Върхов корояд гризе смолянската гора

  • 23 юни 2013 16:04

  • 2954
  • 1
Върхов корояд гризе смолянската гора
© Булфото

11 декара гори в Смолянска област са със силно нападение от върхов корояд, съобщи инж. Венцислав Фурлански, директор на Регионална дирекция по горите(РДГ) - Смолян.

От началото на годината досега в дирекцията са подадени общо 209 сигнални листове, като 26 от тях са за регистрирано нападение от върхов корояд в горите на Държавните горски стопанства на Смилян, Златоград и Славейно. „Общата нападната площ е 580 дка, като само на 11 дка. е отчетено силно влияние на върховия корояд”, посочи инж. Фурлански. Сред останалите сигнални листове в РДГ-Смолян има регистрирани 17 за съхнене по бора на територията на ДГС-Хвойна върху 13 хектара.

„Културите са върху плитки и бедни почви, на по-ниска надморска височина от естествения ареал на бора и висока гъстота. Дългият период на засушаване през миналата година, недостатъчната почвена и въздушна влага и недостига на хранителни вещества водят до физиологично отслабване на дърветата и последваща поява на болести и насекомни вредители", обясни директорът на РДГ-Смолян. Останалите над 160 сигнални листове издадени от Държавните горски стопаснтва на територията на областта, са за пострадали горски площи от снеговали и ветровали.

"В момента се одобряват описи на инвентаризираните единично пръснати, паднали и изсъхнали дървета за провеждане на санитарни прочиствания в горските територии на Смолянска област”, допълни инж. Фурлански.

Последвайте канала на

2954 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
горски

2013.06.24 | 09:21

1
В цяла България белия и черния бор масово съхнат,но единствените мерки които се взимат са неговото изсичане!!!Няма пръскане,няма залесяване!!!Унищожаваме си едно от малкото ни останали неща!!!

Добави коментар

Водещи новини