у нас има люде,които са на другия полюс,харесват ОБАМА относно войната.И ПЛЮЯТ РУСИЯ.САЩ вече ни имат за територия,щом имат двустранен договор да ни пращат либийци в нашите бази.Не ставаме ли мишена?

2013.09.17 | 16:54

31
ООН няма да се разпадне заради един Путин и назначен от него диктатор.

2014.01.01 | 14:21

40
АМЕРИКАНЦИТЕ КЪМ ПУТИН: СКРИЙ СЕ БЕ ДЖУДЖЕ НАГЛО!

2014.01.01 | 14:21

39
ДЖУДЖЕТО СКОРО ЩЕ ГО СВАЛЯТ.

2014.01.01 | 14:21

38
путин да при прибира циганина асад и да си го гледа дома

2014.01.01 | 14:20

34
А ти си прибери ислямистите където колят и бесят... дръж ги у вас си,даже може да им напраиш една без ръце

2014.01.01 | 14:20

37
Обама ако се обърне към руския народ и Путин ще се разпадне.

2014.01.01 | 14:20

36
ТУКА ПУТИНЧОЦИТЕ МРАЗЯТ РУСИЯ! РУСИЯ Е ПРИЯТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ, НЕ ПУТИН. ПУТИН ИДВА И СИ ОТИВА
МiG-29-OVT

2013.09.17 | 16:10

6
Респект за Русия и Путин!

2014.01.01 | 14:20

35
БОЛИ МЕ ЗА ПУТИН, ТОЙ ЩЕ СИ ОТИДЕ, А НИЕ С РУСНАЦИТЕ НЯМА ДА СЕ КАРАМЕ. НО АМЕРИКА Е НАШ СЪЮЗНИК И ПРИЯТЕЛ.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини