Вирус кара делфините да се самоубиват

  • 28 август 2013 14:16

  • 2472
  • 0
Вирус кара делфините да се самоубиват
©

Учените от Националното управление на САЩ по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) откриха причините за необичайно високата смъртност на делфини по източното крайбрежие на САЩ.

Очевидно бозайниците умират от морбили вирус, който принадлежи към същата група, както и човешкия, пише inews.bg.

Според Тери Роулс от NOAA засега учените не могат да спрат разпространението на вируса. "Не разполагаме с ваксина, която да може да се приложи по цялата популация на делфините", пояснява Роулс.

Експертите са провели анализ на образци от тъкани на 33 хвърлили се на брега делфина. Оказало се, че с морбили вируса са били заразени всички бозайници освен един.

Според специалистите делфините имат много ниско съпротивление срещу тази инфекция, която обикновено поразява кожата, лимфните възли, дробовете и мозъка. Вероятността за предаването на вируса на човек е практически изключена.

Припомняме, че за последните два месеца на плажовете в щатите Ню Йорк, Ню Джърси, Делауеър, Мериленд и Вирджиния са открити повече от 330 мъртви делфина. Тази цифра многократно превишава средните годишни показатели и е най-високата за последните 26 години. Например през 2012 г. са открити 111 хвърлили се на брега делфина.

През 1987–1988 г., когато поради разпространение на морбили вирус масово са умирали делфини, на източното крайбрежие на САЩ са се хвърлили над 740 бозайника.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2472 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини