ДАНС проучила 116 003 души за година

  • 09 юли 2013 12:27

  • 1489
  • 3
ДАНС проучила 116 003 души за година
©

Нивото на защитеност на обществото и икономиката от финансови измами, контрабанда на стоки, трафик на хора и изпиране на пари е средно. Това се казва в отчет за работата на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) през 2012 г., публикуван на интернет страницата, информира "Труд".

Докладът е подписан от бившия шеф Константин Казаков, който подаде оставка на 30 май т. г. Заради скандалите с избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС сега агенцията се оглавява от Владимир Писанчев.

Според спецагентите ни е високо нивото на защитеност на държавата от посегателства на чужди служби. Високо е и нивото на защитеност от международни терористични и екстремистки групи. От ДАНС отчитат, че интензитетът на заплахата за България е повишен. На 18 юли м.г. бе извършен кървавият атентат срещу израелски туристи на летище Сарафово.

Според доклада "средно е нивото при снижаване на корупционния риск сред лицата, заемащи висши държавни длъжности."

Миналата година ДАНС проучила 116 003 души и 857 сделки. Спецагентите през това време приложили 19 527 "разузнавателни способи и методи". Това показва, че на ден са правени от контраразузнаването по около 50 подслушвания и проследявания.

"Експлоатирани са 2174 оперативни способи по общо 2011 искания за прилагане на специални разузнавателни средства", пише в доклада. 92 пък били спецоперациите на ДАНС с МВР, прокуратурата и чужди служби.

Родното ФБР работело и по около 2000 сигнала за съмнителни операции по закона за мерките срещу изпирането на пари на обща стойност 3,65 милиарда евро. Образувани били 902 оперативни преписки, от които били приключени 533 за близо 600 милиона евро.

По информация на агенцията със заповед на министъра на финансите били спрени 14 съмнителни операции и били изпратени в прокуратурата. Отчита се също, че сновните схеми през 2012 г. за пране на пари у нас са чрез офшорни компании.

Междувременно финансовото разузнаване, което е в ДАНС, предупреждава, че компании от сектора на възобновяемите енергийни източници се използват за изпиране на пари. Друга тенденция, посочена в доклада на ДАНС, е и завръщането на финансовите пирамиди.

В агенцията бил получен и сигнал за нов вид измама. Мошеник се представял за инвеститор, брокер или адвокат и предлагал на различни хора да инвестират средства срещу обещание за висока печалба. Тя обаче не се реализирала и не връщала дадените пари. "Последното представлява само една от разновидностите на схемите тип "Понзи". Този вид измами са кръстени на лицето Чарлз Понзи, който ги прилага в началото на XX в.", пише още в доклада на ДАНС, съобщава "Труд".

Последвайте канала на

Десислава Станева
1489 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
даниел

2013.07.09 | 16:43

3
на комунягите им спряха далаверите.... те за това реват толкова много срещу СРС-тата.... колко години се перат пари и никой нищо не казва... работели в интерес на народа..... а сега дойдоха ГЕРБ и ореваха всичко.... Все едно ГЕРБ са виновни за всичките 20 и косур преход.... Само където ГЕРБ във време на световна икономическа криза построи и отвори една камара неща.... Всеки обира българския народ.... Цигани плачат за помощи, пенсионери за пенсии , а турците за власт.... И всичко това се плаща от нормално работещите българи.... пенсии , помощи , ток , вода за цигани..... Даже оня Охлухарски се точи да тегли 1 милиард заем.... точно този който викаше " В България няма икономическа криза" в разгара на световната икономическа криза...
в БОГ ни е надеждата

2013.07.09 | 16:42

2
``In GOD we trust`` БОГ да пази Република България, лидера и Бойко Борисов, и Цветан Цветанов.

2013.07.09 | 16:42

1
Не така бе брато:Бог да им пази парите,че ще ги надуши Волен Сидеров. - САМО АТАКА.

Добави коментар

Водещи новини