Актьорът Владимир Пенев е вторият носител на наградата "Четящият човек"

  • 10 септември 2013 11:34

  • 3282
  • 1
Актьорът Владимир Пенев е вторият носител на наградата "Четящият човек"
©

Актьорът Владимир ПеневВладимир Пенев Владимир Пенев е министър на културата в служебното правителство Марин Райков от 12 март до 29 май е вторият носител на наградата "Четящият човек". Статуетката на скулптора Никола Личков ще бъде връчена на официалната церемония, с която ще се открие фестивалът "Четящият човек" от 20.00 ч. днес на лятната сцена "Охлюва" в Морската градина на Бургас, съобщава БТА.

Наградата се присъжда на Владимир ПеневВладимир Пенев Владимир Пенев е министър на културата в служебното правителство Марин Райков от 12 март до 29 май за дългогодишния му път на четящ актьор, за приноса му добрата литература да стигне до зрителите със средствата на киното и театъра.

Почетният приз ще му бъде даден от първия носител на наградата - писателят Алек Попов.

След откриването ще има концерт на "Обичайните заподозрени" - Стефан Вълдобрев, Иван Лечев, Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Веселинов-Еко и Мирослав Иванов.

От 10 до 13 септември в Бургас ще се състои Вторият национален фестивал "Четящият човек".

През миналата година той се утвърди като празник на четенето и на книгата - във всичките им пътища през изкуствата. В него участваха популярни български писатели, артисти, художници, режисьори и музиканти - Алек Попов, Димитър Шумналиев, Христо Карастоянов, Емил Андреев, Бойко Богданов, Калин Терзийски, Емил Йотовски, Слав Бакалов, Валентин Ганев, Мариус Донкин, Дамян Дамянов, Петър Писарски и група "Атлас", Валди Тотев, група "Силует", Кристофър Бъкстон, Петър Чухов, Иван Сухиванов, Иван Брегов, се посочва в съобщението. Фестивалът сега е организиран от Обществото за култура на четенето и писането.

В четирите дни отново ще се проследят пътят на книгата и четенето през различни жанрове на изкуството.

В рамките на събитието ще се открият три изложби.

Алек Попов, Васил Георгиев и Михаил Вешим ще представят новите си книги "Сестри Палавееви", "Апарат" и "Руският съсед" на издателство "Сиела" в "Литературно кафене "Хеликон", което навършва десет години. Христо Карастоянов ще чете откъси от неизлязлата си още книга "Работно заглавие: "Часът на смъртта" в традиционата вечер на "Хеликон". А на 13 септември Бойко Ламбовски и Пламен Димитров ще ни въведат в "Пияната метафора" с рецитал на поезия, съчетан с кулинарно-винарски ретроспекции, отбелязват организаторите.

Специално внимание в програмата на "Четящият човек" е отделено на децата и на стремежа им към четенето.

Ще им гостува Биляна Траянова с нейната "Хариша". Тетралната програма включва две представления в театъра "Адриана Будевска" - Живак", авторски спектакъл на Димитър Живков (носител на "Аскеер'2013") с режисьор Димитър Стефанов, и "Алкохол" - авторски спектакъл на Цветелина Стоянова-Цв. по романа на Калин Терзийски и Деяна Драгоева.

Съвместно с БНТ ще бъдат показани три български филма, свързани с известни литературни произведения и български писатели. Те ще се прожектират безплатно на лятната сцена "Охлюва". Ваня Кубадинска от "Гьоте институт-София" и Кристофър Бъкстон от Великобритания ще са лекторите на семинара за журналисти "Една медия в медиите". В рамките на проявата ще се представи и книгата на Мирон Цовнир "Паразити на безсилието".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3282 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.09.13 | 22:24

1
Следващата награда ще е за Борисов, нали е прочел Винету цялата

Добави коментар

Водещи новини