Цели випуски от елитните гимназии се изнасят в чужбина

  • 25 юли 2013 06:48

  • 7270
  • 12
Цели випуски от елитните гимназии се изнасят в чужбина
©

Цели випуски от елитните ни гимназии се изнасят да учат в чужди университети. Това показа проверка на „Монитор”. До момента над 4000 младежи са поискали легализация на дипломите си, съобщиха от министерството на образованието. Експертите уточниха, че в това число влизат и младежи, които са поискали легализация на дипломите си за основно образование, която им е нужна, за да работят зад граница. Отличниците от топгимназиите ни обаче масово се насочват към престижни висши училища в Европа.

Всички абитуриенти до един от Немската гимназия в София ще кандидатстват в чужди университети. „Тази тенденция е от няколко години, завършващите ни ученици масово подават заявления за прием в университети в чужбина. Около 80-90% от тях обикновено са приети в желаните висши училища”, коментира зам.– директорът на 91 Немска езикова гимназия Стоянка Томова.

Подобно е положението и в другите ни елитни училища – езиковите, математическите гимназии и др. Топдестинациите за зрелостниците ни са Великобритания, Холандия, Дания и Германия. Поне 50% от зрелостниците на Софийската математическа гимназия ще заминат да учат в чужбина, отчетоха от училището. „Именно учениците от математическите училища успяват да влязат в най-елитните университети като Оксфорд, Кеймбридж, Лийдс, Глазгоу. Тяхната успеваемост е по-висока от тази на учениците от езиковите гимназии”, коментира консултантът по проекта „Световно образование” Стефка Златева. Тя добави, че места в престижен вуз най-често успяват да си намерят учениците от СМГ, Испанската гимназия, Националната природоматематическа гимназия, от математическите гимназии в Бургас, Русе, Плевен и др. Те стават студенти във висши училища като Оксфорд, Кеймбридж, Единбургския университет, Кингс колижд и др.

60% от випуска на Втора английска гимназия „Томас Джеферсън” също заминават да учат в чужбина, съобщи директорът на училището Емилия Лазарова. „Те са приети още преди края на втория срок на предварителния прием. Въпреки че делът на учениците, които заминават в чужбина, е все още голям, все пак по мои наблюдения има известен отлив каза още Лазарова.

Подобно е положението и в Първа английска гимназия. „Езикът отваря врати, затова нашите възпитаници избират да продължат висшето си образование навън. Немалка част от тях обаче се връщат в България, след като вземат дипломата си”, коментира директорката на училището Нели Петрова.

Последвайте канала на

Novini.bg
7270 12

Коментари 12

Добави коментар
ГЛАС НАРОДЕН

2015.04.29 | 20:45

12
Нека си ходят ! На нас дезертьори не ни трябват ! Ние се мъчим да ковем и градим бъдеще за тях, а те правят мизерии пред парламента вече повече от 40 дена. На това отгоре и напускат най-безотговорно страната, на която трябва да помогнат да се издигне от прахта. Защо да ни е грижа за тези, които ни изоставят ? Дайте да погледнем какво можем да направим за тези, които остават тук и се борят !

2013.09.04 | 13:53

6
Ами кой остана тук? То и циганите се изнесоха, май останаха само пенсионерите.... Бат Бойко нали се изцепи че щял да изнася доктори за чужбина? Те, докторите, и без него бегаха, сега освен мизерия друго за износ не остана. 23 години безотговорност- и на управляващите, и на управляваните. Това е проблема на българите.. За едните трябва бесило, а за другите сопа на голо. Така следващите управляващи ще мислят преди да се кандидатират, а управляваните ще мислят кого да избират.

2013.08.13 | 10:54

4
Всички платени коментатори тук сте смешни и нещастни до безобразие.Излагате се.Нямате ли достойнство, че се продавате за някой лев.Фалшиви сте.
GiFt

2013.08.13 | 10:53

3
Умри бе боклук! Какво бъдеще грдиш ти бе, нещастник - по форумите ли? Изгний в собствената си мизерия, ама недей да се мъчиш да завличаш и други! Сигурно си виждал свят само по предаване "Глобус" и не си излизал от махалата от какси се родил, като първо поколение с обувки. На кой народ си глас, бе нещастник - на тоя дето го ГЪЗЯТ от люлката до катафалката ли - боклук!
Мечо Пух

2013.07.31 | 09:03

1
Не ги е срам невъзвращенци,не искат да строят светлото комунистическо бъдеще на СЕР-ГЕЙ и Моника!
Хмм

2013.09.12 | 16:43

11
Аз от тази година започвам да се подготвям за кандидатстване в Германия. Ноо не мисля, че дезертирам.. Казвате, че младите трябвало да направят нещо, трябвало те да управляват, а някой глас даде ли им?! Почти всяка вечер минавам през протестите и то не за да протестирам, а защото си ходя, към вкъщи... И да ви кажа интересно ми стана какви са хората там. Е останах учуден, че млади и стари бяха заедно, съвсем нормални физиономии и ти да обиждаш тях е смешно, та дори и сам си противоречиш.. Тези студенти, които са там, не са ли млади...?! Не се ли борят за някаква промяна?!
студент

2013.09.12 | 16:42

10
Аз също получавам предложения за работа(постоянна работа) в USA и Canada и със сигурност ще замина с цел оставане и реализиране навън.Защо да стоя и работя тук в тази мизерна страна където не ти оценяват труда ,а като видят че си по интелигентен и кадърен ти струпват още повече задължения а работиш на практика за стотинки в сравнение с други страни.А и много от заминаващите не бягат само заради парите а искат да се махнат и от т.н. "Българщина".По бригадите постоянно ни предупреждават,а и случаино като попаднем на българи работещи по летищата почти всички предупреждават и казват едно също за навън : СТОИТЕ НАСТРАНА И НЕ СЕ ЗАНИМАВАИТЕ С БЪЛГАРИ .Защо българин казва на българин да не се занимава с българи не мисля че има нужда да ви казвам.Повечето от вас знаят защо.

2013.09.12 | 16:42

9
Понеже тук всеки може да си купи безстойностна диплома както за средно так за висше образование. Тук и трябват около 5-6 университета и много по-малко средни училища

2013.09.12 | 16:41

8
Клисавата министърка на образованието ще дава по 25-30 000 лева на училища за ремонти. Директорите и счетоводителите най-обичат такива пари. Ще крадат и пари и материали. Имаме в града училище модерно ремонтирано, но без ученици. Директора си взема комисионните от мен, когато пазари материали. Имаме и още две такива училища и те се напъват да ремонтират. Истината е, че трябва да се обединят защото учениците намаляват и няма нужда да се поддържат толкова училища. Необосновани харчове на държавата

2013.09.12 | 16:41

7
Не желая дърти 50-60 годишни баби в критическа възраст да "учат" децата ми в училище

2013.09.04 | 13:50

5
Успех деца.Нека късмета ви съпътства и ви помага в трудни моменти.Нека успеете да се образовате и реализирате в една сигурна и стабилна среда на живот, каквато ние не можахме да създадем за вас .И винаги си спомняйте за нас с добро , не ни обвинявайте за нищо ,защото ние несъзнателно или не ви накарахме да напуснете родината си и да се приобщите към чуждите народи и с това също носим своята вина и отговорност пред вас.
GiFT

2013.08.02 | 18:47

2
Умри бе боклук! Какво бъдеще грати ти бе, нещасник - по форумите ли? Изгний в собствената си мизерия, ама недей да се мъчиш да завличаш и други! Сигурно си виждал свят само по предаване "Глобус" и не си излизал от махалата от как си се родил, като първо поколемие с обувки. На кой народ си глас, бе нещастник - на тоя дето го ГЪЗЯТ от люлката до катафалката ли - боклук!!!

Добави коментар

Водещи новини