Ердоган: Туитър е виновен за хаоса в страната

  • 03 юни 2013 06:15

  • 2263
  • 1
Ердоган: Туитър е виновен за хаоса в страната
© Getty Images/Guliver

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган разкритикува протетсите през почивните дни, но най-яростната му атака бе срещу интернет платформата за микроблогинг Туитър. „Имаме напаст, която се казва Телевизия. Там могат да бъдат намерени най-добрите примери за лъжи. За мен, социалната медия е най-голямата напаст за обществото“, каза той в интервю за турска телевизия. По думите му, чрез туитовете се разпространяван невярна информация, която е довела до дезинформиране на обществото и протестите. „Хората са подвеждани от скандалните лъжи“, добави Ердоган.

Турският премиер не е първият регионален лидер, който в крайна сметка се образова на тема социални медии – по-специално Фейсбук, Ютуб и Туитър -, използвани масово от хората на възраст под 40 години, които съставляват мнозинството от населението в Турция и арабския свят.

Социалните медии помогнаха на хората в Тунис и Египет да се организират и свалят диктаторските режими в страните си. Отчитайки тази заплаха, турското правителство отряза достъпа до фейсбук и Туитър в страната в ранните часове на събота.

Австралиец, станал неволен свидетел на яростните протести в Турция, описа ситуацията като военна зона и я сравни с насилието в Ивицата Газа. Антъни Карасулас, от австралийския град Армидейл, в момента работи в германска болница в Таксим, Истанбул. Демонстрантите, по неговите думи, влизат в сблъсъци с полицията от петък насам. Всичко започна като протест срещу проект за реконструкция, който прерасна в мащабна демонстрация против ислямисткото правителство на премиера Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва. Карасулас казва, че ситуацията е „наистина откачена“. „Последните три дни са направо откачени. Демонстрантите са издигнали барикади в стил френската революция по всички големи улици и подстъпи към всичките обществени места. Тук е като във военна зона“, разказва той пред Ей Би Си.

Турското вътрешно министерство потвърди, че стотици хора са били ранени по време на вълненията. При това Карасулас добавя, че има и смъртни случаи, но правителството ги пази в тайна. „Знам от болницата, че има смъртни случаи, повечето заради проблеми с дишането, като комбинация от газ и астма. Също има много ранени. Знам, че жена е загубила окото си заради гумен куршум, друг е трябвало да бъде опериран по спешност заради кръв в мозъка, отново причината е гумен куршум. Няколко други са приети с травми по главата. Има много хора със счупени кости“, каза той.

Карасулас дори си е купил противогаз, в случай че сблъсъците продължат. Той сподели, че заедно с приятели се е присъединил към протестите през почивните дни и настроението по време на тях е било „потресаващо“. „Хиляди върху хиляди скандират и вдигат барикади, складират на стратегически места вода, която да бъде използвана по-късно, когато газът бъде пуснат отново в употреба. Тези момчета не се шегуват, когато правят бунтове“, казва той.

Неговите приятели, включително и съпругите и братовчедите им, са силно мотивирани. „Те казват, че това е първият път, когато нещо такова се случва на тяхното поколение. Никога не съм виждал толкова много хора на едно място през целия си живот. Никога не съм виждал да са толкова много и устремени в една единствена цел“, продължава разказа си австралиецът.

Карасулас добавя, че настроението е позитивно, че хората искат политическа промяна и всеки знае за какво протестира. Това не е първият път, когато Карасулас става пряк свидетел насилие извън страната си. Миналата година той е бил в Ивицата Газа по време на израелската кампания за бомбардировки на палестински екстремисти.

Той изрази мнение, че ситуацията на Таксим се поуспокоява, но подчерта, че напрежението се запазва. „Градът е в хаос. Боклук има навсякъде... наистина ми напомня на Газа, но без експлозивите“, добавя той. Според австралиеца, ако Тайип не отстъпи, ескалацията е почти неизбежна. „Не става въпрос за масови безредици, както казва Ердоган. Хората просто искат да бъдат чути от правителство, което не слушам, не смята, че е длъжно“, казва още очевидецът.

Последвайте канала на

2263 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
8

2014.12.16 | 06:59

1
Ако тук има турски студенти, които четат, искам да ви кажа, БРАВО, браво за протестите!!!Ето такива хора искам да виждам!!!Във вас ми е вярата и надеждата!!!Не се отказвайте никога!!!Стига болни мозъци!!!Да се махат всичките вече!!!AFERİN!!!Biz herkesler ÖZGÜRLÜKÜ istiyoruz!!!BRAVO!!MÜCADELE ETİNİZ!!!TEBRİKLERİMİ!!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини