Огромна протестна вълна заля България (обновена+видео+галерии)

  • 16 юни 2013 18:46

  • 45094
  • 270
Огромна протестна вълна заля България (обновена+видео+галерии)
© Булфото

Трета вечер на протести в страната. Към недоволството от избора на Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на за председател на ДАНС днес се прибави още един протест - антиправителствен. Той започна в 18 часа със събирането на хора пред сградата на Народното събрание в столицата.

Демонстрантите са недоволни от правителството на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, като някои от тях са облечени с бели тениски с надписи – „Нов изборен кодекс”. В района има засилено полицейско присъствие. Причината е и третият пореден протест от 18.30 ч. - срещу назначаването на Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на за шеф на ДАНС в София. Въпреки че преди ден стана ясно, че това парламентарно решение ще бъде отменено, демонстрациите продължават. Пространството между Министерски съвет и президентството се изпълни с хора. Те отново скандират призиви против олигархията и искания за оставка на кабинета "Орешарски", като някои размахват плакати с цитати от роман на Джордж Оруел. Далеч по-шумен и по-силен е протестът днес в сравнение с предишните два дни. (Вижте тук повече снимки от протеста в София). От 18.30 ч. хората се стичат към Министерския съвет със скандирания "оставка" и "червени боклуци", съобщи репортер на „24 часа". В часа на началото на площад "Независимост" имаше към 6-7 хиляди души. В 19 ч. вече бяха над 15 000 по официални данни на МВР. Според БНТ около 25 000 души са излезли по улиците на София (Вижте тук видео от днешния протест в София).

Постепенно демонстрантите се отправиха към сградата на парламента. Там те скандираха "Червени боклуци", а след около половин час тръгнаха и към Орлов мост. На ключовото кръстовище бе изцяло блокирано движението. Част от гражданите тръгнаха обратно към Народното събрание. "Олигарски върви си" гласи лозунг, който бе поставен на паметника на "Цар Освободител" пред сградата. След кратка блокада на кръстовището до НДК, множеството тръгна по бул. "Витоша" към Съдебната палата, а оттам отиде пред централите на БСП и ДПС и "Атака". Пред сградата на социалистите на "Позитано" бяха запалени свещи, чуха се и неприлични призиви. Още по-разпалена стана демонстрацията пред сградата на ДПС. Там хората хвърляха бутилки и бомбички по зданието, охранявано от около 150 полицаи. Пред партийната централа на "Атака" се чуха скандирания "Волен, к*рво". След това шествието отново се отправи към МС, скандирайки, че протестът не е свършил. Чуха се и закани за още демонстрации в следващите дни.

"Голяма част от хората са тук, защото не са съгласни с това правителството да слага управлението в краката на олигархията. Не може олигархията да определя бъдещето на България. Тук са млади, образовани, умни хора. Те желаят не олигархия да определя живота и бъдещето им. Това е до голяма степен и протестът на непредставените", заяви пред БТВ Антоанета Цонева, ръководител на Института за развитие на публичната среда и наблюдател на изборите, която също е излязла на протест.

Протести има и в други градове на страната.

Над 3000 граждани излязоха за поредна вечер по един от главните булеварди в Пловдив. Подобна акция се проведе и във Варна. Според хората там изборът на Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на за шеф на ДАНС е бил грешка, която те не могат да простят на премиера Орешарски. Над 2000 варненци се събраха пред централата на БСП в града. По сградата бяха хвърлени яйца, тоалетна хартия и една мощна бомбичка. Двоен кордон полицаи охранява Градския съвет на партията. (Вижте тук снимки от протеста във Варна).

Около стотина души се събраха и в центъра на Русе. Те носеха плакати срещу политиката на БСП и ДПС, имаше и призиви за оставка на правителството. Според хората, новите управляващи вече са допуснали много грешки и кредитът на доверие към тях е изчерпан. Протестиращи искаха и оставката на лидера на БСП Сергей Станишев. Издигнати бяха и социални искания - за по-високи детски добавки и пенсии и нови работни места. Сред протестиращите имаше и сериозно присъствие на привърженици на бившата управляваща партия ГЕРБ.

Масови демонстрации се проведоха още в Благоевград, Добрич, Велико Търново и други градове.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
45094 270

Свързани новини

Коментари 270

Добави коментар

2013.10.23 | 20:46

270
Протестите са ПЛАТЕНИ ОТ ГЕРБ, ДНЕС ГО КАЗАХА ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ - ПЛАЩАЛИ ПО 40 ЛЕВА НА ХОРАТА В БЛАГОЕВГРАД ДА ГИ ТОВАРЯТ С РЕЙСОВЕТЕ НА ПРОТЕСТА!!!!!!! ГРОБАРЯ ББ ИСКА ОТНОВО ВЛАСТТА, НО НЯМА ДА МУ МИНЕ НОМЕРА!!!! КАКТО И ПОВЕЧЕТО ОТ КОМЕНТАРИТЕ ТУК СА ПЛАТЕНИ, НО НАРОДЪТ НЕ Е ТОЛКОВА ПРОСТ! СТИГА ТИ ТОЛКОВА КРАДЕНЕ ББ!!
Думба-лумба два дни,цял живот гладни!

2013.08.17 | 02:31

269
Протестите през зимата...УУУУ,долу,Искаме да падне цената на тока и парното!ВЪН ЕРП-тата!Долу енергийната мафия!След една седмица...Долу правитеството,вън боклуци,предатели!-нито тока падна,мафията си стой и се подхилква нагло,правителството падна(добре дошли протести!!!),за да се върне на бял кон,само след 5-6 месеца.Ето политическият разум на българина в действие.Сега пак същият филм.Добре,не искаш Пеевски-постигна го,Браво!Показва,че започна да се събуждаш след 20 годишна дрямка.НО къде е алтернативата на днешните или вчерашните,та искаш нови избори.Или искаш да получиш някоя нова умопомрачаваща коалиция м/у предишни вълци и нови гладници?С това нашенско разногледо политическо мислене,само до там ще я докараме.После пак-УУУУ,Махайте се! Иначе какво...Не искааам! Какво не искаш? Не знам! Е,като не знаеш,защо се дереш? Защото искаааам!"-Андрешковска работа.
vankata

2013.08.17 | 02:30

268
Тоя Орешарски е човек на Васил Божков - Черепа, който е най-богатия българин и парите му идват от наемни убийци. Пеевски е просто мишка в цялата схема. Нека да не позволим на олигарсите да ни вземат БЪЛГАРИЯ!!!!

2013.08.17 | 02:27

262
Дам и като си върнем България да я дадеме на още по голяма мишка като теб ли???Ти дори няма да знаеш какво да я правиш ако я вземеш.Не се прави така както вие сте си го мислите че всички ще са безкористни като вас и ще милеят за Българското.Затова оставете мисленето на знаещите и можещите каквито вие не сте иначе нямаше да си драскате безмислици по форумите.Дотук управленето на г-н Орешарски ми допада.Все пак с подкрепата и на г-н Сидеров.Бог да пази България.
Kolio

2013.08.17 | 02:30

267
Хора, не слушайте медиите на Пеевски и не рекламирайте в тях да му правите пари. Негови са: радио Веселина, Радио Витоша, The Voice, TV7, Фен ТВ, вестниците Новинар и Уикенд
Kolio

2013.08.17 | 02:29

266
Мафията и олигархията може да е силна, но НАРОДА е повече и сме по-силни от тях. Помните ли като излязoхме какво стана с цар Киро? Ако излезем и сега можем да унищожим мафията в България. БРАТЯ БЪЛГАРИ, не бъдете роби, нека си върнем България на народа!
Българин

2013.06.17 | 22:10

218
ИСКАХМЕ МОНОПОЛИТЕ ВЪН А НЕ КТБ ДА СИ КУПИ ДЪРЖАВА. А ТЕЗИ ОЛИГОФРЕНИ БСП - ДПС - АТАКА СЪЗДАДЕНИ ЗА ДА ПОМОГНАТ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ. ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ ПАДНА ЗАЩОТО НЕ СЕ ПРОДАДЕ НА МАФИЯТА.
учуден българин

2013.08.17 | 02:28

265
Как правителството на ГЕРБ ще се продаде на мафията като ГЕРБ е мафията?!?

2013.08.17 | 02:28

264
в Либия - клана Кадафи беше мафия и олигархия, цяла армия със самолети ги пазеше, но народа като се вдигна и ги заличи от планетата. В България мутрите са повече, но са с по няколко човека охрана, това значи, че ако се вдигнем целия народ ще подвият опашка и ще изчезнат. Всеки който се самозапалва, ако даде живота си за България, но не просто демонстративно, а да се запаше с взрив и да застане до някоя мутра и тогава БУМ..тогава т.н. мафия ще се страхува от народа и няма да са самоубиват хора всеки ден скочили от балконите.
Гюро Михайлов

2013.08.17 | 02:27

263
ДА ЖИВЕЕ ПРОЛЕТАРИАТА И НЕГОВИТЕ ПРАВА! Нашето дело е право — победата ще бъде наша! Слава на Тройната Коалиция!
nezavisim

2013.08.01 | 22:55

261
ПОПИТАЛИ РАДИО ЕРЕВАН :КОЯ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА КАЛИНКА? НАЙ-ГОЛЯМАТА КАЛИНКА Е В БЪЛГАРИЯ,ТЯ СВАЛИ ЦЯЛО ПРАВИТЕЛСТВО.
Мартин

2013.08.01 | 22:54

260
Нито един политик не смее да излезе пред народа... Жалко.. Един до одеве се обясняваше по БТВ като п** в нови гащи, че 5 хиляди не са били електрората му... от милион и 200.. Вие продължавайте да раздавате държавата на ДПС и 2 милиона ще дойдем пред НС. Но тогава, коя полиция ще ви спаси? Че не смятам, че е по силите на МВР да спре два милиона..

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини