Скандали със секс и пари тресат манастира Шаолин

  • 21 август 2013 07:19

  • 3531
  • 1
Скандали със секс и пари тресат манастира Шаолин
© Getty Images

Манастирът Шаолин стана най-известният будистки храм в света благодарение на своето кунгфу. Но славата не дойде даром. Известността на светата обител доведе до серия скандали, които, по думите на критици, сериозно подкопаха репутацията на институцията в качеството й на духовно убежище. Говори се, че игуменът му Ши Йонгксин посещава проститутки, укрил е сериозна сума пари и има незаконно дете.

Манастирът Шаолин, разположен в провинция Хенан в Централен Китай, е основан през петия век от новата ера и е известен със своята отличителна марка на кунгфу. Но едва когато 48-годишният Ши, наричан още „изпълнителният директор на кунгфуто“, поема управлението на манастира през 1999 г., той се превръща в световен феномен, пише Buzzfeed.

Монасите от Шаолин сега правят световни турнета, демонстрирайки своите умения в бойните изкуства, включително и в боксови срещи срещу морски пехотинци от армията на САЩ в Лас Вегас. Манастирът започна да печели толкова много пари, че преди няколко години дори се обмисля възможността да се направи първично публично предлагане, за да се трансформира храмът в публична компания, чиито акции да бъдат листнати на борсата в Хонконг или Шанхай.

Светата обител прибира около 30 милиона долара годишно от продажба на билети за совите представления. В добавка, манастирът Шаолин отвори редица дъщерни храмове в САЩ и Венецуела, за да експортира своя уникален кунгфу стил, пише блиц.

Новата корпоративна атмосфера, заобиколила уязвимата будистка институция, обаче стана повод и за редица обвинения в това, че монасите й са забравили за своята духовна мисия. Преди няколко години, китайски потребители на интеренет разпространиха снимки, показващи силния контраст между живота на монасите от Шаолин и техните колеги в аскетичния манастир Дабей, чиито обитатели се обличат само в сиви дрехи и отказват да приемат пари от посетителите.

През 2011 година името на Ши влезе във водещите заглавия на пресата, след като бе хванат с проститутка. От манастира отрекоха игуменът да е плащал на жени за секс и заявиха, че духовникът е извършвал религиозни ритуали в бордея по време на полицейската операция.

Още по-голям скандал удари манастира по-рано тази година. Бе съобщено, че в стените на отделенията за жени са били намерени скрити камери, които записвали обитателите на светата обител от нежния пол. По-рано този месец испански вестник на свой ред съобщи, че Ши – първият будистки монах с магистърска степен по бизнес администрация, е укрил в тайни сметки над 3 милиарда долара.

Още по-скандална бе новината, че благочестивият игумен има извънбрачен син от китайка, която учи в Германия. Представители на храма отрекоха информацията и заявиха, че историите не са нищо повече от слухове, изфабрикувани от „влиятелни хора“, искащи да си отмъстят за проваленото първично публично предлагане.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3531 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.08.24 | 20:00

1
И аз така бих направил. Секс и пари, всичко друго е талаш.

Добави коментар

Водещи новини