Amnesty International: Незабавно разследване на използването на сила в протестите

  • 01 август 2013 17:39

  • 1877
  • 9
Amnesty International: Незабавно разследване на използването на сила в протестите
© Булфото

Международната правозащитна организация Amnesty International поиска незабавно и изчерпателно разследване на събитията в България при блокадата на Народното събрание от 23-и юли.

Организацията е изпратила писма до министъра на вътрешните работи Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола и до главния прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в. В тях от Amnesty International изразяват загрижеността си от твърдения, че прекалена сила е била упражнена от служители на полицията върху протестиращите пред Народното събрание на 23-и юли.

Международната организация приканва българските власти да проведат незабавно, независимо, изчерпателно и ефективно разследване на всички подобни твърдения и да подведат под отговорност всеки, за когото се установи, че е нарушил човешки права.

От 14-и юни насам протестите в София искат оставката на настоящото правителство и избори заради подозрения в корупция. Въпреки предимно мирния характер на протестите, от вечерта на 23-и юли са докладвани сериозни случаи на насилие между протестиращи и полиция.

Според информация в медиите и според Българския хелзинкски комитет (БХК), независима неправителствена организация, наблюдаваща отблизо протестите, на 23-и юли, около 22.00 часа, полицията е направила опит да евакуира стоте министри и народни представители, на чието напускане пречели протестиращите около сградата на Народното събрание. По време на операцията се смята, че служители на полицията безразборно са били протестиращи, без да са били провокирани или атакувани от тях. Наблюдатели на БХК, присъствали на протеста, твърдят, че полицията не е отправила предупреждение или молба към протестиращите да отворят път за длъжностните лица, желаещи да напуснат сградата на парламента. Седемнадесет души са били ранени и са потърсили помощ в болнични заведения. Според БХК има сведения за много други удряни и бутани от служители на реда.

Според информация, публикувана от "Репортери без граници", петима журналисти са били физически нападнати от полицаи. Твърди се, че един от тях е бил повален на земята с ритници, докато е заснемал полицейско насилие. Има данни, че журналистът е претърпял сериозни наранявания и вътрешно кървене. Другите репортери са били удряни в главата и в тялото с полицейски палки. В изявление от 25-и юли, софийският районен прокурор е дал ход на разследване с цел оценка на твърденията за прекомерна употреба на сила.

Българският омбудсман също е писал до заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи, изисквайки изчерпателна и пълна информация, както и разследване относно събитията от 23-и юли.

Amnesty International приветства обявените разследвания и припомня на българските власти, че според международния закон за човешките права употребата на сила от полицията трябва да бъде пропорционална, законна и необходима. Охраняването на демонстрации трябва да се извършва по начин, който спазва международните закони и стандарти, включително задълженията за сдържаност и самоконтрол, за предприемане на действия, пропорционални по сериозност на нарушението, срещу което са насочени, за минимизиране на щети и наранявания, за уважение и опазване на човешкия живот.

Организацията призовава главния прокурор да осигури незабавно, независимо, изчерпателно и ефективно разследване на подадените оплаквания, както и на всички други случаи, в които има съмнения за прекомерна употреба на сила от страна на полицията. Също така Amnesty International призовава българските власти да проследят и да подсигурят охраняване на продължаващите протести, което да спазва по всяко време международните стандарти за полицейско охраняване, включително постановените от ООН основни принципи за употреба на сила и огнестрелни оръжия от служители на реда, заявяват от организацията.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1877 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
историчар

2013.08.29 | 22:13

1
Бе четох у един вестник , че Русия е изгонила миналата година организациите от този тип от територията си , един вид отърсва се постепенно от жидския контрол , тряа и ние разните соросоидни организации да изметем , после ще се оправим спокойно с разните политичета и плутократчета , както и сичкото ром ще започне да полага труд по строеж на магистрали , болници и други полезни дейности . За Социалистическа България . За Народна Република
срам

2013.08.29 | 22:17

9
знам как могат да ти се решат проблемите бе пич - еднопосочен билет за пхинян и си готов.

2013.08.29 | 22:16

7
Жидовете пак се осират! Пъхат си носа дето не им е работа ! Евреитe са си харесали нашата Б -ия и правят всичко заедно с англосаксонците българите да измрат по-бързо.За това е и този геноцид върху нас ! Европейски цени срещу аборигенски заплати и всичко ценно българско да е ЧУЖДА собственост ! НАШИ ПРЕДАТЕЛИ им съдействат !САМО АТАКА и ВОЛЕН се съпротивляват и затова медиите плюят !Купени са !
протестиращ

2013.08.29 | 22:14

4
Идиот!

2013.08.29 | 22:14

2
Ще ти се ... то вие комунистите сте свикнали само с бой, лъжи и манипулации да управлявате (Белене,Скравена...) Ама от мен да го знаеш.....връщане назад няма. Ако не ти харесва демокрацията, иди в Куба.

2013.08.29 | 22:17

8
Прави ми впечатление, че доста протестиращи провокират и обиждат полицаите. По този начин се опитват да привлекат внимание, да създадат напрежение и после да пискат за полицейско насилие. И ето антибългарските организации не закъсняха.

2013.08.29 | 22:16

6
e te se pravqt na 4uknati, nali toq pedera$ jov4ev stoi zad tova naislie - to se vidq ... i idiot moje da vidi klipa na zabaven kadans i da vidi koi 4upi, a tupir cacarov e tqhna vqrna sluginq - tiq trqbva da se ostavqt na milostta na narodnata lubov ukovani na jultite paveta! da vidim koi s kvo 6te gi bie togava
истина

2013.08.29 | 22:14

5
И тези са кукла на конци!
внук на историчар

2013.08.29 | 22:14

3
Така е ,така е ! Прав си за всичко. Хайде сега ,стани полееекичка ,изпий си илачите и - в леглото. Че ,то - на твоята възраст - нищо се не знае. (Ще прощавате ,ама склерозата на стареца,е много тежка)

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини