Нова Зеландия забрани патентоването на софтуер

  • 29 август 2013 21:01

  • 1588
  • 0
Нова Зеландия забрани патентоването на софтуер
©

Нова Зеландия прие закон, с който практически забранява патентоването на софтуер. До този момент се стига след пет години дебати, отлагания и лобизъм от софтуерни компании, съобщава онлайн изданието ZDNet.

Министърът на търговията Крейг Фос приветства новия закон и смята, че чрез него ще се мотивират иновациите. Той допълва, че това ще позволи на бизнеса в страната да е по-гъвкав и по-лесно да се адаптира и подобрява изобретенията си, пише dnevnik.bg.

"Патентните системи не вършат работа при софтуера, защото е почти невъзможно за технологичните компании да създадат нов софтуер, без да нарушат по някакъв начин някой от стотиците хиляди софтуерни патенти, които съществуват и които често са за твърде очевидни неща", коментира Пол Матюс, изпълнителен директор на Института на ИТ професионалистите в Нова Зеландия. Общо 94% от членовете на института са се обявили в подкрепа на закона.

Новият закон гласи, че компютърната програма "не е изобретение". Вместо това ще могат да се патентоват определени процеси, които софтуерът извършва, но не и самият софтуер.

Законът е така оформен, че дава възможност да се патентова компютърна програма тогава, когато тя се използва за подобряване на работата на даден хардуер. Тъй като така тя практически ще е част от цялото устройство, така или иначе няма да може да се използва за други цели. Самостоятелен софтуер обаче не може да се патентова.

Казусът е интересен и от гледна точка, че Нова Зеландия участва в международно споразумение, което постановява, че теоретично софтуерът трябва да може да се патентова. Страната обаче е намерила начин да заобиколи това си задължение, допълва онлайн изданието Quartz.

Споразумението гласи, че всички изобретения трябва да могат да се защитават чрез патент, включително технологичните. Като приема със закон, че софтуерът не е изобретение, страната практически може да игнорира международната спогодба.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1588 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини