Отгледаха кълбовидна мълния в лаборатория

  • 21 август 2013 08:47

  • 4766
  • 1
Отгледаха кълбовидна мълния в лаборатория
©

В природата кълбовидната мълния не се среща често и нейното поведение винаги е непредсказуемо.

Тя може да влита в стаи, да лети над полята или – в редки случаи – да подскача на пътеките между самолетните седалки.

Тъй като този феномен е рядък, учените решили да го пресъздадат изкуствено, за да разберат по-добре природата на кълбовидната мълния.

Екип учени от Академията на Военновъздушните сили в САЩ в щата Колорадо се научил да създава светещ облак плазма от специален разтвор и да я задържи почти за половин секунда,  пише "МегаВселена".

В своето изследване учените използвали камера за ускорено заснемане, което позволило да се наблюдава ходът на експеримента, и открили че изменението на киселинността на разтвора на електролита позволява да се създадат по-устойчиви топки плазма.

Освен това за наблюдението се използвали и други методи. Например учените разглеждали топките плазма през инфрачервен детектор и отбелязали, че с времето се променят тяхната плътност и структура.

Според получените данни в създаденото подобие на кълбовидна мълния се съдържат водни пари и въглероден диоксид наред с други, още неизвестни субстанции.

Скептиците обаче се съмняват, че отгледаната в лабораторни условия мълния е кълбовидна. Сходството между изкуствената и истинската са много, но не са достатъчни. Освен това, твърдят изследователи, това явно не прилича на такова явление като огъня на свети Елмо.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4766 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
nasako

2013.08.21 | 10:26

1
dokolkoto znam iranski profesori ia otkriha sluchaino v laboraztoria kato si praviat eksperiment s hendi v mikrovele ia poluchavat kalbovidna malnia

Добави коментар

Водещи новини