Веселин Овчаров с нов световен рекорд в парапланеризма

  • 10 септември 2013 19:57

  • 1843
  • 0
Веселин Овчаров с нов световен рекорд в парапланеризма
©

Българският парапланерист Веселин Овчаров постави нов световен рекорд по инфинити тъмблинг в синхрон заедно със сръбския акро пилот Петар Лонкар. Двамата скочиха от самолет от 4000 метра над Приморско и постигнаха синхрон с премятане през крилото си (фигура "крило до крило") общо 181 пъти.

Овчаров и Лонкар подобриха с цели 60 завъртания предишния рекорд (вижте видеото долу) на швейцарците Ив Берловиц и Ремо Нидер. През 2010 г. двамата скочиха от хеликоптер на височина 2700 метра над Линтебен в родината си.

"Бяхме на ръба на физическите си сили заради наситената програма на фестивала (X point) и десетдневното преследване на добри летателни условия за снимките на филма. Но възможността за издигане на 4000 метра със самолет, както и подкрепата на Петар и ментора ми Иво Нинов, и на целия екип, много ме надъхаха да го направим", каза Овчаров.

Той обясни, че условията не са били идеални. "Имаше много изразен вятър, което създава турбуленция, а моето крило не е от ново поколение. Налагаше се при всяко завъртане да коригирам крилото. Бих казал, че това е най-бруталният рекорд откъм екипировка. Като цяло всички фактори бяха нечовешки - физически, като екипировка и като метеорологични условия. Но желанието ми беше по-силно от всичко", добави той.

Освен световния рекорд за синхронен скок заедно с партньора си българинът постигна и лично постижение. След края на скока с Лонкар той продължи опита си и направи общо 260 тъмблинг фигури, което е с 11 повече от досегашния му рекорд.

Скокът е заснет и ще влезе във филмовия проект Red Bull Bird’s Eye. Целта на филма е да покаже спортните постижения на Овчаров и красотата на България. "Снимките продължават още седмица и след това предстои монтажът", казаха представителите на "Ред бул" в България, предаде "Дневник". Очаква се филмът да бъде излъчен през ноември, като се водят преговори с телевизии.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1843 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини