МС одобри План за действие по програмата на правителството и на Фонда за деца на ООН

  • 04 септември 2013 11:50

  • 1035
  • 0
МС одобри План за действие по програмата на правителството и на Фонда за деца на ООН
©

Министерският съвет одобри План за действие по програмата на правителството и на Фонда за деца на ООН (УНИЦЕФ), който обхваща периода 2013-2017 г., предаде БТА.

Целта на документа е да се подкрепят усилията на кабинета за социално включване на уязвимите деца и семейства, съобщи пресслужбата на кабинета.

Два са основните компоненти в Плана. Първият - "Равнопоставеност и социално включване за децата", цели до 2017г. повече деца от изключени и бедни семейства да се ползват от равен достъп до образование и от системите за закрила.
Планираните дейности са насочени към намаляване броя на децата в институции, както и увеличаване броя на децата, нуждаещи се от закрила, които ползват превантивни услуги. Специален фокус е поставен върху децата от семейства с ниски доходи, децата с увреждания и децата до 3-годишна възраст.


С изпълнението на мерките от втория компонент - "Сдружения и национален капацитет за мониторинг на правата на детето", се цели мобилизиране на подкрепа, капацитет и ресурси за постигане на значителен напредък в спазването на правата на българските деца и младежи. Компонентът е насочен към националните сдружения в подкрепа на децата, вклюзително държавните институции, международна общност, гражданско общество, частният сектор и медиите.

Изпълнението на Плана се финансира от УНИЦЕФ с 3,75 млн. долара Фондът ще търси и допълнително финансиране, като правителството се ангажира да подкрепя усилията му за набиране на средства от донори. Решението е прието на вносител.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1035 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини