Райко Кръвта убил Жоро Илиев

  • 26 август 2013 06:45

  • 25410
  • 22
Райко Кръвта убил Жоро Илиев
©

Над 3 часа е чакал сгоден момент Райко Арарски-Райко Кръвта, преди да прати един-единствен куршум, който прострелва смъртоносно боса на ВИС Георги Илиев, съобщава "Стандарт". Това е версията, която изплува след арестите на пернишката банда, станала популярна като "Килърите 3". Неин тартор е бащата на Кръвта - Васил Станков.

Според разследваната хипотеза точно убитият пернишки наркобос е убил Жоро Илиев на 25 август 2005 година. Полицаите изчислили времето, в което убиецът е дебнал Главния на ВИС, според изпушените цигари, които открили при огледа. Те са намерили точно 20 фаса. Според криминалистите убиецът е бил толкова уверен, че ще се отърве от бъдещо разследване, че освен угарките, оставя на мястото спортната карабина 22-ри калибър "Анщуц", лазерна оптика, руско производство.

"Стрелецът е чакал мишената си още от самото начало на мача от евротурнирите между "Локомотив" (Пловдив) и ОФК "Београд". Най-вероятно той е знаел, че след мача Георги Илиев ще тръгне към Слънчев бряг. Подозирал е, че ако "Локо" започне да губи в резултата, Главния може и да си тръгне по-рано", твърдят пред "Стандарт" разследващи убийството антимафиоти.
"Локомотив" обаче побеждава с 1:0. Георги Илиев гледа мача докрай, след това отива в съблекалнята да поздрави играчите и голмайстора Методи Стойнев и дори пие с тях шампанско.

Остава на стадион "Лазур" до 22,45 ч и тръгва към "Буда бар", част от комплекса "Мултиплейс". Там сяда в сепаре на терасата с изглед към улицата, което е любимото му място. Около 22,27 часа телефонът му звъни. Илиев става прав, за да разговаря, след това се връща към мястото си. В момента, когато понечва да седне, той се полуобръща на юг. Точно в този момент е прострелян смъртоносно с един-единствен куршум, разказват следователи. Куршумът попада на два пръста над гръдната кост. Тялото на Илиев пада с глава на север, макар куршумът да идва от изток. Именно това разминаване обърква следователите и дори топексперта Ботьо Ботев. Цели 48 часа те си мислят, че куршумът е пратен от горичката встрани от заведението. Движението при сядането пък води до хипотезата, че килърът е бил на по-високо място. Затова по-късно се появяват предположения, че е стреляно от високите етажи на хотел "Тракия" или на по-близкия - "Хризантема". Разпитани са над 50 души. Един от бодигардовете на Георги Илиев, който е бил на 50 сантиметра зад него, свидетелства, че не е чул никакъв изстрел.

Едва на 27 август по време на третия оглед са открити две стойки в живия плет, висок над 2 метра. Той затваря градината на хотел "Хризантема" към локалното платно на пътя. След около 15 минути е намерена и пушката "Анщуц", хвърлена наблизо в тревата. Напук на очакванията се оказва, че прякото разстояние от плета до мястото на Георги Илиев е около 50 метра. С лазерната оптика, използвана от убиеца, да простреляш Главния не е била толкова сериозна задача. Въпреки това, когато на 4 септември на брега на Варненския залив е изхвърлен труп на мъж с отрязани пръсти, версиите бързо се пренасочват към наемен убиец, който е убит веднага след разстрела на Илиев. Тялото на предполагаемия наемник е увито 6-7 пъти във верига, която е закрепена около кръста с болтове. В нея е сложен и 50-килограмов камък. Лицето е обезобразено, а заради липса на пръсти не могат да се вземат отпечатъци. ДНК профилът, извлечен от трупа, не съвпада с нито един от профилите в базата данни на МВР.

На 12 октомври същата година в Перник обаче е убит Райко Кръвта. Тогава разследващите правят връзката, че перничанинът може да е поръчал Георги Илиев, а физическият убиец да е намереният на брега мъж.
По-късно човек от подземния свят подхвърля на МВР версията, че това е 33-годишният украинец Олег Ищенко.
Още през 2007 г. делото за разстрела на Георги Илиев е възобновено. Дори и след 20 съдебни експертизи обаче, доказателствата така и не стигнаха, за да се изготви обвинителен акт.

През годините се лансират и версии, че Георги Илиев е убит от конкурентите от СИК, като поръчката е минала през изчезналия по-късно благоевградчанин Кирил Цветанов-Буята. Била използвана същата схема - със същите поръчители и посредници, както и при разстрела на банкера Емил Кюлев на 26 октомври 2005 г. Това става 3 месеца след убийството на Георги Илиев.

През юни 2011 г. при акция "Гранатометите" са задържани Тенчо Тенев и Веселин Кърпачев с 6 гранатомета РПГ. Двамата се признаха за виновни и след споразумение с прокуратурата бяха осъдени на символични присъди. Тенчо Тенев излезе на свобода 8 месеца след акцията, а на 24 август миналата година иззад решетките изскочи и Веселин Кърпачев.
Така убийството на Георги Илиев остана в полицейските анали най-вече с приликите с разстрела на Илия Павлов през 2003 г. И двете убийства са извършени от разстояние 35-50 метра, и след двете бяха намерени трупове уж на наемници. Ден след разстрела на Павлов бе убит молдовецът Степан Рибаков, а дни след екзекуцията на Илиев изскочи трупът на украинеца.

Според източници от МВР физическите убийци на Илия Павлов са в затвора по друго убийство. Ситуацията с Георги Илиев обаче е по-различна. Райко Кръвта, сочен от двама нови свидетели на МВР за физически убиец на боса на ВИС, просто не е между живите.
Остават поне трима от бандата "Килърите 3", които са му осигурявали логистична подкрепа проследявали са жертвата, обикаляли са местата, които е посещавал. И най-важното - след това са му осигурили път за бягство. Шест години и половина след показния разстрел на легендарния Георги Илиев МВР е на път да сложи на масата разкрития за убийците му.

Последвайте канала на

Десислава Станева
25410 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар
Ники

2015.09.24 | 01:01

22
Такааааа, нека осведомя малко любопитната аудитория - всичко това - Килъри 2 и Килъри 3 са кьорфишеци!!! Управляващите се опитват да отвлекат вниманието на всички от двете истински мегадела водени до момента в България - ОКТОПОД и КИЛЪРИ1. А след като АЛЕКСЕЙ и СУМИСТА- отявлените комсомолци и лични дружки на СЕРГЕЙ и ПЪРВАНОВ бъдат оправдани,ще оправдаят и перничаните.

2015.09.24 | 01:00

20
Жоро Илиев е убит на 25 август ! .......Едва на 27 август ????по време на третия оглед ????са открити две стойки в живия плет, висок над 2 метра. Той затваря градината на хотел "Хризантема" към локалното платно на пътя. След около 15 минути е намерена и пушката "Анщуц", хвърлена наблизо в тревата ?? ....С лазерната оптика ??? .....прякото разстояние от плета до мястото на Георги Илиев е около 50 метра. ?????? От 25-ти до 27-ми не е огледан периметър от 50 м. ?????? Нощно време лазерна оптика ???? .......... Без коментари !

2015.09.24 | 01:00

21
Какво ти е чудно ? Родните ни криминали-политици по прегорял косъм от лев ташак на загиналият атентатор в Бургаз разбраха че е от хизбула та при Жоро Илиев ли ?

2015.09.24 | 00:59

19
"Остава на стадион "Лазур" до 22,45 ч и тръгва към "Буда бар", част от комплекса "Мултиплейс". Там сяда в сепаре на терасата с изглед към улицата, което е любимото му място. Около 22,27 часа телефонът му звъни." тва е против физиката

2013.08.27 | 21:06

6
Е те за тва от теб не става журналист !
неновините

2015.09.24 | 00:59

18
Вместо новини защо не се кръстите дезинформационна агенция. На една и съща страница в сайта ви се мъдрят 2 новини които взаимно се изключват. В едната пишете че убиеца е Легионера а в другата че е Кръвта??? Ние на кого да вярваме?

2013.08.30 | 12:38

17
KUMUNETA NE SI PRAVETE PIARI KOI BIL UBIECA NA BOTEV PO SLABI STE OT ,,,,GGGEEERRBBB,,,
Бай Киро

2013.08.30 | 12:37

16
Хора, живейте си живота. Няма значение кой кого е убил.Един боклук премахнал други боклук? Е и какво от това?
Балами

2013.08.30 | 12:37

15
Що ни правите на луди...Дадохте им пари,другото си го имаха....защото на вас не ви стискаше и после ги премахнахте.
vw

2013.08.30 | 12:37

14
легендарния Георги Илиев ???

2013.08.30 | 12:37

13
Да си спомним кой беше главен секретар на МВР по това време! Аз съм по-склонен да мисля, че тогава умишлено избиха толкова народ – все пак предстоеше влизане в ЕС

2013.08.29 | 17:43

12
Това го имаше във вестника преди 4 дена Телеграф Изоставате както винаги новината ви не е НОВИНА Баси идиотите и това ми били професионалисти !

Добави коментар

Водещи новини