Пожар в Гези

  • 01 юни 2013 20:30

  • 2293
  • 0
Пожар в Гези
© Getty Images

Сблъсъците в Истанбул продължават. След като турската полиция е премахнала барикадите в парк "Гези", за съхранението на който местните жители и активисти се борят, е избухнал пожар, съобщи вестник "Хюриет".

Запалил се е контейнер на строителната площадка. Издигащият се пламък е застрашавал дърветата, но демонстрантите сами са се справили с огъня. Екипите на пожарната служба не са успели да достигнат мястото, заради стълпотворението на хора и полицейски автомобили в района.

Турците протестират срещу плановете на управниците да унищожат един от малкото останали "зелени острови" в града - парк "Гези" в централния район "Тексим", и да построят на негово място търговско-развлекателен комплекс.

Много други турски градове застанаха зад протестиращите, демонстрации имаше и в редица европейски страни, сред които и България. Турски студенти, учещи в България, и родни екоактивисти с плакати и скандирания излязоха пред НДК и пред турското посолство в подкрепа на истанбулци.

Яростните протести в Турция се разрастват на фона на полицейски репресии, пише "Ню Йорк Таймс". Премиерът Реджеп Тайип Ердоган призова за незабавно прекратяване на най-ожесточените антиправителствени протести за последните години, докато се водеха сблъсъци с полицията за пореден ден.

Последвайте канала на

2293 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини