Треньори въртят незаконни детски лагери

  • 07 юли 2013 06:39

  • 2162
  • 2
Треньори въртят незаконни детски лагери
©

Треньори въртят нерегламентирани дневни лагери за деца на възраст от 8 до 14 години, въпреки че такива може да се организират само от туроператори, пише в. "Монитор".

Дневните занимания, организирани от треньорите, продължават средно по шест часа. В рамките на деня хлапето може да се занимава с плуване, катерене по гимнастически съоръжения, каране на ролери и разходка сред природата.

Групите са от 6 до 15 деца, а родителите могат да платят само за ден, за седмица или за месец. Гимнастиците са направили абонаментен план, в който предварително са разписани възможните занимания, часовете, в които се провеждат, както и цените.

Дневната такса за едно хлапе е 7 лв., които покриват и посещение на платени места, като например басейн. Цената за занимания на открито на децата за цял месец е 120 лв. За храна хлапетата дават до 5 лв. или си плащат храната сами. Парите се дават на ръка и не се облагат с данъци.

Треньорът купува карта за групово намаление на басейна. Там той ръководи тренировката, а за хлапетата следял професионален спасител. Повечето от заниманията обаче не изисквали финансов ресурс, защото се ползвали свободни училищни дворове, общински игрища и площадки със спортни уреди. Достатъчно било да се намери външна маса за пинг-понг или да се опъне преносима мрежа за бадминтон. Ролери или ракети за тенис децата си осигурявали сами.

Треньорът по ски Петър започнал импровизираните летни лагери по молба на свои клиенти, чиито деца е обучавал през зимата. Родителите били спокойни, защото хлапетата им са постоянно под наблюдението на възрастен човек, който ги занимава и ги учи на някакви умения. Така услугата започнала с три  деца, но се разраснала до големи групи.

Петър признава, че няма понятие от правила за детска диета при храненето. Той води децата в евтино заведение, където те си вземат пица и напитка или сладкиш.

Треньорът обяснява още, че докато са с него, децата няма да пушат, нито ще пият, няма да попаднат и в рискова ситуация. Той организирал редовно някакъв вид надпревари, а победителят получавал сладолед или вафла. При лошо време Петър водел хлапетата в закрита спортна зала, където играят с топка.

За превозването на децата той навил свой приятел за помощ. Двамата ги събирали в два автомобила и така ги качвали в планината за поход.

От ДАИ обаче обясниха, че след като услугата по гледането и забавлението на децата е срещу заплащане, задължително трябва да се осигури регламентиран превоз. Ако бъде хванат, треньорът ще отнесе глоба от 1500 лв. и ще му бъде свален предният номер, защото нелегално вози децата.

Не цял, а дори половин ден лагер се организира единствено от туроператор, обясни шефът на Софийски туристически район Витан Иванов, цитиран от изданиието. Именно с цел предотвратяване едноличната инициатива на класни ръководители Законът за туризма позволявал единствено на туроператор да организира каквито и да е детски занимания извън училище. Туроператорът поема отговорност за транспорта, безопасността, здравното осигуряване, прехраната и продължителността на излета.

С подобни лагерни програми могат да се занимават всички компании, които са с разрешение за такава дейност. Ако спортен деятел иска да прави програма за деца, той трябва да подпише договор с туроператор, който, от своя страна, поема не само организацията, но гарантира и здравните застраховки на участниците в лагера. Затова едноличните детски лагери представляват 100% нарушение на Закона за туризма. Хората дори не помислят какъв невъобразим хаос може да настъпи в случай на инцидент, коментира Витан Иванов.

Последвайте канала на

2162 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
R@D|/|

2013.07.07 | 12:31

2
Пфф нещастници! Те хората измислили нещо хубаво да занимава децата лятото, да не стоят по цял ден в тях, както трябва да е навсякъде и естествено има закон, който да се пречка на хората...
bla bla

2013.07.07 | 11:35

1
А зимните курсове по ски на децата, не е ли същото? Променете закона да ви се невиди, сега и туроператорите ще лапат пари , ще плащат по малко на треньорите и ще падне нивото на обслужване.

Добави коментар

Водещи новини