ГЕРБ и БСП се обединиха: Режем наполовина партийните субсидии

  • 22 юли 2013 08:19

  • 5295
  • 15
ГЕРБ и БСП се обединиха: Режем наполовина партийните субсидии
©

Беше прекъсната порочната практика парите от субсидията да следват депутата. Това заяви депутатът от БСП Смиляна Нитова-Кръстева. Има решение за намаление на субсидиите и това ще стане по-късно с бюджет 2014. Има предложение разчета да падне наполовина на субсидията, която е в момента.

Партиите получават средно по 12 лв. на глас. Така партиите могат да получават около 6 лв. на глас, уточни социалистката. Тя подкрепи намалението на парите за формациите.

Според Цецка Цачева от ГЕРБ размера на субсидиите в момента е резултат от промяна именно на ГЕРБ. Ние намалихме парите от 16 лв. на 12 лв. на глас. Изненадващо тя подкрепи идеята на БСП за двойно намаление на парите.
Цецка Цачева каза, че ГЕРБ ще се завърне в пленарната зала, когато бъдат внесени промените в Изборния кодекс. Социалистката отхвърли идеята за изработването само на промени и поиска изготвянето на изцяло нов Изборен кодекс. За това ще ви трябва две години, репликира Цачева. Вероятно няма да се стигне до това, със сигурност ще се съкратят сроковете, но няма да се вместваме във срокове от един, два или три месеца, заяви Нитова-Кръстева. Машинното гласуване ни отдалечава от провеждането на избори, отговори Цачева.

Размера на субсидиите е важен въпрос, но не е най-важния, каза Йонко Грозев от България на гражданите. Субсидията е необходима за поддържане на офиси, минимален набор на администрация, за да може организационно да функционира партията. В момента партиите нямат ограничение за какво точно да се използват тези пари, може да се използват дори за инвестиционни проекти, каза Грозев.

Последвайте канала на

Novini.bg
5295 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
55

2014.05.27 | 08:37

15
Светът е толкова прекрасен Всички ние сме гости на тая земя никой не е вечен Живота не е само политика Господата Волен Местан Бойко и Сергей са на принципа разделяй и владей Нека се абстрахираме от политика и негативни новини Да започнем едно ново НАЧАЛО да станем малко по добри да се обедим като народ да си помагаме да обичаме близките си да поздравим съседа си Да уважаваме възрасните хора да протегнем ръка на човек в беда Да даваме добър пример на децата Богатите да не се правят на тарикати да помагат на по бедните защото натрупаните пари са от нас бедните Обърнали сме всичко в пари и ценностите дори ЗА ДА ИМА РАЗВИТИЕ И ПРОСПЕРИТЕТ В 21 ВЕК ТРЯБВА ДА БЪДЕ НА ПОЧИТ ЧОВЕК
svejarov

2013.07.22 | 17:51

14
Това е идея на Движение България на гражданите има го написано в предизборната им платформа много -много отдавна поредната тяхна идея , която е открадната от статуквото.
Боздуган

2013.07.22 | 17:42

13
Само за 2 месеца ГЕРБ отиде по дяволите ,нищо не остана,освен кандидат затворници ! Престъпна шайка от бандити,убиец на върха, крадци и лъжци ! И това благодарение на ЕДИНСТВЕНИЯ ГЛАС НА СИДЕРОВ ! ГЕНИАЛЕН ХОД ! Ще остане завинаги в историята на България !

2013.07.22 | 17:42

12
ТИКВАТА се хванал за главата !Знае мръсникът какви престъпления е вършил над 20 г. до ден днешен ! Разбрал е,че няма отърване и затворът е неизбежен !Агонизира,чуди се как да се спаси ,но не вижда спасение !Чака го МИШО БИРАТА ! Другият Цецо нали е глупак се чеше по врата без да го сърби ! Него го боли гъза !Найбан е и си мери райето !

2013.07.22 | 15:12

6
A TI SI PROSTO TAPAK S RAZMEKNAT MOZAK
ХАЙДЕ,ДА ДОКАЖЕМ,ЧЕ СМЕ НАЦИЯ!!!

2013.07.22 | 17:42

11
Защо не скандирате масово да бъде поставена на мястото му,един самозабравила се гад,за когото човешкият живот е нищо-онзи" Орановският бизнесмен" .Та нали уж за това подскачате по площадите,против неправдата,против олигарсите.А този кретен,какъв е?Та той е представител на най-масовата и най-страшна язва,блокираща държавата.Тези който са окупирали на регионално ниво,всички ниши на бизнеса.Тези,който "приватизираха" огромни производствни мощности,за грошове.Тези,който плащат на всички правителства,за да са недосегаеми.Тези,който принуждават хиляди да им работят при нечовешки условия,за без пари.Тези,който ги принуждават,да гласуват за който им е изгоден към момента,Така ,те променят и вашият вот,без да се усетите.Защо,ако сте истински българи и хора,не изкрещяхте на площада,че искате възмездие и тотална проверка на този "бизнесмен",на когото краката,още миришат на цървул.Хайде,нали сте големи радетели за прочистване и яснота във всичко.Не ви ли смущава смъртта на шест( не дай боже,да са осем!) само за 4 год.,на хора като вас,който са си отишли по най-ужасен начин,заради печалбата на този местен дерибей,работещи при средновековни условия за 500 лева(не ги е пускал да излизат,докато не му изкарат 50 тона на смяна).Или толкова сте обръгнали и непукисти,че това за вас е нещо нормално.Ако мислите,че само с лозунги,ще промените нещо-жалко!Такива като този "бизнесмен " ви ги пробутаха през 90-те,за да ви ограбят и да се превърнат във ваш "работодател-благодетел".Разграден двор и съборена къща,не се градят нито за месец,нито за година.Трябва стъпка по стъпка.И най -напред трябва да се ударят,подобни нему събратя,защото те са хиляди,който дерибействат безнаказано,защото всички вкупом им мълчим.

2013.07.22 | 17:38

10
Оставка ще има знаете ли кога?!?!Точно тогава когато ми цъфнат налъмите.Така че стискайте палци а аз отивам да видя дали ще цъфнат.И ако има оставка това ще е първият случай в историята на цъфнали налъми.

2013.07.22 | 17:38

9
ХАХАХАХА ! И Цвъцко изпуши ! Какво остава от ГЕРБ? Една лоена сцепена,найбана ТИКВА !
Боздуган

2013.07.22 | 17:20

8
Престъпната секта ГЕРБ е ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА начело с ТИКВАТА БОРИСОВ !Сега панически той маха бушони като свинята Фидосова и ЦЕЦО глупака ! Но и тези отчаяни действия НЯМА да го спасят! Неизбежно влиза в затвора ,какго и ЦВЕТАНОВ ,Фидосова и други свине от ГЕРБ !ГЕРБ ще се разпадне и ще бъде заличена от политическия живот !

2013.07.22 | 15:26

7
Социалисти, прави бяха западняците! Гражданското общество ще ви разгони фамилията на вас. Вие нищо не може да предложите на хората и колкото и да се окопавате срещу народа няма да успеете.

2013.07.22 | 15:00

5
а първи път след 90та година имахме истинска проява на гражданско общество. Резултат на неговото влияние бяха оставките на Пеевски, няколкото отречени назначения в съдебната система и в министерския съвет. За съжаление се наблюдават опити да се яхне енергията на гражданското общество за решаване на тясни партийни (а защо не и на лични) проблеми. Както и да се самонарича, всяка организация награждани които преследват постигането на политически цели си е пария. Гражданските протести постигнаха първоначалните си искания но за съжаление реваншисти ги яхнаха и превърнаха в партийни демонстрации. Това е и причината вече месец възможните цели на гражданските процеси да са стопирани. Искането на незабавна оставка реално означава опит за връщане на Герб и, евентуално, връщане на няколко отхвърлени партийки (Костовисти, привърженици на Янев и Кунева и др. Подобни). Основните групи хора които останаха на протестите са: „калинки’ и ‘бордоваци’ – т.е. хора назначени на службици и в ръководство на бордове от изброените партии, както и реститути задължени на Костов. Хората от протестите явно не са мнозинството от българския народ и за това даже не се опитват да съберат подписка. С тях няма как да се водят разговори, защото те поставят ултиматум без да имат достатъчна обществена подкрепа. Преди да има избори е важно не толкова да се промени изборният кодекс колкото да се организират поне две (лява и дясна) партии които да спечелят известно обществено доверие. А това иска освен време и натиск от гражданското общество което сега е заглушено от искането за оставка. Ето кои са според мен исканията и стъпките, които при сериозен натиск са постижими: 1. Намаляване на субсидиите до 1 лв/глас за парламентарно представените партии и до 10 ст/глас за партиите над 1.5% 2. Приемане на закон за бора със спекулата. При ясни правила той би могъл да елиминира поне 1/3 от сегашната корупция 3. Вдигане на бариера за влизане в парламента поне на 5%. По този начин ще се избегне влизането на маргиналии които да сключват задкулисни сделки. Ако, обаче, се организират двете нови партии – след около година те биха имали потенциала да прескочат този бариер. 4. Приемане на образователен ценз от 5ти клас за изборите. У нас образованието е гарантирано от Конституцията и който не е минал поне 5ти клас си носи отговорността. Ясно съзнавам че дори 5ти клас е ниско но човек не трябва да е максималист ако иска да постигне нещо реално. Ако се използва енергията на гражданското общество тези неща са реално постижими и дават база за разговори и уточнявания с партиите. Протестите създадоха и нещо хубаво – това са седянките на Орлов Мост които реално биха могли да доведат да възникването на поне две партии. Въпрост е какво изкаме – гражданско общество и реални резултати или скандирания „оствака” които сриват държавата без да дават положителен резултат.

Добави коментар

Водещи новини