Забраняват Facebook, Google и Youtube в България?

  • 07 август 2013 19:50

  • 14817
  • 28
Забраняват Facebook, Google и Youtube в България?
©

След като направи скандално филтриране на множество бетинг компании, следващата крачка на комисията по хазарта би трябвало е да забрани достъпа за България до най-големите социални мрежи - Facebook, Google и Youtube. Същото се отнася за телевизиите, които излъчват Шампионска Лига, Лига Европа и първенствата от Стария континент, където се рекламират букмейкъри. Пример - българските телевизии няма как да дават мачовете на Фулъм с Димитър Бербатов, тъй като "Marathonbet" е спонсор на английския тим.

Поне това гласи Чл.10 (1) от Закона за хазарта, който забранява пряката реклама на хазартни игри, при положение че букмейкърът няма лиценз в България. Както е известно, държавата прокуди онлайн платформите като им наложи непосилни данъци от 15% върху оборота. Освен това дори и да желае, нито една къща не може да получи лиценз, тъй като не съществува процедура.

Ако имат желание да предават за в бъдеще интересни спортни събития, родните телевизии като БТВ, ТВ7, БНТ, Нова телевизия, Диема, ТВ+ и други трябва да закрият всички реклами на букмейкърски къщи, включително и надписите на фланелките на играчите, където са изписани логата на бетинг компаниите.

Припомняме, че вече избухна първата разправия от този род по време на волейболната среща на България срещу Полша във Варна. Тогава един от спонсорите на нашия тим - букмейкърска къща, бе разположил рекламни пана около терена, които се виждаха по телевизията, излъчила двубоя. Това предизвика скандал, тъй като е нарушение на закона за хазарта. След срещата бяха зададени множество въпроси към комисията относно това как ще се справи с този проблем. Отговорните фактори в държавата обаче отказаха да отговорят на запитванията и потулиха случая. Ако се спазва Законът, следващата стъпка на комисията по хазарта бе трябвало да означава филтриране на най-големите социална мрежи и сайтове като Facebook, Google и Youtube, в които се качват множество клипчета на отбори, спонсорирани от букмейкърските къщи. Т.е. там, където са поставени фирмените лога.

Ето какво гласи опасният Чл.10 от закона за хазарта:

Чл. 10. (1) Забранява се пряката реклама на хазартни игри, включително и рекламата на такива игри, насочена към малолетни и непълнолетни лица, както и изпращането на непотърсени електронни съобщения на неограничен брой лица, в които се съдържа информация за хазартни игри. (2) Допуска се обявяване на: наименованията на игрите; регистрираната търговска марка на организатора; (б.а. може да се споменава само името на турнира) резултатите от игрите и спечелените печалби; тегленията на тиражите. (3) Организаторите на хазартни игри, получили лиценз по реда на този закон, имат право да спонсорират мероприятия, подпомагащи спорта, културата, здравеопазването, образованието и социалното дело (б.а. това няма как да се случи в България, тъй като не съществува процедура за издаване на лиценз). (4) Забранява се на юридическите лица и на едноличните търговци да публикуват, излъчват или разпространяват информация по отношение на хазартни игри извън посочената в ал. 2. (5) Юридическите лица и едноличните търговци, които публикуват, излъчват или разпространяват информацията по ал. 2, са длъжни при подписването на договорите да изискват документи, доказващи, че организаторът на съответната хазартна игра има издаден лиценз за нея по този закон. (6) Като част от Националните етични правила за реклама и търговска комуникация се разработват специални правила относно рекламата на хазартни игри. Юридическите лица и едноличните търговци които публикуват, излъчват или разпространяват рекламата, са длъжни да публикуват на сайта си Националните етични правила за реклама и търговска комуникация, включително за рекламата на хазартни игри. Юридическите лица и едноличните търговци които публикуват, излъчват или разпространяват рекламата, са длъжни да спазват правилата по предходното изречение.


 

Последвайте канала на

Novini.bg
14817 28

Свързани новини

Коментари 28

Добави коментар

2013.08.09 | 19:58

28
Хаха... И си мислят, че ще ни спрат... Просто ще използваме масово ПРОКСИТА :D
абе

2013.08.09 | 19:57

25
накрая ще ни забранят и да живеем в България :(

2013.08.09 | 19:58

27
Те на това живот ли му викаш. Тук е като Северна Корея. Живял съм в чужбина и се върнах, защото чуждото си е чуждо и нещо почнах да се депресирам. Обаче тук, още като пресечеш границата, все едно влизаш в друго време, в друга епоха. Толкова много са ограничени контактите с чужди фирми и организации (които са ми необходими по линия на работа), все едно Желязната Завеса не се е вдигала. Можеш да пропълзиш под нея за някой лев и толкова.

2013.08.09 | 17:36

20
Де, такъв късмет?!:)
koko

2013.08.09 | 19:57

26
комунистите връщат парите на черепа. много гнусно!
roshav

2013.08.09 | 19:57

24
1984

2013.08.09 | 19:57

23
15% ли са непосилните данъци за хазарта? Ми обикновения ЕТ плаща 20 ддс + 20 дод та станаха 40%.
Баба Гица

2013.08.09 | 19:57

22
Ами давайте- докажете черно на бяло че сме наистина страна от дъното на третия свят !
демокрация - една непозната дума

2013.08.09 | 19:57

21
Правилно ,от как Орешарката е на власт , с он-лайн хазарт може да се занимава само Васко Черепа. Демократично ,нали ?
андро

2013.08.09 | 17:35

19
Орешарски е счетоводител на ЧЕРЕПА.ЧЕРЕПА Е МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕ НА БЪЛГАРИЯ ТОВА СА ИЗВОДИТЕ .

2013.08.09 | 17:35

18
Правилно трябва да ги забранят, защото покрай тези сайтове грозниците започнаха да се мислят за красиви, който има грозна жена ще има и грозни деца, факт е.

2013.08.09 | 17:35

17
Това правителство е частна собственост на Васил Божков (Черепа).По негова заръка, първата му работа като заграби властта, беше да приеме закон за защита интересите на Патрона.A бабите на пилоните на НДК мислят, че ще им раздава пенсии.

Добави коментар

Водещи новини