Електроната рецепта помага и на бизнеса, и на пациентите

  • 02 юли 2013 12:01

  • 3373
  • 1
Електроната рецепта помага и на бизнеса, и на пациентите
©

Днес на специална пресконференция от Националната здравноосигурителна каса дадоха повече информация за електронната рецепта.

Електронната рецепта е част от стратегията за електронно здравеопазване на ЕС, като ключов инструмент, който може да помогне на пациентите и да напали грешките при изписването на медикаментите. Това е стратегически компонент, който винаги сме посочвали в нашата информационна стратегия, естествено продължение на интегрираната и индивидуализираната електронна система, обяви Петя Маринова. По думите й, това ще подобри и контрола в системата. Това е значима електронна услуга към здравноосигурените лица и доставчиците на здравни услуги, допълни тя.

При всяко движение на този документ в електронното пространство следим непрекъснато с бизнес правила целия процес относно циркулирането на валидни, истински данни, подчерта Маринова.

Радослав Бенов обясни процедурата са движение на самата рецепта - лекарят създава електронната рецепта, рецептата постъпва в централната система, тя отива в аптечния сървър, обработва се и се връща обратно, като контрол може да се провежда на всеки етап.

Един от плюсовете е, че с това ще се намали скоростта на обслужване на пациентите, подчерта той. Смятам, че този проект трябва да се разшири, като да обхваща не само рецептите от Здравната каса, но и тези, които пациентът си заплаща сам.

По думите му, трябва да се уеднаквят и кодовете на лекарствата.

Кунчо Трифонов подкрепи тезата за уеднаквяването на кодовите системи на медикаментите на аптечния пазар. Тези кодове вкарват здравеопазването в XXI в. Ползите на всички участници са ускорен оборот в пъти и намалени грешки, подчерта той. В рамките на пет минути с тази система може да се забрани и продукт, какъвто бе наскоро случаят с един медикамент.

Системата ще бъде безплатна за всички институции в страната, като ще подпомогне и бизнеса, смята той.

Започнали сме проекта още в края на миналата година, защото трябваше концептуално много неща да бъдат изчистени. Това е един процес, който ще обхване всички наши договорни партньори, а на по-късен етап и болниците, обяви шефът на Здравната каса Пламен Цеков. Той коментира, че не знае колко ще струва. Според Бонев между 5 и 7 хиляди лева на производител на такъв аптечен софтуер ще струва пренастройката. За личния лекар нищо няма да струва, той и аптеките ще плащат абонамент за обслужване. Различните фирми предлагат различни цени, като нашата услуга се предлага за 20 евро на месец. Според него пренастройката трябва да се направи задължителна и допълни, че се очаква подкрепата на Българския лекарски съюз.

Почваме от далеч, защото това ще засегне над 4000 лични лекари и 2000 аптеки, затова стартирахме процеса от болниците. Електронната услуга ще бъде задължителна, а рецептурната книжка ще отпадне, подчерта Цеков.

Последвайте канала на

3373 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Радослав Бенов

2013.07.03 | 16:53

1
Само да отбележа, че има техническа грешка - времето за обслужване на пациентите ще се намали няма да се увеличи

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини