Раздават антистрес топки на шофьори

  • 18 юни 2013 07:53

  • 2599
  • 2
Раздават антистрес топки на шофьори
©

Антистрес топки за шофьори могат да се окажат успешен начин за справяне с гнева и яростта. Това твърдят от сдружение "Отворена младеж", които започнаха да раздават безплатно на шофьори и тази година от кръглите предмети като част от кампанията "Шофирай отговорно и толерантно".

Макар науката психология да избягва да дава съвети, една от малкото й препоръки е, когато имаме проблем с негативните емоции, да ги изливаме по безопасен за себе си и околните начини.

"Ние раздаваме топките на шофьорите. Когато нещо ги ядоса на пътя, могат, първо, да си изкарат върху самата топка насилието и ,второ, това би им дало няколко секунди да преосмислят ситуацията, да се успокоят и да реагират по един много по-адекватен начин, отколкото първоначалната реакция", коментира Даниел Ванков от сдружение "Отворена младеж".

Желателно е антистрес топките да се използват при спряла кола, а не в движение. Изключение са магистралите, по които много водачи държат волана с една ръка, предаде БНТ.

"Разбира се, че трябва да се внимава, защото това си е едно разсейване, но това е тип пасивно разсейване, тъй като вие контролирате ситуацията. Същото е като, когато пускате мигачите или чистачките".

Идеята се подкрепя и от пътната полиция, тъй като според експерти стискането на топките води до снижаване на опасността от злополуки. Особено по време на жегите, които допълнително изпиляват нервите на ядосаните водачи. И като става дума за лятото полицаите подсещат, че тогава най-уязвими са децата и младите хора:

"Събират се много фактори за горещото лято - високи скорости, масови пътувания към курортните райони, подценяване на умората от водачи, които не са шофирали на дълги разстояния, които избират през нощта време за пътуване", обяви инсп. Красимир Костов - сектор "Пътна полиция", ГД "Национална полиция".

Затова от Пътната полиция предупредиха, че ще станат все по-безкомпромисни в налагането на глоби през лятото. Според тях санкциите не само дисциплинират водачите, но и ги предпазват от катастрофи. Потвърждението е драстичното намаление на загиналите и ранените от пътни инциденти последните години.

Последвайте канала на

2599 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
666

2013.06.18 | 10:33

2
Какво е намаляло,бе?Една от първите новини,която прочетох днес беше,че 34 души са пострадали при птп-та за денонощието!
Гришо Любовта

2013.06.18 | 09:16

1
Отлична идея! Как мога да се сдобия с такава топка за моята бегачка?

Добави коментар

Водещи новини