Росен Плевнелиев: Единственият демократичен изход са избори (видео)

  • 05 юли 2013 15:02

  • 33829
  • 396
Росен Плевнелиев: Единственият демократичен изход са избори (видео)
© Булфото

Вече 22 дни в България има непрекъснати протести, а аз продължавам да не виждам политиците да поемат ясен ангажимент, да видят какво се случва в страната и да обяснят какво ще предприемат. Това каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в изявление по повод ситуацията в страната и продължаващото вече повече от 20 дни гражданско недоволство.

"Протестите днес са мирни. Това показва зрелостта на обществото. Вече 3 седмици в страната има нова вълна на протести. Те получиха различни оценки от политическите сили. Бяха направени опити да се разграничат социално-икономически искания от февруарските протести от исканията днес. Бяха направени опити да се противопоставят гражданите – едните били бедни, другите по-богати, едните от София, другите – не. Най-притеснителното е, че изкуствено се провокира дори етническо противопоставяне. Това е игра с огъня, последиците от което могат да бъдат катастрофални. На нищо ли не се научихме от съседите ни? Аз се противопоставям на това най-категорично. Не може част от гражданите на България да протестират, а други да се правят, че не ги забелязват. Гражданите ще поставят все повече искания към морала на политиците и ценностите, които те защитават", добави държавният глава (Вижте ТУК видео от изявлението на Росен Плевнелиев).

"По улиците се скандира "Мафия" - аз питам политиците как разчитат това послание. Те трябва покажат воля държавата да скъса безвъзвратно със задкулисието. Големият въпрос е в тумора, който е заразил българската демокрация. Най-важната задача е той да бъде опериран, да се оздрави българската демокрация. Разминаванията между думите и делата на политиците е огромна и кредитът на доверие на гражданите към тях е изчерпан", посочи Плевнелиев.

"Ще стартирам дебати в Президентството за мерки, които могат да променят демокрацията у нас към по-добро - правова държава и европейско бъдеще. Аз подкрепих както февруарските протести, така и сегашните. Тези хора, които мълчаха през февруари, сега казват, че съм пристрастен. И аз наистина съм пристрастен в исканията си за повече справедливост и правова държава. Заедно ще намерим верния път и сами ще построим своята европейска демокрация. За всички е ясно - повече така не може да се продължава. Трябва да си зададем въпроса какво ще направим нататък - ще бъдем ли част от обединена Европа или смятаме тези държави за колонизатори", каза президентът.

"Като президент съм загрижен и обезпокоен за България. В писмо до мен интелектуалци сигнализираха опасенията си от появилите се по улиците шпицкоманди и настояванията за граждански арести. Политически лидери и граждански организации сезираха институциите за действията на лидера на "Атака". Надявам се институциите да се позиционират ясно - или ще заживеем в европейска държава, в която гражданските права на всеки са защитени, или хората масово ще се насочат към Терминал 2. Тези, които ще останат, ще трябва да се пазят от шпиц командите и да внимават какво говорят. Ако сега си замълчим, утре може да е късно. Непукизмът ни докара дотук. За да се оттласнем от дъното, ни трябват ценности и тяхното отстояване", заяви Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

"Единственият демократичен изход от кризата са предсрочни избори. Конституцията не ми позволява да заемам страна на една или друга партия, както и кога да има избори и да се дадат оставки. Никой не може да ме убеди, че изборите са нещо лошо. Това е единственият способ за развързване на най-големия възел. Единственият демократичен изход са избори. Протестите на гражданите са за ценности и промяна. Това ще се познае по делата. Има голяма опасност политическите субекти да нагнетят напрежението чрез протести, контрапротести, компрометирани кампании. На дебатите в Европейския парламент за България чухме - фалшифицирани избори, манипулации, групировки, мафии, незаконно подслушване, популизъм. Това не е България, а ако имиджът на една държава не е добър, няма инвестиции, няма доходи, няма работни места", отбеляза президентът.

"Не вярвам, че изборите могат да навредят на една държава. Не трябва да плашим хората с тях. Това означава, че ги плашим с правовата държава. Да, промени в Изборния закон са необходими, но трябва да бъдат направени само най-неотложните, тъй като цялостна промяна ще отнеме години. В момента гражданите отварят нова страница в историята на политиката ни. Те се върнаха на сцената. Сега прожекторите са насочени към политиците. Време е те да си отворят очите", завърши обръщението си към нацията държавният глава".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
33829 396

Свързани новини

Коментари 396

Добави коментар
Българин

2013.07.09 | 12:45

395
Ало,г-н Президент,много ти са малко "симпатичните и умни "протестиращи!Май Иван Костов си изтегли хората и студентите си заминаха и чорбаджиите ти няма на кого да плащат!Много сте смешни и жалки с Боко,Цеца Секса и Прокопиев!Хайде вече,прибирайте си БУДА-лите,нали виждате ,че българският народ Ви НЕНАВИЖДА в огромното си болшинство!НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ,г-да !
Лиза

2013.07.09 | 12:46

396
Излезе ли снощи,за да видиш колко хора бяха на протеста?Нещастен другар!Ще ви разкараме завинаги!МРАЗИМ КОМУНИСТИТЕ!

2013.07.08 | 08:40

394
президенте ,може ли да си научите репликите, които са ви ги написали,а не да ги четете от листа.малко е смешно.ако сте честен към народа ,ще говорите без лист и от сърце,а не партията да ви ги пише,а вие да ги сричате.айде не сме жена ви ,че да ви се връзваме.затова ви хванаха в изневяра-малко си.........тъп.ама така е изгодно на друг .президент= мишка
kiril

2013.07.08 | 08:40

393
Роска, при евентуални сегашни избори, следват нови n-дни протести и нови избори, и...пак, и пак...Вече няма спасение за вас, докато не се очовечите!!! - цялата ПОЛИТИЧЕСКА КАСТА да се разкара от властта!!! - видяхме ми вече всичките

2013.07.08 | 08:39

392
ЗА ДА СИ ЗАМАЖЕШ сЛЕДИТЕ ОТ ДАЛАВЕРИТЕ ЛИ.
Честен

2013.07.07 | 13:39

362
Браво на президента, браво на Плевнелиев. Изключително достойна и хуманна реч и поведение. Плевнелиев нашия вожд.
Боздуган

2013.07.08 | 08:39

391
С ОФШОРНИТЕ СИ СМЕТКИ И ДА СЕ ИЗВИНИ НА НАРОДА И ДА ИСКА ПРОШКА, ТОЗИ ГНУСЕН ПРЕДАТЕЛ РЕАЛНО ИЗВЪРШВА ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ….. ……КАКЪВ СРАМ, СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ И ЗА ЕВРОПА…. ……НО СКОРО ВЪЗМЕЗДИЕТО ЩЕ ГО ЗАСТИГНЕ И ЩЕ СИ ПОЛУЧИ СТРОГО НО СПРАВЕДЛИВО НАКАЗАНИЕ…. ……СКОРО, МНОГО СКОРО….НЯМА ДА СЕ ИЗМЪКНЕ….. ……И НЯМА ДА УСПЕЕ ДА СЕ ПРИДВИЖИ ДОРИ С БРОНИРАНА КОЛА И ЕСКОРТ НИТО ДО ВИП – ТЕРМИНАЛ, НИТО ДО ТЕРМИНАЛ – 1 НИТО ДО ТЕРМИНАЛ – 2………… …………ОЧАКВА ГО СЪДБАТА НА ВСИЧКИ ИЗМЕННИЦИ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ…… …….НАВЕКИ ПРОКЛЕТО ДА Е ОФШОРНОТО МАГАРЕ НА НАРКОМАФИЯТА – Г Е Р Б!!!!!!!!! ДА ЖИВЕЕ ВОЛЕН СИДЕРОВ- ГЛАСЪТ НА НАРОДА, ВЕЛИК БЪЛГАРИН, ИСТИНСКИ ПАТРИОТ, МЪДЪР И СМЕЛ НАРОДЕН ЗАЩИТНИК И НАРОДЕН ВОДАЧ!!!!!!!!!!! ДА ЖИВЕЕ А Т А К А!!!!!!!!!!!
Иво

2013.07.06 | 22:08

358
Смешник какъв вожд е той като вече той самия си има .

2013.07.06 | 21:08

355
Вземи го у вас,да си затискаш зелето есента с него!

2013.07.08 | 08:30

389
при положение ,че президента ни е плюнка,кукла,прелюбо.......и т.н/как така го избрахме???????????/при положение ,че предишните 4 год. от джоба са ми вадили бойко,цецко и сие толкова пари за техни глезотии и за фолкпевици ,щото трябва да им пее някой в самолета,фидоската не се наяде,и мъжът й,дянката и лилето и те са вътре,та кажете не е ли добре да сме колония на америка.ще си живеем с американската мечта,ще гледаме техните сериали-щастливи,докато някое дете застрелва останалите деца в училище/както става при тях/дааааааааааааааааааааа
Лиза

2013.07.08 | 08:34

390
хей,нещастен червенушко,да не искаш да кажеш,че Гоце беше добър президент?Виден ловджия и милиардер!Ах,вие,червени боклуци!Този път ще ви изметем завинаги!!!
Лиза

2013.07.08 | 08:30

388
Тъпите комунисти не търпят чуждо мнение-дали биха посмели да искат оставката на Тошо тиквата или някой друг тъпанар от комунистическото време?Нямат срам тия престъпници!Вижте само каква измет се събира пред НДК!
1912

2013.07.07 | 16:57

387
ДА ТИ СЕРЪ В ФОСТАТА РОСИИИ
niki

2013.07.07 | 13:51

386
ДА МЕ ХВАНЕТЕ ЗА ШПЕКА ГЕРБЕРАСТИ И НАЙ ВЕЧЕ ГЕРБЕРАСТКИТЕ
ВАВ

2013.07.07 | 13:51

385
ПО ГОЛЕМИ КОМУНИСТИ ОТ ТЕЗ БАЦЕ НЕ СЪМ ВИЖДАЛ!...РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ ПЪРВИ СЕКРЕТАР НА КОМ СОЮЗ МОЛОДЬОЖИ В ПИРИНСКО!?!...ЦАЧЕВА В ПЛЕВЕН ПЪРВИ СЕКРЕТАР НА БКП!?!... Б.Б КОМУНИСТ ЗА ДА ВЛЕЗЕ В ШКОЛАТА НА МВР!?!...ЗА КАКВО ГОВОРИМ? ЗА СМЯНА НА СИСТЕМАТА?!?...КАК ДА СТАНЕ С КОМУНИСТА БОРИСОВ??? МА И ВСИЧКИ ОКОЛО НЕГО! ДОКОГА ЩЕ СПИШ БЕ БЕДНИЙ МИ БЪЛГАРСКИ НАРОДЕ?!?...

2013.07.07 | 13:51

384
В ГЕРБ НЯМА КОМУНИСТИ! ТАМ СА САМО ХОРА, КОИТО СА ОТРЕКЛИ КОМУНИЗМА! И СА ДЕМОКРАТИ.

2013.07.06 | 12:46

165
АКО ИСКАТ И В БСП МОГАТ ДА СЕ ОТРЕКАТ ОТ КОМУНИЗМА И СОЦИАЛИЗМА И ИМА НАДЕЖДА ДА СЕ РЕАБИЛИТИРАТ В БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини