Днес е девети септември

  • 09 септември 2013 06:32

  • 3233
  • 7
Днес е девети септември
©

Истината е, че и ръководството на БКП за 45 г. на власт непрекъснато променя интерпретацията си за събитията на 9 септември 1944 г. През 1947 г. например датата се отбелязва като Ден на народната армия. През 1949 г. формулировката е "Деветосептемврийско въстание", а през 1952 г. 9.09 става Ден на свободата и празник на народната армия. През 1963 г. празничната дата се отбелязва като "победа на социалистическата революция в България", която обаче е започнала като Деветосептемврийско народно въоръжено въстание, пише Стандарт.

Пропагандният апарат на БКП разясняваше този "двоен етикет" с прословутата доктрина, че народната демокрация е една от формите на диктатура на пролетариата. След 1989-а сред историците се утвърждава позицията, че това е военен преврат, като властта впоследствие е овладяна от комунистите. А в БСП и досега продължават да я карат по инерция. И днес ще се държат речи за "освобождаване от хитлеристка окупация" и сваляне на монархофашистката диктатура. Въпреки че още в далечната 1969 г. покойният акад. Илчо Димитров - тогава още доцент - защити тезата, че правителството на Муравиев не е фашистко. Да не говорим, че на 9 септември 1944 г. в България няма и един немски войник.

Но и историци, и политици, и отляво, и отдясно са единодушни в едно - без съветската окупация нямаше да има никакъв социализъм в България. Какво всъщност става на 9 септември?

Образуваното на 2 септември правителство на Константин Муравиев де факто е загубило всякакъв контрол. Още на 4 септември 1944 г. началниците на полицията в София - полковниците Богданов и Чавдаров, сами търсят среща с представителите на Отечествения фронт и обещават, че стражарите ще си стоят в участъците и няма да се съпротивляват при неизбежната смяна на властта, която на следващия ден ръководството на БРП (така се нарича тогава БКП) и Главният щаб на Народоосвободителната въстаническа армия определят за нощта на 8 срещу 9 септември - петък срещу събота, в духа на традицията на българските военни преврати. На 6 и 7 септември започват вълнения в различни части на България.

Избухват стачките на пернишките миньори на трамвайните служители в София, бунтовете в Пловдив и Габрово. Разбити са затворите в Плевен, Варна, Сливен и са освободени много политически затворници, които веднага се включват в битката за властта. На отделни места стачките и митингите прерастват във въоръжени сблъсъци с полицията, дадени са жертви и от двете страни. Междувременно на 8 септември съветската армия навлиза на територията на България. По нареждане на правителството българските войски не й оказват съпротива. Малко известен е фактът, че тази заповед не се изпълнява единствено от 19-и пехотен полк в Разград. Неговият командир, подполковник Атанасов, е готов да се бие с руснаците, които разгръщат своя артилерия, включително "катюши", срещу казармите. И едва в последния момент кръвопролитието е избегнато.

През нощта на 8 срещу 9 септември армейски части, начело с Танковата бригада, заемат ключовите пунктове в София - Министерство на войната, Министерство на вътрешните работи, пощата, телеграфа, радиото, гарата. Практически - без да срещнат съпротива и без жертви. На 9 септември всички партизански формирования слизат от планините и вземат властта.

На повечето места това става без бой, но в отделни селища военни, и най-вече полицейски и жандармерийски части, оказват съпротива на силите на ОФ. Като цяло обаче армията, в която доминират офицерите от "Звено", подкрепя новото правителство, в което министър-председател е звенарят Кимон Георгиев, а министър на войната е неговият съпартиец Дамян Велчев. Комунистите имат само 4 министерства от общо 16, но са взели най-важното - МВР.
Установяването на новата власт става най-рано в Исперих - още на 7 септември, а най-късно в Хасково, където артилерийските казарми се предават на новата власт едва на 12 септември.

"Преврат в центъра, въстание в периферията" - е оценката на доц. Искра Баева и нейния съавтор Евгения Калинова в книгата им "Българските преходи". Като че ли това наистина е възможно най-точната оценка на случилото се на 9 септември 1944 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
3233 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2013.09.10 | 09:57

7
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !

2013.09.10 | 09:57

6
Власт се взема,не се дава!Още след "перестройката"на юдата Горби,беше ясно,че англо-саксонския тип капитализъм,ще бъде наложен в страната.Логично е,да не отстъпиш икономическат власт на "новите".Правилно или не,щом хората искат новото-дай им го.Нека се радват и надяват.Икономиката командва политиката,Е,как ше позволя да изпадна зад борда?
Ares

2013.09.10 | 09:57

5
Какви комунисти, какви пет лева, бе? Нали всички станаха демократи и разпродадоха всичко на безценица? Тоя ми говори още за комунисти.
Хес

2013.09.10 | 09:56

4
Най-черната дата за България! Управлявана от чубани, котролирани от еврейте! Интелигенцията избита, а свободните хора в концлагери! М*ам*ка ви мр*ъсна и комунисти и ч*ифути!

2013.09.10 | 09:55

2
Най-после да прочете човек за 09.091944,как и по какъв начин е протекло събитието.''Преврат в центъра,въстание в периферията.''Най кратко го е казала Искра Баева.Тези началници на полицията тогава явно не са били глупави.Преценили са политическата ситуация,напредването на Съветската армия,неизбежното преминаване през нас.Но подобре без големи сблъсъци,иначе брат срещу брат.
заешки сърца

2013.09.10 | 09:56

3
съветските окупатори ще минат през нас викаш.значи брат срещу брат за тях не важи.комунистите ни направиха най-слаби в Европа,а вие промити мозъци ги подкрепяте.без тая сган да се изсипе на балканите,сега щяхме да живеем къде къде по-добре...
Н Р Б

2013.09.10 | 09:54

1
Ч Е С Т И Т П Р А З Н И К! =================== Където е текло, пак ще протече. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Добави коментар

Водещи новини